Ηλεία

Η 1η Έκθεση Γευσιγνωσίας στο λιμάνι Κατακόλου

ekthesh_geysignosias.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μια ακόμη σπουδαία πρωτοβουλία, με κεντρικό της θέμα τον εναλλακτικό τουρισμό, τη γευσιγνωσία και την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης των περιοχών της Ηλείας, φέρνει το λιμάνι Κατακόλου πρωταγωνιστή των εξελίξεων και παράγοντα πολιτισμού μέσα από μια ξεχωριστή δράση που θα υλοποιηθεί το διάστημα 21 με 28 Ιουλίου στο λιμάνι του Κατακόλου.

Η πρωτοβουλία αυτή του Εμπορικού συλλόγου Κατακόλου «Η Ενότητα» βρήκε υποστηρικτές το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, τα Επιμελητήρια Ηλείας και Ζακύνθου καθώς και την Περιφερεια Δυτικής Ελλάδας που διοργανώνουν από κοινού την 1η Έκθεση Γευσιγνωσίας, τοπικών προϊόντων και λαϊκής τέχνης που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες της κρουαζιέρας, τους παραθεριστές και επισκέπτες του επινείου του Πύργου όσο και των επίσημων προσκεκλημένων που θα δοκιμάσουν τα προϊόντα της περιοχής και θα μεταφέρουν την «υπεραξία» της Ηλείας σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού.

Στην εξωστρέφεια αυτή σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι δήμοι της Ηλείας που εχουν κληθεί να συμμετάσχουν προωθώντας τα τοπικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης της περιοχής τους και χρηστικό υλικό ώστε να απευθύνουν παγκόσμιο κάλεσμα στους τουρίστες που θα επισκεφθούν αυτές τις ημέρες το Κατάκολο.

Παρουσιάσθηκε χθες

Τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος παρουσίασαν σε δηλώσεις τους χθες κατά τη διάκρεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο κτίριο της ΠΕΔ στον Πύργο, οι πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής, του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο εκπρόσωπος της ΠΔΕ Δημ. Κωσταριάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου «Η ενότητα» Διονύσης Μπουλούτας και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαρουξής στάθηκε στη σημασία της διάδοσης των πλεονεκτημάτων κάθε τόπου και στη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ενώ υπενθύμισε πως η πολυπλοκότητα της Ηλείας μέσα από τη συνεργασία με κάθε Δήμο του νομού θα έχει σαν αποτέλεσμα να την κάνει γνωστή στην παγκόσμια κοινότητα που δημιουργείται μέσω της κρουαζιέρας στο λιμάνι Κατακόλου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου, Διονύσης Μπουλούτας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου που στόχο έχει, όπως είπε, να γίνει θεσμός και να καταστήσει το λιμάνι Κατακόλου προορισμό ανεξαρτήτου κρουαζιέρας ώστε να παράξει πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος επανέλαβε τη σημασία της γαστρονομίας και της διατροφικής κουλτούρας μας για να αναπτυχθούν παράλληλα και άλλοι τομείς, που είναι, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό μας.

Επίσης ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, κάλεσε τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Ζακύνθου, να αγκαλιάσουν με την ενεργό συμμετοχή τους τη διοργάνωση στην Ηλεία καθώς, όπως ανέφερε, οι δύο Νομοί είναι ομοειδείς ως γεωγραφικές περιοχές αλλά και στη γαστρονομία, αφού τα προϊόντα που παράγουν είναι σχεδόν ίδια μεταξύ τους.

Τέλος ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος απουσίαζε εξαιτίας σημαντικών υποχρεώσεων, Δημήτρης Κωσταριάς, υποστήριξε πως κύριος στόχος της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη κάθε ιδιαίτερου χαρακτηριστικού του τόπου μας με στόχο την ανάπτυξη και διάδοση του. Πρόσθεσε δε πως γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε να ολκληρωθούν τα λιμενικά έργα στο Κατάκολο που θα λειτουργήσουν ως πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Πύργου, Ανδριάννα Αγγελακοπουλου, ο Δντης Γαστρονομίας της Unesco, Κων/νος Μουζάκης, ο Δντης Μεταποίησης του ΕΒΕ Ζακύνθου, Διον. Κρεζίας, ο αντιπρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Πύργου, Δ. Αντωνόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου «Η Ενότητα», Τάκης Ζαχαρόπουλος και αρκετοί ακόμη έμποροι της περιοχής.

«Αξιέπαινη» πρωτοβουλία

Ο Διευθυντής Γαστρονομίας της Unesco, Κων/νος Μουζάκης, στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε ως αξιέπαινη την πρωτοβουλία διοργάνωσης της 1ης Έκθεσης Γευσιγνωσίας, Τοπικών Προϊόντων και Λαϊκής Τέχνης και τόνισε πως «έρχεται να θυμίσει στους Έλληνες πόσα πολλά μπορούν να παράξουν μέσα από τον τουρισμό συνδυάζοντας τη Μεσογειακή κουζίνα που έχει διακριθεί παγκοσμίως για τη θρεπτική αξία των γευμάτων που περιλαμβάνει και την απαράμιλλη ελληνική ποιότητα των προϊόντων της, όπως μέλι, ελαιόλαδο, γαλακτομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και κρασί». Τέλος κάλεσε κάθε επιχειρηματία της περιοχής να συμμετάσχει στο πρωτοπόρο αυτό γεγονός και σημείωσε πως «η Unesco στηρίζει το γεγονός της πρώτης έκθεσης γευσιγνωσίας, τοπικών προϊόντων και λαϊκής τέχνης στην περιοχή του Κατακόλου».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το διάστημα προετοιμασίας της έκθεσης που θα γίνει στη χερσαία ζώνη του λιμένα Κατακόλου, θα υπάρξει μέσω του Λιμενικού Ταμείου της περιοχής και ενημέρωση σε ναυτιλιακές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες για το γεγονός του Ιουλίου στο Κατάκολο με στόχο, όπως επισημάνθηκε, να «γεννηθεί» ένας νέος θεσμός.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα