Αρχείο «Πατρίς»

Η 39χρονη που έπνιξε σε πηγάδι της Βουπρασίας τον ανάπηρο κουνιάδο της

Η τραγική οικογενειακή ιστορία πίσω από το έγκλημα, «έσπρωξε» πολλούς συντοπίτες της, να κατανοήσουν τη δράστιδα και να την δικαιολογήσουν.
Ακούστε το άρθρο

Είναι χειμώνας του 1993. Η 39χρονη Ι.Λ., μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, συλλαμβάνεται για την δολοφονία του ανάπηρου κουνιάδου της, τον οποίον πέταξε σε πηγάδι για να πνιγεί. Όταν οι αστυνομικοί την ρωτούν γιατί το έκανε, εκείνη τους αποκαλύπτει μια τραγική οικογενειακή ιστορία.

Ο γάμος και η ζήλεια…

Ήταν μόλις 22 χρονών, όταν παντρεύτηκε με προξενιό. Ήδη πριν, από τον γάμο, γνώριζε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο αδερφός του μέλλοντος συζύγου της, ο οποίος ήταν άτομο με σωματική και νοητική αναπηρία. Όπως είπε στην κατάθεσή της, δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό, ίσα ίσα που αισθάνθηκε χαρά που θα είχε την ευκαιρία να τον βοηθήσει.

Όλα όμως άλλαξαν αμέσως μετά τον γάμο.

Ο αδερφός του συζύγου της, δεν την είχε πάρει με καλό μάτι. Ζήλευε που ο αδερφός του παντρεύτηκε, κι έτσι άρχισε να της κάνει την ζωή δύσκολη. Οι περιγραφές της 39χρονης, στους αστυνομικούς ήταν γεμάτες απελπισία. «Με κυνηγούσε όπου με έβλεπε, μου έριχνε ακόμη και πέτρες. Τα μεσημέρια δεν με άφηνε να κοιμηθώ, κι όταν έφευγε ο άνδρας μου για να πάει στη δουλειά του, εκείνος σηκωνόταν και χτυπούσε τις πόρτες. Η ζωή μου ήταν ένας γολγοθάς», είπε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς, στους οποίος ανέφερε ακόμη ένα ακραίο περιστατικό.

«Μένω έγκυος στο πρώτο μου παιδί. Μια εγκυμοσύνη γεμάτη προβλήματα. Κρυβόμουν συνέχεια, κοιμόμουν μέσα στη ντουλάπα για να μη με βρει και με σκοτώσει. Ζωή όλο χτυποκάρδια. Κρυβόμουν πίσω από τον καναπέ. Τότε μέναμε όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι. Μια φορά θυμάμαι ήταν του Αγίου Γρηγορίου και γινόταν γλέντι στο πατρικό σπίτι. Εγώ ήμουν ετοιμόγεννη. Κάποια στιγμή πήγα στο διπλανό σπίτι για να ξαπλώσω λίγο να ξεκουραστώ. Μόλις με είδε εκείνος πετάχτηκε και ήρθε κοντά μου. Εγώ φοβήθηκα και άρχισα να τρέχω, με αποτέλεσμα να πέσω και να χτυπήσω στην κοιλία. Την επόμενη μέρα, είδα αίματα, και όταν πήγα στο Νοσοκομείο, μου είπαν ότι το μωρό ήταν νεκρό»

«Δεν αντέχω άλλο, θα τον σκοτώσω»

Το μοιραίο πρωινό, η 39χρονη ξύπνησε αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος στο μαρτύριο που ζούσε. Έγραψε ένα γράμμα στον άντρα της στο οποίο του έλεγε πως «δεν αντέχω άλλο, θα τον σκοτώσω και θα σκοτωθώ», κι έπειτα ζήτησε από τον κουνιάδο της να την συνοδεύσει για να την βοηθήσει στο μάζεμα των ελιών.

Πράγματι, εκείνος την ακολούθησε. Όταν πια βρίσκονταν, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το μικρό χωριό της Βουπρασίας, στο οποίο διέμεναν, η γυναίκα βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και τον έσπρωξε σε μια πηγάδα βάθους 4 μέτρων. Ο άνδρας πνίγηκε… Λίγη ώρα μετά έπεσε κι εκείνη στην ίδια πηγάδα, όμως το ένστικτο της επιβίωσης υπερίσχυσε και κατάφερε να ξαναβγεί.

Αμέσως έτρεξε στο χωριό και είπε σε όλους ότι ο κουνιάδος της έπεσε μόνος του στο πηγάδι και πνίγηκε. Είχε ξεχάσει όμως το γράμμα που είχε αφήσει πίσω στο σπίτι της, το οποίο και βρήκαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Βουπρασίας, οι οποίοι την συνέλαβαν.

«Δεν ήθελαν να τον βάλουν σε ίδρυμα»

Στην απολογία της η 39χρονη περιέγραψε όσα βασανιστικά υπόμεινε από τον κουνιάδο της, όλα τα χρόνια που υπήρξε παντρεμένη με τον αδερφό του. Είπε πως, είχε ζητήσει πολλάκις από τον άνδρα της και την οικογένεια του, να βάλουν τον κουνιάδο της σε ίδρυμα, γιατί δεν ήταν καλά, όμως εκείνοι το θεωρούσαν ταμπού, και δεν ήθελαν να τους συζητά το χωριό.

«Θυσιάζω τη ζωή μου για τα παιδιά μου»

Οι περισσότεροι στην περιοχή, ήξεραν την τραγική ιστορία αυτής της οικογένειας. Πολλοί συντοπίτες της την συμπόνεσαν και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την πράξη της. «Η ζωή της ήταν τραγική. Όλοι ήξεραν τι τραβούσε και κανείς δεν έκανε τίποτα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ένας συγγενής της στην εφ. «Πατρίς».

Εκείνη δεν θέλησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Το μόνο που είπε, εμφανώς συντετριμμένη, ήταν πως ότι έκανε το έκανε για να γλιτώσει τα παιδιά της, για να μη ζήσουν κι εκείνα τη δυστυχία που έζησε αυτή.

Όλη η επικαιρότητα