Αποδράσεις

Οι 5+1 καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι Προορισμοί!

Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες μέρες έρχονται τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι έχουν ήδη προγραμματίσει κάποιο ταξίδι ή έστω ένα διήμερο απόδρασης σε κάποια γωνιά της Ελλάδας.

Οι 6 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί, όπως τους προτείνει o Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Zafiropoulos Tours, δεν είναι απαραίτητα οι δημοφιλέστεροι, ούτε οι πιο ακριβοί.Είναι όμως εκείνοι που προσφέρουν την καλύτερη εορταστική εμπειρία, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός από εμάς.

  1. Πήλιο (Επίσκεψη στα πανέμορφα χωριά του Πηλίου, Πορταριά και Μακρυνίτσα)

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Πήλιο, τη θερινή κατοικία των Θεών και πατρίδα των Κενταύρων, που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες. Το χειμώνα προτιμάται από όσους επιθυμούν να απολαύσουν το πανέμορφο βουνό και τον καθαρό αέρα, το χιόνι, να κάνουν σκι, να περάσουν χρόνο στη φύση. Το σκηνικό τριγύρω είναι γεμάτο από γραφικά χωριουδάκια, όμως, που αξίζει να δείτε, κάνοντας την στάση σας.

Η Πορταριά πρωταγωνιστεί στον χάρτη με τα αρχοντικά και τις πέτρινες κρήνες, τα καλντερίμια και τους παραδοσιακούς ξενώνες να σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή. Παραδοσιακός οικισμός του νομού Μαγνησίας, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, αποτελεί κεφαλοχώρι καθώς γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στο παρελθόν και σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί τον πληθυσμό της, χάρη κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Πορταριάς είναι τα μεγάλα της αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα είναι ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες. Η Μακρυνίτσα δεσπόζει στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου και είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, ενώ φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται μπαλκόνι του Πηλίου και πρόκειται για ένα μέρος που καθημερινά υποδέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για τις χαλαρές βόλτες που καταλήγουν στην κουκλίστικη πλατεία της, για τα εξαιρετικά κουτούκια με ντόπια κρέατα και εξαιρετικούς μεζέδες αλλά και για το «αυθεντικό» τσίπουρο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία.

2. Τρικαλα – Μυλος ξωτικών – Περτούλι – Ελάτη (Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά)

Σ’ έναν τόπο πραγματικά μαγικό… στην πόλη των Τρικάλων και στον παλιό “Μύλο Ματσόπουλου” ζωντανεύει με εντυπωσιακό τρόπο και φέτος η Μαγεία των Χριστουγέννων. Από το τέλος Νοεμβρίου και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, τα παλιά φουγάρα παίρνουν μπροστά και σκορπίζουν απίστευτες μυρωδιές. Τα γρανάζια λαδώνονται, οι μηχανές επισκευάζονται και είναι έτοιμες για να φτιάξουν όσα περισσότερα παιχνίδια και γλυκά μπορούν.

Ο “Μύλος των Ξωτικών” αποτελεί το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ανάπτυξης και λειτουργίας πολιτιστικής δράσης από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Ελλαδικό χώρο. Κατά κοινή ομολογία σήμερα ο “Μύλος των Ξωτικών” είναι από πολλές απόψεις (ημέρες λειτουργίας, αριθμός εκδηλώσεων και δράσεων, προβολή, επισκεψιμότητα κλπ) η κορυφαία εκδήλωση (όχι μόνο Χριστουγεννιάτικη) στην Ελλάδα. Το Περτούλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200μ. 46 χλμ. δυτικά των Tρικάλων. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή ορεινά και τουριστικά κέντρα του νομού Tρικάλων μαζί με την Ελάτη προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών αφού σε αυτό θα βρείτε ζεστά ξενοδοχεία και πετρόχτιστους ξενώνες, ταβέρνες και καφετέριες για ζεστά και κρύα ροφήματα. Οπως διαβάζουμε σε παλαιότερες πηγές το Περτούλι είναι από τα παλαιότερα χωριά της Θεσσαλίας, αποτέλεσε επίσης έδρα των αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Κατοχής. Πριν συναντήσουμε το Περτούλι βρίσκουμε τα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου καθε χρόνο αναβιώνεται ο τρόπος συμβίωσης των Σαρακατσαναίων που βρίσκεται στο χώρο απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Μερικά λεπτά αργότερα συναντάμε τον κατασκηνωτικό χώρο στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής που έχετε τη δυνατότητα να κατασκηνώσετε ή να παρκάρετε το τροχόσπιτό σας στο πίσω μέρος της εκκλησίας. Το Περτούλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200μ. 46 χλμ. δυτικά των Tρικάλων. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή ορεινά και τουριστικά κέντρα του νομού Tρικάλων μαζί με την Ελάτη προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών αφού σε αυτό θα βρείτε ζεστά ξενοδοχεία και πετρόχτιστους ξενώνες, ταβέρνες και καφετέριες για ζεστά και κρύα ροφήματα. Οπως διαβάζουμε σε παλαιότερες πηγές το Περτούλι είναι από τα παλαιότερα χωριά της Θεσσαλίας, αποτέλεσε επίσης έδρα των αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Κατοχής. Πριν συναντήσουμε το Περτούλι βρίσκουμε τα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου καθε χρόνο αναβιώνεται ο τρόπος συμβίωσης των Σαρακατσαναίων που βρίσκεται στο χώρο απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Μερικά λεπτά αργότερα συναντάμε τον κατασκηνωτικό χώρο στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής που έχετε τη δυνατότητα να κατασκηνώσετε ή να παρκάρετε το τροχόσπιτό σας στο πίσω μέρος της εκκλησίας.

3. Καρπενησι:  Αll year round προορισμος. Γευτείτε το ‘μούρο’ το παραδοσιακό τσίπουρο, φτάστε μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου (10χλμ μακριά από το Καρπενήσι)

Μία όμορφη πόλη με περίσσιο φυσικό κάλλος, υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο και καταλύματα υψηλού επιπέδου που πλαισιώνεται από γραφικά χωριουδάκια, δικαίως αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς κάθε εποχή του έτους! Αν επιλέξετε να περάσετε στο Καρπενήσι τις μέρες των γιορτών θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να ζήσετε από κοντά τα ήθη και τα έθιμα αυτού του μαγικού τόπου που κρατά ζωντανή και αναλλοίωτη την παράδοση και την ιστορία του.

Κατά το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, λοιπόν, οι γυναίκες ετοιμάζουν χριστόψωμα, ενώ με το καθιερωμένο σφάξιμο του γουρουνιού, τοποθετoύν θυμίαμα στα κάρβουνα προκειμένου να “διώξουν τα κακά πνεύματα”. Τα έντερα του γουρουνιού, πάντως, τα χρησιμοποιούν για να ετοιμάσουν νόστιμα σπιτικά λουκάνικα. Την Πρωτοχρονιά κόβουν, φυσικά, τη βασιλόπιτα την οποία έχουν ετοιμάσει με τυρί, γάλα, αυγά και βούτυρο και δεν έχουν μόνο ένα φλουρί αλλά τρία! Συγκεκριμένα, τοποθετούν μέσα το καθιερωμένο κέρμα, ένα φύλλο από πουρνάρι και ένα άχυρο! Το κέρμα συμβολίζει πλούτο, το φύλλο προκοπή για τα ζωντανά και το άχυρο προμηνύει καλή σοδειά! Τα έθιμα όμως στο Καρπενήσι δε σταματούν εδώ! Τα Θεοφάνεια οι ντόπιοι συνηθίζουν να παίρνουν από την εκκλησία αγίασμα, προκειμένου να ραντίσουν όλους τους χώρους για ευλογία. Την ημέρα των Φώτων λαμβάνει χώρα το “τζαφέτι” με γλέντι μόνο για άνδρες, ενώ την ημέρα του Αη Γιαννιού σειρά έχει το γλέντι μόνο για γυναίκες! Το Καρπενήσι με τη φυσική και ακατέργαστη ομορφιά του, τις πλούσιες παραδόσεις του, τις απολαυστικές τοπικές λιχουδιές του και την έντονη νυχτερινή ζωή του είναι βέβαιο ότι θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες, όποια εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφθείτε!


4. Ιωάννινα με τα γραφικά Ζαγοροχώρια

Ένα χριστουγγενιάτικο δέντρο αναδύεται από το δάσος της Πίνδου, λάμπει σαν αστέρι και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δέντρα του βουνού. Η θέλησή του για ζωή ξεπερνάει τις δυσκολίες του χιονιά και μετατρέπει τον κίνδυνο σε απόλαυση. Η φύση το συνοδεύει σε αυτές τις γιορτές για να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός που τον έχεις ανάγκη. Είναι η χριστουγεννιάτικη εκδρομή σου στα Γιάννενα. Στην πόλη που λάμπει σαν το αστέρι της Πίνδου: Την φύση της. Τα Χριστούγεννα μετά από αυτή την εκδρομή δεν θα είναι ποτέ ίδια. Οι αναμνήσεις πάντα θα γυρνούν εδώ, στα Ζαγοροχώρια και το Πάπιγκο, στα ομορφοστολισμένα Γιάννενα, στις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και στην μαγευτική ιστορία που ξετυλίγεται σε κάθε στενό και σε κάθε χωριό των Ιωαννίνων. Εδώ που το κατάλευκο χιόνι είναι αληθινό, όπως οι άνθρωποί μας. Κι όμως είναι μόνο μερικοί λόγοι…μιας και η αλήθεια κρύβεται στην εμπειρία!

Μια βόλτα στους πεζόδρομους της πόλης είναι αρκετή για να σε βάλουν στο κλίμα. Οι Γιαννιώτες έχουν φαντασία και δημιουργούν διαφορετικό φωτισμό και στολισμό σε κάθε πλάτος και μήκος της πόλης. Όλα ξεκινούν από τους κεντρικούς δρόμους για να φτάσουμε στη πλατεία Πάργης και στην κεντρική πλατεία όπου κορυφώνεται ο συνδυασμός γούστου και τεχνολογίας. Μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από παραμύθι περιμένει μικρούς και μεγάλους να χαμογελάσουν και να διασκεδάσουν γιορτάζοντας την γέννηση του Θεανθρώπου και τον ερχομό του νέου έτους. Τα καταστήματα βάζουν τα γιορτινά τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Γιαννιώτες και στους επισκέπτες τους. Η αστερούπολη είναι μια παραμυθένια πόλη μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα. Μια όαση σοκολάτας ξετυλίγεται από το εργοστάσιο σοκολάτας της αστερούπολης, μουσική σκηνή, δημιουργική απασχόληση και πρωτίστως χριστουγεννιάτικο κλίμα που θα κάνει τα παιδιά σας να λατρέψουν ακόμη περισσότερο τα Γιάννενα και εσείς να γίνετε πάλι μικροί… Πλανητάριο, πατινάζ και καταρράκτης σοκολάτας συνθέτουν το παζλ του ψυχαγωγικού πάρκου κάνοντας τα Χριστούγεννα στην Ήπειρο αξέχαστα. Ήρθε η ώρα για καφέ, ένας ελληνικός είναι ότι πρέπει στο κεντρικό Ζαγόρι. Η συνέχεια είναι μια συνάντηση φύσης και ανθρώπου. Το Πάπιγκο αποτελεί ένα πραγματικό θαύμα της ηπειρώτικης φύσης. Η δρακόλιμνη αποτελεί τον καθρέφτη που ενώνει το βουνό με τον ουρανό. Η χαράδρα του Βίκου και ο ποταμός Βοϊδομάτης παραμένουν all time classic προορισμοί.

  1. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος (Διατηρητέος οικισμός στο Όρος Βόρα) και χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν

Το Καϊμακτσαλάν ή αλλιώς ο Άγιος Αθανάσιος μαγνητίζουν τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το Καϊμάκτσαλαν, που σημαίνει λευκή κορυφή, ή αλλιώς και όρος Βόρας, βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Ελλάδας και έχει υψόμετρο 2.524 μέτρα. Ο οικισμός Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Βόρα και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τουριστικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι το χωριό απέχει ελάχιστα από χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Τις ημέρες των Χριστουγέννων οι επισκέπτες συρρέουν στην περιοχή και τόσο ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος «ντύνεται» στα λευκά, όσο και το Χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν γεμίζουν από κόσμο δίνοντας μία άλλη αύρα στο χριστουγεννιάτικο λευκό τοπίο.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι γεμάτος με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της άκρως ενδιαφέρουσας παραδοσιακής, μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Εκεί θα βρείτε τα πάντα. Παραδοσιακή φιλοξενία, ιδιαίτερα γευστικόπαραδοσιακό φαγητό, σκι, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία, αλλά και άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να επιδοθείτε κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών σας. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου, είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού, έχει πίστες πολλών χιλιομέτρων και διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, υπόσχονται σε όλους τους επισκέπτες ζεστή φιλοξενία και αξέχαστη διαμονή.

6. Η κοσμοπολίτικη Αράχοβα με το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού

Είτε είστε λάτρης των χειμερινών σπορ, είτε του καλού φαγητού ή του ξενυχτιού ή απλά της χαλάρωσης, η Αράχωβα τα συνδυάζει όλα. Αυτή η πολυδιάστατη κουλτούρα που τη συνοδεύει, είναι που την κάνει προτεραιότητα για πολλούς ταξιδιώτες μόλις ο καιρός χειμωνιάζει. Μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικη Αράχωβα είναι ικανή να σας πείσει για αυτό. Εκεί θα δείτε σκιερ που μόλις έχουν κατέβει από τον Παρνασσό και θέλουν τον χαλαρωτικό καφέ τους, μεγάλες παρέες που ψάχνουν το κατάλληλο μέρος για να δοκιμάσουν τις τοπικές λιχουδιές, νεαρά ζευγάρια που ζουν το ρομαντισμό και περπατούν αγκαλιασμένοι τα στενά της, αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία ζεύγη που αρέσκονται στο να επιστρέφουν συχνά πυκνά στο αγαπημένος τους μέρος και ξέρουν πολύ καλά όλα τα μυστικά της περιοχής.

Σίγουρα, όποιος θέλει να ζήσει τις ημέρες των Χριστουγέννων σε έναν προορισμό που θα τον γεμίσει με μοναδικές εικόνες, τότε επιβάλλεται να ξεκινήσει την ανάβαση προς την Αράχωβα. Κάθε στενό, κάθε σοκάκι, κάθε ανηφορικό πλακόστρωτο κρύβει λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Σε κάθε ταβέρνα, cafe ή και bar, οι ήχοι και οι γεύσεις συνδυάζονται αρμονικά για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία κάτω από τον χιονισμένο Παρνασσό.

Όλη η επικαιρότητα