Μπάσκετ

Η ΑΕΚ σταμάτησε το σερί του Προμηθέα

Η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι με τον Προμηθέα
Ακούστε το άρθρο

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στο φινάλε, ο Προμηθέας γνώρισε την ήττα από την ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια (81-77) και υποχρεώθηκε στην τρίτη του ήττα σε εννέα παιχνίδια, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Stoiximan Basket League.

Το ματς ήταν ντέρμπι καθ’ όλη τη διάρκειά του, με τους Πατρινούς να πληρώνουν την αστοχία τους και τις κακές τους επιλογές στην επίθεση, σε διαστήματα που είχαν την ευκαιρία να πάρουν τα ηνία του αγώνα.

Ο Ανγκόλα φόρεσε τον «μανδύα» του ηγέτη, πραγματοποιώντας καταπληκτική εμφάνιση και οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη, την ίδια στιγμή που η εξαιρετική παρουσία των Μάιλς και Γιαννόπουλου δεν αποδείχτηκε αρκετή για να φύγει με το διπλό από την Αθήνα, με τους Αχαιούς έτσι να γνωρίζουν την πρώτη τους ήττα επί ημερών Ζούρου. Ακολουθούν για τον Προμηθέα δύο πολύ σπουδαία παιχνίδια στο «Τόφαλος», ένα για το Eurocup την Τετάρτη εναντίον της Μπουντούτσνοστ και ένα για το πρωτάθλημα εναντίον του Λαυρίου το επόμενο Σάββατο.

H εικόνα του παιχνιδιού

Η αναμέτρηση άρχισε με τον Ηλία Ζούρο να επιλέγει τους Ρέι, Γκάντι, Ρογκαβόπουλο, Αγραβάνη και Γκραντ. Στο ξεκίνημα ο Προμηθέας προηγήθηκε νωρίς- νωρίς με 0-4, όμως η «Ένωση» με ένα σερί 10-2 και μεγάλα σουτ από τους Κολόμ και Ανγκόλα πέρασε αυτή για πρώτη φορά με +4 (10-6 στο 4′). Οι «Προμηθείς» είχαν απαντήσεις και έτρεξαν ένα δικό τους επιμέρους 7-2, με τον Γκάντι να σκοράρει από μακριά και τον Ρογκαβόπουλο με σουτ μέσης απόστασης να δίνει και πάλι προβάδισμα στην Πατρινή ομάδα (12-13 στο 6′). Οι δύο ομάδες συνέχισαν να εναλλάσσονται στο σκορ, με την ΑΕΚ να παίρνει βοήθειες από Κολόμ και Γκρίφιν, ενώ για τον Προμηθέα η είσοδος του Ντάριο Χαντ έδωσε «πνοή» μέσα στο ζωγραφιστό. Με γκολ- φάουλ του Αμερικανού σέντερ, το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου πήρε και το προβάδισμα (20-22 στο 9′), ωστόσο τον τελευταίο λόγο στο πρώτο δεκάλεπτο είχε ο «δικέφαλος», που με ένα γκολ- φάουλ του Ανγκόλα και ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκρίφιν έκανε το σκορ 25-22, όπου ήταν και το σκορ της πρώτης περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Προμηθέας μπήκε πιο δυνατά και προσπάθησε να μπει σε θέση οδηγού στο ματς, όμως πρωτίστως ο εξαιρετικός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου Κίνο Κολόμ και δευτερευόντως ο πολύ εύστοχος Μπράιαν Ανγκόλα κρατούσαν την «Ένωση» μπροστά στο σκορ. Οι Πατρινοί με κάρφωμα του Χαντ πέρασαν μπροστά μετά από αρκετή ώρα (31-32 στο 14′), όμως η απάντηση της ΑΕΚ ήταν ένα σερί 10-0 με τρίποντα τον Κολόμ και Ανγκόλα και δύο καλάθια του Φλιώνη (41-32 στο 16′). Μετά το time out ο Προμηθέας βελτίωσε κάπως την εικόνα και με μπροστάρη τον Ρογκαβόπουλο προσπάθησε να μειώσει τη διαφορά και εν μέρει το κατάφερε (43-39 στο 17′). Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος άνηκε και πάλι στον εκπληκτικό Ανγκόλα, ο οποίος με κρεσέντο τριπόντων επανέφερε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της και έστειλε την ΑΕΚ στην ανάπαυλα προηγούμενη με 51-43.

Στην τρίτη περίοδο, οι δύο ομάδες μπήκαν με νευρικότητα και μεγάλη ένταση στο παιχνίδι τους, με τις άμυνες να σφίγγουν και το παιχνίδι να αλλάζει μορφή. Οι «Προμηθείς» μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος και με καλάθι του Αγραβάνη μείωσαν στους 4 (51-47), ενώ λίγο αργότερα με ένα όμορφο coast to coast του Ρέι, η διαφορά έπεσε σε απόσταση ενός τριπόντου (56-53 στο 25′).

Οι γηπεδούχοι παρόλα αυτά έβρισκαν πάντα τρόπο να μένουν μπροστά στο σκορ και με καίρια τρίποντα από Ανγκόλα και Φλιώνη έστειλαν τη διαφορά στους 7 (64-57 στο 28′). Στο τελευταίο δίλεπτο της πρώτης περιόδου, ο μέχρι εκείνη τη στιγμή πολύ άστοχος Προμηθέας από την περιφέρεια (2/14 τρίποντα) βρήκε δύο μεγάλα σουτ από Γιαννόπουλο και Ρέι και μείωσε στον πόντο. Ωστόσο, η «Ένωση» με ένα τυχερό τρίποντο του Πετρόπουλου με ταμπλό με την εκπνοή, τελείωσε το δεκάλεπτο στο +4 (67-63).

Τα πάντα κρίθηκαν στην τελευταία περίοδο, η οποία είχε συγκλονιστική εξέλιξη. Η ΑΕΚ με καλάθι του Μαυροειδή έφτασε στο +6 (69-63 στο 31′), ο Προμηθέας όμως με δύο μεγάλα τρίποντα από Γιαννόπουλο και Μάιλς μείωσε και πάλι σε απόσταση αναπνοής (70-69 στο 33′).

Οι «Προμηθείς» εκείνη τη στιγμή έχασαν τη συγκέντρωσή τους, έκαναν επιπόλαια λάθη και οι γηπεδούχοι με τρίποντο του Ανγκόλα αποσπάστηκαν και πάλι (73-69 στο 35′). Ο Προμηθέας δεν πτοήθηκε και με τρίποντο του Μάιλς, σε μια φάση που η μπάλα έφτασε από…καραμπόλα στα χέρια του, μείωσε ξανά στον πόντο (75-74 στο 37′).

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά στο αποψινό παιχνίδι, η ομάδα του Ηλία Ζούρου μόλις έφτασε σε απόσταση αναπνοής έχασε τη συγκέντρωσή της και η ΑΕΚ το εκμεταλλεύτηκε και έστειλε ξανά τη διαφορά στους 5 με 1/2 βολές του Χάμερ και ένα τρίποντο του Φλιώνη (79-74 στο 38′). Η απάντηση του Προμηθέα ήρθε με τον Μάιλς να βρίσκει και πάλι στόχο έξω από τα 6,75μ. (79-77, 2′ πριν το φινάλε) με τον Αμερικανό forward να αποτελεί τον στυλοβάτη των Πατρινών στην τελευταία περίοδο.

Στο επόμενο διάστημα, οι δύο ομάδες ήταν άστοχες εκατέρωθεν με πολύ κακές επιλογές στην επίθεση. Ο Ρέι έχασε το σουτ που θα έδινε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους και οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν, βρίσκοντας σκορ μέσα από τη ρακέτα με τον Χάμερ, μετά από εκπληκτική δημιουργία του Ανγκόλα (81-77, 10” πριν το τέλος). Αντίδραση από τους Πατρινούς δεν υπήρξε, ο Ρογκαβόπουλος αστόχησε στο φινάλε και έτσι η «Ένωση» κατέκτησε το ροζ φύλλο.

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Ηλίας Ζούρος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να βελτιωθούμε πολύ περισσότερο, τόσο στα αμυντικά μας καθήκοντα, όσο και στο επιθετικό μας παιχνίδι και στη συνεργασία μας. Προχωράμε, κοιτώντας το

Όλη η επικαιρότητα