Μουσική

Η αφετηρία για την 1η Μουσική Μαθητική Ολυμπιάδα – Το «1ο Μουσικό Ταξίδι… με τις μπάντες»

Ακούστε το άρθρο

«Το 1ο Μουσικό Ταξίδι με τις Μπάντες, ας είναι η αφετηρία για τη διοργάνωση της 1ης Μουσικής Μαθητικής Ολυμπιάδας», είπε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, με τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, να ενισχύσει την πρόταση, δίνοντας μια έμμεση υπόσχεση, σημειώνοντας πως «…από όλους εμάς εξαρτάται να εξελιχθεί σε Ολυμπιάδα». Και κάπως έτσι, έγινε η καλύτερη αρχή για 2η συναυλία των Μουσικών Σχολείων Βαρθολομιού, Αργολίδας, Λευκάδας και Πατρών, το βράδυ του Σαββάτου, στο αίθριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας.

Οι δυο συναυλίες – η 1η πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο προαύλιο του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού – διοργανώθηκαν από το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού και την Σχολική Σύμβουλο Μουσικής Αγωγής Π.Δ.Ε Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με την υποστήριξη των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πηνείου, και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Ένα μεγάλο μπράβο

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, στον τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, των αγώνων που ήταν ταυτόχρονα αγώνες πολιτισμού. «Δεν πιστεύω ότι υπήρχε καταλληλότερος χώρος από τον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου, κάτω από το βλέμμα του Απόλλωνα, για την πρώτη συνάντηση των Μουσικών Σχολείων», είπε ο κ.Κοτζιάς, ευχαριστώντας την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Προϊσταμένη κα Κόλλια για την φιλοξενία και σημειώνοντας πως αποτελεί σημαντικό βήμα για την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού και μέσα από τέτοιες δράσεις. Συνεχάρη τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία και ευχήθηκε, αυτή η συνάντηση να γίνει η αφετηρία για την «1η Μουσική Μαθητική Ολυμπία». Κι αυτή τον στόχο «ενίσχυσε» στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, συγχαίροντας τους διοργανωτές  – εκπαιδευτικά στελέχη και φορείς – και κυρίως τα παιδιά, για την μουσική αυτή συνάντηση. Εμφανώς συγκινημένη, η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, Μαρία Μπίρμπα ευχήθηκε σε όλους καλό μουσικό ταξίδι, ευχαριστώντας τους για την στήριξη και παρουσία τους.

Λίγο πριν πάρουν τον μουσικό λόγο τα παιδιά, ο Δήμος απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους εκπροσώπους των τεσσάρων Μουσικών Σχολείων.

Με Adele, 007, Star Wars και Ολυμπιακό Ύμνο

Τη συναυλία άνοιξε το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, με τους μαθητές, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γεωργίου Σταματίου, και ακολούθησαν το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας με τον Ηλία Δημόπουλο, το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας με τον Έκτορα Μερκούρη και το Μουσικό Σχολείο Πατρών, που συμμετείχε στην συναυλία και  με την Χορωδία του. Υπεύθυνος της μπάντας είναι ο Γεώργιος Μπουρδόπουλος και της Χορωδίας η Αρετή Νικολοπούλου, αλλά τη διεύθυνση – χθες – είχε ο Σταμάτης Λέκκας.

Οι μαθητές έπαιξαν τραγούδια γνωστών και ξένων συνθετών και ερμηνευτών, πολλά από τα οποία έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά από κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Και μπορεί τα ίδια «κομμάτια» να ακούστηκαν παραπάνω από μια φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς, αλλά είχαν διαφορετικές –εξίσου όμως εντυπωσιακές – ενορχηστρώσεις.

Η βραδιά είχε και εκπλήξεις, αφού λίγο πριν το τέλος του προγράμματος, στην Μπάντα της Πάτρας προστέθηκε και αυτή της Λευκάδας (σ.σ έχουν αναπτύξει συνεργασία τα τελευταία δυο χρόνια) και παρουσίασαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, ενώ η συναυλία έκλεισε πιο εντυπωσιακά με το τραγούδι των Abba «Mamma Mia» που είχαν προετοιμάσει και παρουσίασαν όλοι οι μαθητές και από τα τέσσερα σχολεία της συνάντησης.

Την παρουσίαση και τον σχολιασμό του προγράμματος έκανε η Σχολική Σύμβουλο Μουσικής κα Σακκά – Κυρίτση, ενώ το άνοιγμα και το κλείσιμο της εκδήλωσης ο συνεργάτης του Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας Νίκος Λώλος

Ραντεβού…του χρόνου

Το δυνατό χειροκρότημα του κοινού και τα πολλά συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές, έγινε ο λόγος για να ανανεωθεί το ραντεβού για το επόμενο μουσικό ταξίδι, γιατί όχι για την 1η Μουσική Μαθητική Ολυμπιάδα.

Όλη η επικαιρότητα