Η αγωνία για το αύριο πολλών δανειοληπτών εκφράστηκε χθες στο Επιμελητήριο – Απαιτείται βούληση, χρειάζεται ρύθμιση

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Την πεποίθησή τους για δημιουργία κοινού πλαισίου διεκδίκησης που θα επιφέρει μια όσο το δυνατό ευνοϊκή λύση- ρύθμιση στο ζήτημα των πυρόπληκτων δανείων, σε συνεργασία με τις τράπεζες και την Πολιτεία, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε χθες το Επιμελητήριο Ηλείας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων ανέφερε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος και σημαντικό ρόλο σε αυτό θα (πρέπει να) παίξει, κυρίως, η σχετική πολιτική πρωτοβουλία που πρέπει να κινηθεί και μάλιστα αποφασιστικά, μιας και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν…

Τους παρόντες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση καλωσόρισε ο πρόεδρος Κώστας Νικολούτσος που κατά την διάρκεια της εκτέλεσε και χρέη συντονιστή. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αιρετοί της Ηλείας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηλείας, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, συλλόγων, εκπρόσωποι της κοινότητας των εμπόρων του νομού και πολίτες που θέλησαν να εκφέρουν γνώμη πάνω στο καυτό θέμα των πυρόπληκτων δανείων, η θηλεία των οποίων κάθε ημέρα που περνά σφίγγει ολοένα και περισσότερο προμηνύοντας οικονομική ασφυξία.

Κοινή συνισταμένη από τα όσα (πολλά και ενδιαφέροντα) ακούστηκαν στην αίθουσα ήταν πως όλοι θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου δεν μπορεί να είναι άλλο από την βούληση για νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Σημαντική παράμετρος για να πραγματοποιηθεί αυτό αποτελεί η πολιτική βούληση –με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες- που θα πρέπει να υπάρξει άμεσα προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα. Αποτελεσματικότητα που θα έχει ως εξέλιξη να δοθεί μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες για να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Τονίστηκε, βέβαια, ότι οι συνθήκες για θετικές αποφάσεις δεν είναι οι ευνοϊκότερες μιας και οι Τράπεζες… δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν μερικά χρόνια πριν, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν… αστειεύεται πλέον! Η σύμπλευση με τους υπόλοιπους νομούς όπου έχουν δοθεί πυρόπληκτα δάνεια (Αχαΐα, Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και Εύβοια), κρίνεται επίσης αναγκαία…

Στο φινάλε της εκδήλωσης αποφασίστηκε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα επεξεργαστούν και θα εκδοθεί ένα ψήφισμα όπου θα περιγράφονται και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν

Σημειώνεται ότι επιστολές απέστειλαν οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Νίκος Μπάστας (Νομικός εκπρόσωπος των 6 Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών)

«Υπάρχει συμφωνία απόψεων όσον αφορά την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής πρωτοβουλίας για την ρύθμιση του προβλήματος. Τα δάνεια δεν θα χαριστούν και οι προτάσεις βελτίωσης του πλαισίου διεκδίκησης είναι απαραίτητες μαζί με την απαιτούμενη πολιτική γενναιότητα από βουλευτές για το κάτι παραπάνω. Κρίνω ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στον προνοιακό χαρακτήρα των δανείων αφού είναι ο μόνος τρόπος για ειδική μεταχείριση. Ειδάλλως θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία… Πρέπει να υπάρξει στάδιο αναγκαστικής ρύθμισης ώστε να αντιληφθούν οι τράπεζες ότι η κατάπτωση δεν είναι μονόδρομος. Τα αποτελέσματα της ρύθμισης Χουλιαράκη ήταν απογοητευτικά αφού για να εφαρμοστεί χρειάζεται επαρκής χρόνος για τεκμηρίωση ενώ απαιτείται και η σχετική πίεση για να συμβεί αυτό. Θεωρώ ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί αν εφαρμόστηκαν όλα όσα απαιτούνταν για την ρύθμιση Χουλιαράκη. Εύχομαι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να υπάρξει μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για τους δανειολήπτες».

Κώστας Νικολούτσος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας)

«Τα πυρόπληκτα δάνεια δόθηκαν χωρίς φειδώ, όταν μάλιστα το οικονομικό στάτους της χώρας ήταν διαφορετικό και στη συνέχεια ήρθαν τα χειρότερα με την οικονομική κρίση. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε επιθετική τακτική από την πλευρά των τραπεζών. Η εγκύκλιος Χουλιαράκη αργοπόρησε στην εφαρμογή της. Πλέον το θέμα έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις και βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να δημιουργήσουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε. Θέλουμε τα δάνεια να πληρωθούν και οι επιχειρηματίες να ανασάνουν. Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα καταστροφικό οικονομικό ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις. Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, τα κόκκινα δάνεια όπως και τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Αχαϊκή τράπεζα, όπου θα πρέπει να προβούμε σε νέα παρέμβαση».

Βασίλης Γιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας)

«Ελπίζω από τη συνάντηση να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα και στη συνέχεια να παρθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες. Το Επιμελητήριο Ηλείας έχει αναλάβει και στο παρελθόν πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες και όλοι γνωρίζουμε ότι η οριστική λύση που θα υπάρξει για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων θα έχει επιπτώσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές του νομού μας. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από όλα είναι η ουσία. Ουσία που θα προέλθει από την λεπτομερή καταγραφή του θέματος, με όλες του τις πτυχές, και του πλαισίου πάνω στο οποίο θα κινηθούμε με ένα σύνολο προτάσεων για τη λύση του θέματος».

Τάκης Αντωνακόπουλος (Δήμαρχος Πύργου)

«Το καθεστώς που ισχύει και για τα πυρόπληκτα δάνεια βολεύει τις Τράπεζες. Απαιτείται σύγκρουση Πολιτικής και Τραπεζών για λύση του θέματος. Είναι σίγουρο ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά αφού γνωρίζουμε ότι επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα. Χρειάζονται κοινωνικοί αγώνες που είναι η μόνη σοβαρή αντίδραση-λύση. Απαιτείται η δημιουργία ενιαίου μετώπου που θα απειλήσει και θα φοβίσει το Πολιτικό σύστημα, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα. Η Ηλεία τρώει συνεχόμενες σφαλιάρες! Σας καλούμε όλους την Δευτέρα στο συλλαλητήριο στο πάρκο Ξυστρή για το Πάτρα – Πύργος, τα πυρόπληκτα δάνεια και τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη που δεν δόθηκαν –ως έπρεπε- στην Ηλεία. Τα πυρόπληκτα είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Πρέπει να μιλήσουμε και γι` αυτό γιατί υπάρχει μια περίεργη σιωπή και ανοχή που ενισχύει τις τράπεζες. Ας κάνουν οι βουλευτές μας μια κοινή πρόταση για νομοθετική ρύθμιση».

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας) 

«Αν σύντομα δεν υπάρξει λύση τα χρήματα των δανείων δεν θα μπορέσουν να επιστραφούν  και θα έχουμε κατασχέσεις, πράγμα καταστροφικό. Είναι προφανές ότι οι Τράπεζες δεν εκδηλώνουν κανένα ενδιαφέρον για επίλυση νιώθοντας σιγουριά λόγω των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο νόμος Κατσέλη προστάτεψε ουσιαστικά μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που έχουν πάρει πυρόπληκτα δάνεια δεν πρέπει να αφεθούν στα χέρια των τραπεζών. Χρειάζεται μια ρύθμιση με όρους αξιοπρέπειας και εμείς θα πρέπει να πιέσουμε γι` αυτό. Οι 12, 24 ή 48 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος του προβλήματος. Θα πρέπει να δούμε και την πρόταση των Ελλήνων Οικονομολόγων να καθορίζουν οι Εφορίες το ύφος της ρύθμισης.  Ο αγώνας του Επιμελητηρίου Ηλείας είναι διαρκής και απαιτείται συμπόρευση και κοινές δράσεις σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο… μόνο έτσι κάποια στιγμή τα σίδερα θα λυγίσουν όπως λέει και ο Καζαντζάκης».

Θανάσης Θεοδόσης (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας)

«Η ιδιαιτερότητα των πυρόπληκτων δανείων είναι ότι δόθηκαν με προνοιακό χαρακτήρα και θωρώ ότι ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί δανειολήπτες λόγω του συγκεκριμένου χαρακτήρα των δανείων πίστεψαν ότι δεν θα τα αποπληρώσουν. Δυστυχώς αυτά τα δάνεια δεν είχαν προνόμια όπως άλλα που κουρεύτηκαν. Η λύση πρέπει να δοθεί από τους Κυβερνητικούς βουλευτές και των έξι πυρόπληκτων νομών που θα πρέπει να πιέσουν την Κυβέρνηση. Η λύση θα προκύψει μόνο αν είμαστε ενωμένοι».

Κώστας Λεβέντης (Α` αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας)

«Θα πρέπει να λειτουργήσουμε συγκροτημένα, με σοβαρότητα κάνοντας σταθερά βήματα και με κοινή διαχείριση. Έχουμε ενημερώσει τον πρόεδρο κ. Μίχαλο, ενώ σημαντική ήταν στο παρελθόν για το θέμα η ενασχόληση του Μάκη Μπαλαούρα και του Κώστα Τζαβάρα».

Αντώνης Παρασκευόπουλος (Β` Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας)

«Η Ηλεία πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Τα πυρόπληκτα και η ρύθμιση που θα προκύψει αποτελούν την τελευταία ελπίδα για πολλούς ανθρώπους στην Ηλεία. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε πράγματα δυναμικά και για το μέλλον των παιδιών μας».

Άρης Τυλιγάδας (Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας)

«Το πρόβλημα είναι κοινό και  πάνω σε αυτό πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για την εξεύρεση  της πιο βιώσιμης λύσης για τους επαγγελματίες. Πάντως θα πρέπει όλος ο κόσμος να αντιδράσει πιο έντονα και να μην κρατά παθητική στάση».

Νίκος Ζαρόκωστας (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας)

«Δυστυχώς οι έως τώρα αντιδράσεις δεν είναι σωστές.

Λείπει ο άνθρωπος ο οποίος θα πρωτοστατήσει στην όλη προσπάθεια και θα ενώσει και τους 6 νομούς της Πελοποννήσου. Θα πρέπει να κατατεθεί προς την Κυβέρνηση μία κοινή πρόταση η οποία θα την αναγκάσει να ενδιαφερθεί για το πρόβλημα μας».

Ανδρέας Τσίρος (Πρόεδρος του Εμπορικού Σύλλογου Βάρδας)

«Δυστυχώς το κράτος ενδιαφέρεται για την επιβίωση των τραπεζών και όχι των επαγγελματιών και των πολιτών. Το κράτος είναι προτεκτοράτο των τραπεζών. Οι τράπεζες, ενώ γνώριζαν για την οικονομική κρίση, χορήγησαν τα συγκεκριμένα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα πιέζουν τους δανειολήπτες για την άμεση εξόφληση τους και η αδυναμία αποπληρωμής τους θα φέρει τον εμπορικό κόσμο αντιμέτωπο με κατασχέσεις. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός των πυρόπληκτων δανείων και σε όσες επιχειρήσεις ο τζίρος δεν έπεσε να μην έχουν αλλαγές ενώ σε αυτές που ο τζίρος μειώθηκε η ρύθμιση να είναι ανάλογη αυτής της μείωσης».

Νίκος Σαψάλης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας)

«Θα πρέπει όλοι μαζί ο επαγγελματικός κόσμος που είναι άλλωστε ο θιγόμενος από την περίπτωση αυτή, να συνεργαστεί προκειμένου να κατατεθεί μία ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση προς την Πολιτεία και τις Τράπεζες. Μόνοι μας πρέπει να βρούμε την λύση. Ο εμπορικός κόσμος ενωμένος μπορεί να ξεπεράσει και αυτόν τον κίνδυνο».

Νίκος Παναγιωτακόπουλος (πρ. αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας)

«Όταν το 2007 η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε πετώντας με ελικόπτερο πάνω από την καμένη Ηλεία μίλησε για συμφορά. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν το χρέος τους σύμφωνα όμως με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Αν δεν γίνει αυτό κανένας διευθυντής τράπεζας δεν θα πάρει την πρωτοβουλία να υπογράψει. Η ρύθμιση που θα γίνει πρέπει να επιτρέπει στους οφειλέτες να αποπληρώνουν σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες».

Νίκος Διάκος (Πρόεδρος Συνδέσμου Εργοληπτών νομού Ηλείας)

«Οι Τράπεζες έχουν ληστέψει τους δανειολήπτες με τα επιτόκια που έχουν θέσει στα δάνεια αυτά. Χρειάζεται σοβαρή και στιβαρή νομική υποστήριξη και λογιστικός έλεγχος για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στις δικαστικές διαμάχες που έχουν αρχίσει με τις Τράπεζες. Σε κράτη όπως η Σουηδία υπήρξαν ρυθμίσεις, σε παρόμοια δάνεια, εκπτώσεις 60% και μηδενικό επιτόκιο».