Categories: Ηλεία

Η αγορά του Πύργου πήρε μια μεγάλη ανάσα την Μ. Εβδομάδα!

Share

Μετά από δύο χρόνια που η αγορά του Πύργου «στέγνωσε» οικονομικά, λόγω της καραντίνας του κορωνοϊού, φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και τις ημέρες μετά το Πάσχα, οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες της πρωτεύουσας του νομού, πλημμύρισαν από κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που έκαναν τις αγορές τους στα τοπικά καταστήματα βοηθώντας τους επιχειρηματίες να «αναπνεύσουν» σε μεγάλο βαθμό.

Είναι γεγονός ότι την Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως από την Μ. Πέμπτη,  ήρθαν στον Πύργο χιλιάδες άνθρωποι, τόσο ετεροδημότες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όσο φυσικά και φοιτητές που βρήκαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στους δικούς τους, λόγω του ότι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά, που επισκέφθηκαν τα τοπικά καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, δώρων και πάσης φύσεως προϊόντων και έκαναν αρκετές αγορές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, που ψάχνει μία … σανίδα σωτηρίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει ακόμη τη χώρα μας.

Οι αγορές των ετεροδημοτών και γενικά του κόσμου για αυτές τις άγιες ημέρες, σίγουρα δεν έλυσαν όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της πόλης, αλλά έδωσαν βαθιές ανάσες και τώρα με τον περιορισμό των μέτρων που είχε επιβάλει η πολιτεία για τη μη εξάπλωση του ιού, όλοι ελπίζουν να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι και ο κόσμος να προτιμήσει την τοπική αγορά για τις αγορές του, ενισχύοντας φυσικά την οικονομία του τόπου του.

Η εφημερίδα «Πατρίς» μίλησε με τους επαγγελματίες του Πύργου, πού μας τόνισαν ότι είχαν πολλά χρόνια να δουν τόσο κόσμο στην πόλη και στα καταστήματά τους, κάτι που τους κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους για το μέλλον.

Αρκεί βέβαια να σταματήσει η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί όλη τη χώρα, για να μπορέσει ο απλός λαός να δει το πορτοφόλι του να γεμίζει, για να μπορεί μετά να ενισχύσει και την τοπική αγορά που θέλει φυσικά και αυτή να επιβιώσει.

Ηλίας Ξανθούλης: «Η μεγάλη Εβδομάδα κύλησε σε υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας»

Ο Ηλίας Ξανθούλης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου αφού τόνισε ότι την Μ. Εβδομάδα η αγορά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας να ανταπεξέλθουν οικονομικά αυτή την περίοδο, αφού το κόστος της ενέργειας είναι δυσβάστακτο, ενώ είναι υποχρεωμένες να αυξήσουν και τον βασικό μισθό των υπαλλήλων τους.

«Η μεγάλη Εβδομάδα κύλησε σε υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας, μόνο λίγο το Μεγάλο Σάββατο ήταν πεσμένη όσον αφορά τον ρουχισμό και τα υποδήματα. Τις δύο βδομάδες που πέρασαν, τη Μ. Εβδομάδα και τη προηγούμενη, η αγορά κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα μετά την ανομβρία που είχαμε από το Φλεβάρη και μετά. Τώρα ερχόμαστε πάλι στην καθημερινότητα που είναι πάρα πολύ δύσκολη και με πολύ ακριβή ενέργεια και πολύ ακριβά καύσιμα.

Αναμένουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης όπως μας υποσχέθηκαν, για να δούμε λίγο πώς μπορεί να κινηθούμε, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους επαγγελματίες. Και μην ξεχνάμε ότι την Μεγάλη Τετάρτη δόθηκαν μισθοί και συντάξεις στις περισσότερες κατηγορίες ανθρώπων, αλλά  έμειναν απλήρωτοι και κάποιοι άνθρωποι όπως είναι οι νοσοκομειακοί, κάτι που είναι απαράδεκτο. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί αυτό που βιώνει ο καταναλωτής με την ακρίβεια και με τα λιγοστά χρήματα που έχει είναι πάρα πολύ άσχημο. Όπως δόθηκε αύξηση στον κατώτατο μισθό, περιμένουμε και εμείς κάποια αντίμετρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, διότι αν δεν έχεις δουλειά πώς θα μπορέσεις να δώσεις αυτές τις αυξήσεις;».

Μπάμπης Χριστακόπουλος: «Είναι γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια, η κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πολύ καλύτερη»

Ο Μπάμπης Χριστακόπουλος από το κατάστημα υποδημάτων DOVERE Shoes δήλωσε ικανοποιημένος από την κίνηση που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες.
«Είναι γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια, ο κόσμος ήρθε στην επαρχία, έκανε την απαραίτητη έρευνα αγοράς, μερικοί ψώνισαν και εννοείται ότι η κίνηση αυτές τις μέρες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πολύ καλύτερη.

Γενικά υπήρχε ένα έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο να δει τα καινούργια προϊόντα, να κάνει μία βόλτα στην αγορά και να ξεσκάσει. Γενικά ο κόσμος κυκλοφόρησε, μπήκε στα μαγαζιά και αγόρασε τα πράγματα τα οποία ήθελε. Οι γιορτές βοήθησαν τους επαγγελματίες του Πύργου, με τη δουλειά να ξεκινάει τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και να κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες. Πιστεύω ότι πλέον θα βοηθήσει και ο καιρός σιγά-σιγά και θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον και η αγοραστική κίνηση και τις επόμενες ημέρες».

Σπύρος Μπλάθρας: «Είχαμε πολύ καλό καιρό να δούμε στην τοπική αγορά τόσο κόσμο»

Ο Σπύρος Μπλάθρας από το κατάστημα αθλητικών ειδών «ΜΠΛΑΘΡΑΣ ΣΠΟΡ» τόνισε και αυτός πως η αγοραστική κίνηση ήταν πολύ αυξημένη τις τελευταίες ημέρες.
«Είναι γεγονός ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και αυτές τις μέρες, έχουμε πολύ κόσμο. Είχαμε πολύ καλό καιρό να δούμε στην τοπική αγορά τόσο κόσμο. Είχαμε κίνηση που δεν την περιμέναμε. Όλα ήταν γενικά πολύ καλά.

Πιστεύω ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα και όλα πλέον θα πάνε καλά. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για αυτό. Όλοι οι επαγγελματίες πήραν μία πολύ μεγάλη οικονομική ανάσα, γιατί προερχόμασταν από ένα τρίμηνο όπου η αγορά είχε παγώσει. Κυρίως με την ενεργειακή κρίση και με την πανδημία, καθώς και όλα τα υπόλοιπα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Δόξα τω Θεώ όμως τα ξεπεράσαμε αυτά. Και ελπίζουμε πλέον σε καλύτερες μέρες. Ευελπιστούμε και σε ένα καλό καλοκαίρι, αφού ακούμε ότι θα έχουμε πολύ τουρισμό και λογικό είναι να έχουμε στην πόλη και περισσότερο κόσμο».

Γιώργος Παπαδόπουλος: «Κάναμε τζίρους του 19 και μάλιστα μπορώ να πω ότι τα πήγαμε ακόμη καλύτερα»

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος από το DUST AND CREAM, κατάστημα καλλυντικών και ειδών ομορφιάς, ανέφερε και αυτός ότι η κίνηση αυτές τις ημέρες ήταν πολύ μεγάλη.
«Πράγματι υπήρχε πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στον Πύργο, υπήρξε μεγάλη κινητικότητα, κατέβηκε πολύς κόσμος από την Αθήνα και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα στην επαρχία. Οπότε και εμείς κάναμε τζίρους του 19 και μάλιστα μπορώ να πω ότι τα πήγαμε ακόμη καλύτερα. Η πολλή δουλειά ξεκίνησε από τη Μεγάλη Τετάρτη και κορυφώθηκε το Μεγάλο Σάββατο.

Μέχρι και το κλείσιμο των καταστημάτων υπήρχε μεγάλη κίνηση και το αγοραστικό κοινό ήταν ιδιαίτερα θερμό. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η αυξημένη κίνηση και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αφού βλέπω ότι έχει μείνει αρκετός κόσμος στον Πύργο και συνεχίζεται ενθαρρυντικά η κίνηση στα καταστήματα της πόλης.

Πάντα ελπίζουμε για το καλύτερο, πάντα θα πιστεύουμε ότι θα υπάρχει περισσότερη δουλειά και ευελπιστούμε ότι το καλοκαίρι θα είναι ένα καλό καλοκαίρι για τον Πύργο. Και αυτό βοηθάει να θυμηθούμε και πάλι την επαρχία και να ζήσει καλύτερες στιγμές η πόλη, μετά από δύο χρόνια και πλέον covid, όπου είχαμε ξεχάσει να επισκεπτόμαστε την επαρχία και να ψωνίζουμε από τα καταστήματα της».

Κωνσταντίνος Ντεβενέζος: «Θα μπορούσε να είναι και καλύτερα τα πράγματα, αλλά οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν επηρεάσει τον κόσμο»

Ο Κωνσταντίνος Ντεβενέζος από το κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων «ΝΤΕΒΕΝΕΖΟΣ» χαρακτήρισε ικανοποιητική την κίνηση:

«Η κίνηση ήταν ικανοποιητική και ήταν η πρώτη χρονιά που δουλέψαμε χωρίς κορωνοϊό. Κατέβηκαν οι ετεροδημότες, υπήρχε κίνηση στην αγορά. Βέβαια θα μπορούσε να είναι και καλύτερα τα πράγματα, αλλά οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν επηρεάσει τον κόσμο.

Αλλά σίγουρα τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια όπου δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε. Τώρα που φεύγουν οι ετεροδημότες τα πράγματα θα επιστρέψουν όπως ήταν και θα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει όλες τις επιχειρήσεις Τουλάχιστον όσον αφορά το κόστος της ενέργειας, αφού δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, αλλά πιστεύω ότι θα τραβήξει όλο το έτος. Πρέπει να υπάρχει μία βοήθεια, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Εύη Ρουμπάνη: «Μετά από δύο χρόνια είδαμε τον κόσμο επιτέλους να έρχεται στον Πύργο»

Η Εύη Ρουμπάνη από τα Ρουμπάνη υποδήματα τόνισε ότι ο κόσμος κατέβηκε στον Πύργο για το ΠΑΣΧΑ και αυτό βοήθησε την τοπική αγορά:

«Ο κόσμος πιστεύω ότι κατέβηκε τις γιορτές στον Πύργο, οι ετεροδημότες στήριξαν τα μαγαζιά μας σε μεγάλο βαθμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, έκανε πολύ καλό καιρό και ο κόσμος είχε μία διάθεση για να ψωνίσει και να βοηθήσει και την τοπική οικονομία. Σίγουρα μετά από δύο χρόνια είδαμε τον κόσμο επιτέλους να έρχεται στον Πύργο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ο κόσμος έχει παραμείνει και αυτή την εβδομάδα στον Πύργο και υπάρχει μία σχετικά καλή κίνηση και έρχεται και το καλοκαίρι, όπου ελπίζω ότι θα παραμείνει η κίνηση στα τοπικά καταστήματα και θα είναι αρκετά καλή».

Φώτης Βασιλακόπουλος: «Κυκλοφόρησε ο κόσμος, αλλά αρκέστηκαν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα»

Ο Φώτης Βασιλακόπουλος από το κατάστημα ενδυμάτων Jordan ανέφερε και αυτός ότι η κίνηση την Μ. Εβδομάδα ήταν πολύ αυξημένη, αλλά πλέον μπαίνουμε σε μια υποτονική κατάσταση:

«Η κίνηση την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν αναμενόμενα αυξημένη λόγω των ημερών και φυσικά πολύ καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Δηλαδή με την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Κατέβηκε πάρα πολύς κόσμος στην πόλη του Πύργου και γενικότερα στο νομό, γέμισαν τα μαγαζιά, γέμισε η αγορά, κυκλοφόρησε ο κόσμος, αλλά αρκέστηκαν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα. Δεν είχαμε τις τρελές αγορές, αλλά σίγουρα η κίνηση που υπήρξε βοηθάει την ψυχολογία και των επαγγελματιών και του κόσμου, που είχαν να δουν κόσμο στην περιοχή για δύο χρόνια περίπου.

Πλέον όμως μπαίνουμε σε μία υποτονική κατάσταση, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα θέματα της ενέργειας και των καυσίμων, όλα αυτά απασχολούν πάρα πολύ τον καταναλωτή και την αγορά, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε μία καλή κίνηση και το καλοκαίρι».

Κωνσταντίνα Τριάντου: «Υπήρχε πολύ καλύτερη κίνηση στα καταστήματα»

Η Κωνσταντίνα Τριάντου από το κατάστημα υποδημάτων Name shoes πρόσθεσε ότι κατέβηκε πολύς κόσμος στον Πύργο και αυτό βοήθησε τα καταστήματα να ανασάνουν.
«Υπήρχε πολύ καλύτερη κίνηση στα καταστήματα, αφού είχε κατέβει πολύς κόσμος στον Πύργο, ο οποίος ψώνισε τα προϊόντα τα οποία ήθελε.

Γενικά ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να ψωνίσει αυτό το οποίο του άρεσε και τα καταστήματα κινήθηκαν ικανοποιητικά. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον του κόσμου να επισκέπτεται τα καταστήματα της περιοχής και να αγοράζει αυτά που θέλει».