Ηλεία Παγκόσμιες Ημέρες

Η ακρίβεια και ενέργεια γονάτισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηλείας

27 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ακούστε το άρθρο

«Φουντώνει» ολοένα και περισσότερο το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε αυτό τον μεγάλο βραχνά που καταλήγει να τους βυθίζει συνεχώς στο τέλμα.

Μετά την δεκαετή οικονομική κρίση, πριν από δύο χρόνια οι επιχειρηματίες μπήκαν σε έναν νέο οικονομικό «γολγοθά», αυτόν της πανδημίας, που τους έφτασε σε σημεία καμπής ακόμα μεγαλύτερα από αυτά που ζούσαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Όμως, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το σύντομο προηγούμενο διάστημα, ακόμα ένα πρόβλημα στον επιχειρηματικό κλάδο, έσκασε σαν μετεωρίτης, με το ενεργειακό κόστος, την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία, να βάζουν κυριολεκτικά την ταφόπλακα στους επιχειρηματίες, δημιουργώντας παράλληλα στην αγορά την έλλειψη διάθεσης για επιχειρηματικές επενδύσεις.

Όπως ανέφερε στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην Ηλεία, ξεκινά από τα πυρόπληκτα δάνεια που προηγήθηκαν το 2007 και για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ανάταξης. Επίσης, ο κ. Νικολούτσος, αποκάλυψε, ότι οι επιχειρήσεις που χρωστούν οφειλές, δεν μπορούν να «εκμεταλλευτούν» προγράμματα στήριξης καθώς ο τραπεζικός τομέας τις αποκλείει, από οποιαδήποτε αναπτυξιακά μέτρα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, τόνισε ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη το πρόβλημα είναι ότι μόνο το 18% των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα, στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και μόνο το 18% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

«Νομίζω ότι το κυρίαρχο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία ή τουλάχιστο την οικονομία στον βαθμό που εμείς την εκφράζουμε με βάση τα στατιστικά των επιχειρήσεων του τόπου, είναι το λεγόμενο ιδιωτικό χρέος. Αυτό στην περίπτωση την δική μας έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν πάρα πολλές οφειλές από τα λεγόμενα πυρόπληκτα δάνεια που προηγήθηκαν το 2007 και μέχρι τότε καμία προσπάθεια δεν έγινε ανάταξης αυτών των δανείων. Και πέραν της έννοιας του χρέους όπως την αντιλαμβάνεται κάποιος γι αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας στον τραπεζικό τομέα. Πάρα πολλά από τα προγράμματα, στήριξης για το κορονοϊό αλλά και τα καινούργια μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και του ταμείου ανάκαμψης απαραίτητη προϋπόθεση έχουν την πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα και πάρα πολλές επιχειρήσεις δικές μας δεν έχουν αυτή την πρόσβαση. Και αυτό δεν είναι μόνο μια πρόσβαση σε κεφάλαια, είναι η αποστέρηση από όλα αυτά τα αναπτυξιακά μέτρα που δίδονται για την ανασύνταξη αυτών των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο κ. Νικολούτσος.

Περιορίζεται η διάθεση για νέες επενδύσεις

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, τόνισε ότι: «Οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που όχι μόνο αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν αλλά θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός σε τέτοιο βαθμό λόγω του ότι κάποιοι θα έχουν πρόσβαση και κάποιοι δεν θα έχουν και θα είναι ένα απρόσιτο βάρος στην ευημερία των επιχειρήσεων.

Αυτές οι επιχειρήσεις είναι ο κορμός της οικονομίας είναι αυτές που απασχολούν το μέγιστο αριθμό εργαζομένων και αυτή θα είναι μια μεγάλη ανατροπή, σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματα της οικονομίας, τα σοβαρά ίχνη που έχει αφήσει ο κορονοϊός και το ενεργειακό και το πρόβλημα της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο πέραν από την αυτοτελή σημασία που έχουν για κάθε επιχείρηση έχουν περιορίσει πολύ και την διάθεση για νέες επενδύσεις, διάθεση για νέες δουλειές. Και αυτό μας δημιουργεί πολύ σοβαρές ανησυχίες».

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Ύστερα από τόσα χρόνια μνημόνια, ήρθε και ο κορονοϊός και δυστυχώς στις επιχειρήσεις έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά χρέη. Το ΕΦΚΑ από αρχές του μήνα ξεκίνησε και ζητά τα χρήματα και μάλιστα λέει πως θα δεσμεύσει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους χρωστούν. Δυστυχώς οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν. Πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει μια γενναία απόφαση και να κάνει μια γενναία ρύθμιση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν. Δουλειά δεν υπάρχει άρα από του μη έχοντος ουκ έχει λαμβάνειν. Πάνω από το 60% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα χρέη αλλά και πρόβλημα επιβίωσης γιατί δεν εισπράττει κιόλας για να ζήσει. Από την αρχή της χρονιάς η εικόνα της αγοράς είναι καθοδική και δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τα χρόνια που ήμασταν καραντίνα».

Κώστας Ντεβενέζος, Ntevenezos Ερμού 28

«Έχουν συσσωρευτεί αρκετά χρέη λόγω του κορονοϊού που έμειναν πίσω οι ασφάλειες, οι εισφορές, τώρα είμαστε με τις δηλώσεις καλούμαστε πάλι να πληρώσουμε, το ρεύμα που έχει έρθει αυξημένο από πέρυσι τα Χριστούγεννα και μετά, όλα αυτά έχουν μαζευτεί, έχουν συσσωρευτεί και πρέπει να υπάρξει κάποια περικοπή από την Κυβέρνηση, ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε και εμείς να τα πληρώσουμε γιατί είναι πάρα πολλά και δεν γίνεται να τα πληρώσουμε. Και εκτός αυτού, θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας μετά και στις επιχειρήσεις και στους προμηθευτές και σε όλα».

Φώτης Βασιλακόπουλος, Jordan 

«Ήταν και τα δύο προηγούμενα χρόνια από Μάρτιο 2019 που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις τα πρώτα μέτρα για τον Covid τα οποία διήρκεσαν δύο χρόνια και καλώς εχόντων των πραγμάτων γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει και από χειμώνα, ήδη ακούμε πολλά και φυσικά η αύξηση των τιμών ενέργειας, βενζίνης, αυξήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ που είναι και για τον καταναλωτή, αλλά και σε ότι αφορά την ενέργεια το κόστος των εμπορευμάτων πια αφορούν και τις επιχειρήσεις όλα αυτά έχουν φέρει τις επιχειρήσεις όλες σε μια πολύ δύσκολη θέση. Δηλαδή έχουν μειώσει αρκετά το κέρδος τους, έχουν αυξήσει πάρα πολύ το κόστος και λειτουργίας και αγοράς εμπορευμάτων και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό».

Όλη η επικαιρότητα