Κόσμος

Η Αλγερία αναστέλλει τη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας με την Ισπανία

Μετά τη στροφή της Μαδρίτης σχετικά με την αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας
Ακούστε το άρθρο

Η Αλγερία ανέστειλε σήμερα μια «συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας» που σύναψε το 2002 με την Ισπανία, μετά τη στροφή της Μαδρίτης να στηρίξει το σχέδιο του Μαρόκου σχετικά με την αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας, ανακοίνωσε σήμερα η αλγερινή προεδρία.

Εκτιμώντας ότι η νέα θέση των ισπανικών αρχών συνιστά «παραβίαση των νομικών, ηθικών και πολιτικών τους υποχρεώσεων», η Αλγερία «αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που σύναψε στις 8 Οκτωβρίου 2002 με το Βασίλειο της Ισπανίας και που πλαισίωνε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ισπανο-αλγερινή συνθήκη προέβλεπε την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό, εκπαιδευτικό και αμυντικό τομέα.

Στις 18 Μαρτίου, η Ισπανία άλλαξε ριζικά θέση υποστηρίζοντας για πρώτη φορά τη θέση του Μαρόκου για ένα σχέδιο αυτονομίας για τη Δυτική Σαχάρα, ενώ πάντα υποστήριζε την ουδετερότητα μεταξύ του Ραμπάτ και των αυτονομιστών Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο.

«Αυτές οι ίδιες (ισπανικές) αρχές που φέρουν την ευθύνη μιας αδικαιολόγητης ανατροπής της θέσης τους από τις ανακοινώσεις της 18ης Μαρτίου 2022 με τις οποίες η σημερινή ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε πλήρως την παράνομη διαμόρφωση εσωτερικής αυτονομίας που υποστηρίζει η κατοχική δύναμη, εργάζονται για την προώθηση ενός αποικιακού τετελεσμένου γεγονότος χρησιμοποιώντας ψευδή επιχειρήματα», πρόσθεσε η προεδρία.

«Αυτή η στάση της ισπανικής κυβέρνησης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα που της επιβάλλεται από το καθεστώς της ως διαχειριστικής δύναμης και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του νέου προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα και συμβάλλει άμεσα στην επιδείνωση της κατάστασης στην Δυτική Σαχάρα και στην περιοχή».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα