Υγεία

Η αλλαγή του καιρού ευνοεί την έξαρση της εποχικής γρίπης – Ας αμυνθούμε

Ακούστε το άρθρο

Το κρύο είναι έντονο τις τελευταίες ημέρες – φυσικό είναι αυτό μιας και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα – και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού μπαίνουμε στην εποχή που έχουμε έξαρση της γρίπης, που μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ιδίως στα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Από τις αρχές του Φθινοπώρου το Υπουργείο Υγείας και οι Ιατρικοί σύλλογοι της Ελλάδας απευθυνόμενοι στους πολίτες, ζήτησαν τον εμβολιασμό τους, ως «ασπίδα» στην αντιμετώπιση της γρίπης.

Ακόμη στοιχεία για το πόσοι εμβολιάστηκαν δεν υπάρχουν – τουλάχιστον επίσημα – αλλά φέτος τα φαρμακεία δεν είχαν αρκετά μεγάλο απόθεμα από εμβόλια και παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις, ιδίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας.

Ελλείψεις που μάλλον έχουν αντιμετωπιστεί, αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, επαναλαμβάνουμε.

Τώρα όσον αφορά την περίοδο της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε έως και τα μέσα Νοεμβρίου.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον ο ασθενής με το βήχα ή το φτάρνισμα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα από μολυσμένα χέρια ή άλλα αντικείμενα με εκκρίσεις του ασθενούς, μέσω χειραψίας ή επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α. μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας και μοριακής βιολογίας (PCR πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Επί αρνητικής ταχείας δοκιμασίας και έντονης κλινικής υποψίας πρέπει να αποστέλλεται επίχρισμα ρινικό ή φαρυγγικό για ανίχνευση του ιού με PCR. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και η απάντηση δίνεται σε λιγότερο από 24ώρες.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, με υποκείμενα νοσήματα ή καταστάσεις, που ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί όταν νοσήσουν από γρίπη ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν:

– Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
– Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης
– Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης;

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου:

Τήρηση των κανόνων Υγιεινής και κυρίως συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό

Κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος με το μαντήλι ή το αντιβράχιό (μανίκι) σας.

Εμβολιασμός έναντι της γρίπης ακόμα και τώρα.

Έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση συνήθως με τη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής πχ Oseltamivir (Tamiflu). Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών ή δύο ακόμα ημέρες μετά το τέλος εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Την περίοδο 2009-2019

1.078 θάνατοι από παρενέργειες της γρίπης

Η χειρότερη χρονιά με τα περισσότερα θύματα από παρενέργειες της γρίπης ήταν το 2015-2016 όπου είχαμε 197 θανάτους, ενώ το 2010-2011 είχαμε 180.

Συνολικά το 2009-2019 είχαμε 1.078 θανάτους, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή στον απαραίτητο εμβολιασμό. 
Αναλυτικά ο αριθμός Νεκρών (2009-2019, Ελλάδα) από επιπλοκές της Γρίπης, Περίοδος Γρίπης (28/9 έως 22/5) :

Αριθμός Νεκρών2009-2010
149

2010-2011
180

2011-2012 
56

2012-2013 
49

2013-2014 
145

2014-2015
 111

2015-2016
 197

2016-2017
 108

2017-2018 
42

2018-13.2.2019 
41

Σύνολο
 1.078  !!!


Πηγή: KEΕΛΠΝΟ

Νίκος Κατσαρός πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Ηλείας – Ολυμπίας

«Να εμβολιαστεί και τώρα ο κόσμος»

*** Λόγω καιρού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση της γρίπης

Για την επερχόμενη έξαρση της γρίπης ο κ. Νίκος Κατσαρός πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηλείας – Ολυμπίας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα στο δελτίο τύπου που είχαμε βγάλει και που τονίσαμε ότι ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της γρίπης. Ο εμβολιασμός γίνεται τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, πριν υπάρξει το «κύμα» της γρίπης, και κυρίως στα άτομα υψηλού κινδύνου, που είναι άνω των 60 και έχουν συγκεκριμένες παθήσεις κυρίως του αναπνευστικού. Φέτος υπήρξε μια έλλειψη σε εμβόλια και δεν ξέρω ακόμη αν έχουμε κεντρικά στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν. Και τώρα όμως μπορεί κάποιος να πάει να εμβολιαστεί, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τον Φλεβάρη μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα εμβολιασμού, σε μια εποχή που μπορεί να έχουμε μια νέα έξαρση της γρίπης. Το θέμα είναι ότι τον Οκτώβριο είχα πολλά παράπονα από συναδέλφους ότι δεν υπήρχαν εμβόλια, αν και τώρα πιστεύω να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα και καλό είναι ο κόσμος να εμβολιαστεί και ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου. Το καλό είναι ακόμη δεν έχουμε έξαρση τη γρίπης, λόγω και του καιρού, αλλά πλέον θεωρώ ότι θα έχουμε προβλήματα και λόγω κρύου, αλλά και λόγω συνωστισμού, λόγω εορτών. Φέτος μπορεί να έχουμε θέμα και με ιλαρά, αφού ήδη σε κάποιες χώρες έχουμε κρούσματα και αυτό λόγω του εμβολιασμού που δεν γίνεται. Και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας τα έβαλε το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει ευθύνη για το όλο θέμα».

Όλη η επικαιρότητα