Categories: Ηλεία

Η Αμαλιάδα αποκτά Περιφερειακή Οδό: Υπεγράφη η σύμβαση – Σε 16 μήνες θα είναι έτοιμο το έργο

Share

Mε ένα ακόμη μεγάλο έργο ενισχύεται η Αμαλιάδα, αυτό της νέας ‘Περιφερειακής Οδού και γίνεται μία σύγχρονη και λειτουργική πόλη, που θα κάνει πιο εύκολη την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών.

Είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας του Δήμαρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, που διάρκεσε περισσότερα από είκοσι χρόνια, για ένα έργο μεγάλης σημασίας για το Δήμο.

Το έργο συγκαταλέγεται σε αυτά που υπογράφηκαν και συμβασιοποιήθηκαν με το τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ το 2023 ακολουθούν πολλά νέα έργα,  τα οποία πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν  και να δημοπρατηθούν.

«Οι καταστάσεις μπορεί να δυσκολεύουν, μπορεί να έχουμε κρίσεις και να δυσκολεύεται η ζωή των ανθρώπων, τα έργα όμως πρέπει να συνεχίζονται. Οι κρίσεις θα περάσουν, οι υποδομές είναι όμως αυτές που θα παραμείνουν για να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Γι’ αυτό το σκοπό παλεύουμε, γιατί τα έργα είναι αυτά που μένουν και εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε με έργα» υπογράμμισε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντικό το συγκεκριμένο έργο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και η μείωση του χρόνου  κίνησης σε αυτό. Επιτυγχάνεται πιο εύκολη και πιο γρήγορη μετακίνηση και κατά την είσοδο στην πόλη και κατά την έξοδο από αυτή. Το πόσο σημαντικό, το πόσο λειτουργικό, το πόσο αναπτυξιακό είναι ένα τέτοιο έργο, το έχουμε δει σε όσες πόλεις λειτουργούν τέτοιοι δρόμοι, όπως η Πάτρα, και σε άπειρες πόλεις του εξωτερικού. Είναι ένα ακόμη οραματικό έργο που το παλεύαμε πολλά χρόνια και έφτασε στο σημείο της κατασκευής».

Διευκόλυνση στις μετακινήσεις και αποσυμφόρηση του κέντρου

Η κατασκευή του έργου της Περιφερειακής Οδού Αμαλιάδας επισφραγίστηκε με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του κ. Λυμπέρη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας ‘ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ’ η οποία σηματοδοτεί και την εγκατάστασή της. Οι εργασίες ξεκινούν επίσημα με την έναρξη του 2023, ενώ ο χρόνος περαίωσης είναι 16 μήνες. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.380.000,00 ευρώ, συν τον Φ.Π.Α.

Η Περιφερειακή Οδός Αμαλιάδας θα ‘αγκαλιάσει’ κυκλικά την Αμαλιάδα στα όρια επέκτασης του σχεδίου πόλης, ώστε με την κατασκευή της να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του κέντρου και μια μεγάλη διευκόλυνση  στις μετακινήσεις.

Στην παρούσα φάση θα εκτελεστεί το τμήμα από τη νέα εισόδο της πόλης  από την ‘Ολυμπία Οδό’ και θα φθάνει μέχρι τον δρόμο Αμαλιάδας- Καρδαμά. Θα είναι ένας σύγχρονος δρόμος με νησίδα και διπλή λωρίδα κυκλοφορίας, που θα περιλαμβάνει κυκλικούς κόμβους. Στα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά του δρόμου είναι ότι από την μία πλευρά θα διαθέτει πεζοδρόμιο και από την άλλη πλευρά ποδηλατόδρομο,  σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθεί το δίκτυο, και οι κάτοικοι να βάλουν το ποδήλατο και την άσκηση στη ζωή τους.

«Σε όλο τον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης από την μία πλευρά θα υπάρχει πεζοδρόμιο και από την άλλη ποδηλατόδρομος. Θέλουμε να το καθιερώσουμε σε όλη την πόλη, για όλες τις κατευθύνσεις. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμένα και είναι κάτι που το είχα υποστηρίξει από το έτος 2000, ξεκινώντας με τον παραλιακό δρόμο Κουρούτα- Παλούκι» ανέφερε ο κ. Δήμαρχος Ήλιδας.

Έπονται και τα υπόλοιπα τμήματα

Σύντομα θα προχωρήσει η εργολαβία και για την κατασκευή του νότιου τμήματος της Περιφερειακής οδού της πόλης, που θα ενώνει την οδό Αμαλιάδα – Σαβάλια με τον δρόμο Αμαλιάδα – Κουρούτα, κατά μήκος της κεντρικής αρδευτικής αύλακας. Έτσι θα ολοκληρωθεί το 50% περίπου του έργου της περιφερειακής οδού, ενώ  απομένουν τα άλλα δύο τμήματα, των οποίων οι μελέτες  είναι προς επικαιροποίηση,  ώστε να ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.