Ηλεία

Η Αμαλιάδα τίμησε τον Πολιούχο της!

Με την δέουσα λαμπρότητα και τιμή εορτάστηκε χθες ο πολιούχος της Αμαλιάδας, Άγιος Αθανάσιος.
Ακούστε το άρθρο

Με την δέουσα λαμπρότητα και τιμή εορτάστηκε χθες ο πολιούχος της Αμαλιάδας, Άγιος Αθανάσιος, με τις εκδηλώσεις εορτασμού να ξεκινούν από το πρωί με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου τόσο εντός, όσο και εκτός του ομώνυμου Ιερού Ναού, για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της πανδημίας κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέτρα ήταν σκληρά και δεν επέτρεπαν το συνωστισμό.

Η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τους Αρχιερείς Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητου, Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου, Γόρτυνος κ.κ. Νικηφόρου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β’.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη Φιλαρμονική Λεχαινών να παίζει εμβατήρια και άγημα της ΣΕΤΤΗΛ να συνοδεύει την εικόνα καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας.

Στη συνέχεια ακολούθησε παράθεση δεξίωσης από τη Δημοτική Αρχή στους προσκεκλημένους της στο café «ZUCA» στον πεζόδρομο της πόλης.

Τέλος, στις 12:00 τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στην Ι.Μ. Φραγκαβίλλας υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου.

Τα λόγια των Μητροπολιτών

Δυο λόγια προς τον κλήρο θέλησε να απευθύνει ο Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, υπογραμμίζοντας πως σημαντικό είναι το ισχυρό πνεύμα και η λογική ψυχή που θα διατηρηθούν για πάντα, μιας και η ζωή είναι πρόσκαιρη.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, μετά το πέρας της λιτανείας ευχήθηκε υγεία στον κόσμο που έδωσε το παρών, ενώ ευχαρίστησε και όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εορτασμού και έβαλαν το λιθαράκι τους για να κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους»

Για την περίοδο με τον κορωνοϊό που περιόρισε τον εορτασμό του πολιούχου, καθώς και για τις ενέργειες του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β’ ώστε να τιμηθεί ο Άγιος με την δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα, μίλησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Γιορτάζουμε τον πολιούχο μας Άγιο Αθανάσιο. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, καθώς είχε προηγηθεί μία μεγάλη περίοδος με τον κορωνοϊό που μας κράτησε σε απόσταση. Μας τίμησαν και ευλόγησαν με την παρουσία τους πέντε Μητροπολίτες. Ο Μητροπολίτης μας που γιορτάζει κιόλας σήμερα, εύχομαι να είναι πολύχρονος και να μας ευλογεί, ενώ ήταν αυτός που φρόντισε να γιορτάσουμε με κάθε επισημότητα.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλη την πόλη και ο Άγιος Αθανάσιος να μας φωτίσει όλους για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να κάνουμε καλύτερες πράξεις».

Σύντομοι χαιρετισμοί των βουλευτών

Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως πλέον οι δύσκολοι καιροί έχουν μείνει πίσω, ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ειδικότερα επεσήμανε: «Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για την Αμαλιάδα και τους πολίτες της, που φέτος γίνεται με τις τιμές και τη λαμπρότητα που της αρμόζει. Αυτό δείχνει ότι αφήνουμε σταδιακά πίσω τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, τα περιοριστικά μέτρα και μετά από καιρό γιορτάζουμε όπως στο παρελθόν. Μπορούμε να ατενίζουμε πλέον το μέλλον με αισιοδοξία. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους, υγεία και ευημερία».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός για ακόμα μια φορά λακωνικός αλλά ουσιαστικός, ανέφερε: «Ευχόμαστε χρόνια πολλά στην Αμαλιάδα, υγεία, φώτιση και καλύτερες ημέρες στο λαό μας».

«Με δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια»

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος σημείωσε πως ήταν κάτι που είχε ανάγκη ο κόσμος όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί και στον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο Β’ για την ονομαστική του εορτή.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Γιορτάσαμε τον πολιούχο της Αμαλιάδας, Άγιο Αθανάσιο, με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια που αρμόζει, δεδομένου ότι τα τελευταία τρία χρόνια λόγω πανδημίας στερηθήκαμε αυτή την μεγάλη ανάγκη που νιώθουμε ως χριστιανοί. Ο κόσμος πλημμύρισε τόσο τον Ιερό Ναό, όσο και μετέπειτα τους δρόμους της πόλης όπου έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Θέλω να σταθώ στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο Β’, να του ευχηθώ χρόνια πολλά, να έχει έτη πολλά και να διακονεί με την απαιτούμενη ευγένεια και συμπόνια που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως Θεοφιλέστατος. Αναγνωρίζω την προσπάθεια που κατέβαλε, ούτως ώστε σήμερα να συνοδεύεται τόσο από κληρικούς, όσο και από Μητροπολίτες άλλων περιοχών. Πραγματικά αυτό έδωσε την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στη γιορτή. Χρόνια πολλά σε όλους»

«Πολλά τα έτη δέσποτα»

Τέλος, το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής έστειλε το δικό του μήνυμα για χρόνια πολλά προς τους πολίτες της Αμαλιάδας, καθώς και ξεχωριστή ευχή προς το Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο Β’. Αναλυτικότερα είπε: «Χρόνια πολλά στην πόλη της Αμαλιάδος, στους Αμαλιαδίτες και στις Αμαλιαδίτισσες.

Σήμερα γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης. Πολλά τα έτη και στο μητροπολίτη μας κ.κ. Αθανάσιο. Ήταν μία πολύ ωραία γιορτή με την λιτανεία της εικόνας στους δρόμους όλης της πόλης».

Όλη η επικαιρότητα