Αρθρογραφία

Η αναξιοποίητη δύναμη της γεωργίας

editorial.jpg

«Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός στις εξαγωγές σε σχέση με τις εισαγωγές προϊόντων. Περίεργο και απαράδεκτο είναι, αυτό να συμβαίνει από την χαμηλή επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε κτηνοτροφικά προϊόντα όπως το κρέας και το γάλα…»

Το πείσμα και η επιμονή των ανθρώπων της υπαίθρου, έχει αναδείξει την αγροτική παραγωγή σε κόντρα των πολλαπλών και διαφορετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σε μεγάλη δύναμη της οικονομίας, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητη, όχι εξαιτίας των αγροτών, αλλά κατά κύριο λόγο εκείνων που σχεδιάζουν για την εξέλιξή της, ανεπιτυχώς και κατά συνέπεια επιβλαβώς για τον τόπο…

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποτελεί σίγουρα, τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών με την αξία του, βάσει των στοιχείων, του 2013, να κυμαίνεται στα 8 δισ. ευρώ. Επτά προϊόντα, ανάμεσά τους το ελαιόλαδο και το γάλα, βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων, εξαγώγιμων προϊόντων.

Από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων υποστηρίζεται σήμερα ότι, σχεδόν το 30% των νέων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, αφορά σε προϊόντα της ελληνικής γης.

Σημειώστε επίσης, ότι η χώρα μας κατέχει παγκοσμίως την πρώτη θέση στις εξαγωγές ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες, είναι τρίτη στον κόσμο σε σχέση με την παραγωγή της ελιάς, έχει την πέμπτη θέση στην εξαγωγή σπαραγγιών και την 15η θέση σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων. Συνολικά δε για το έτος 2015 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 22% στον εξαγωγικό αγροτικό τομέα με «ατμομηχανή» την ποιότητα των παραδοσιακών μας προϊόντων.

Το ανωτέρω συγκριτικώς με τα προηγούμενα χρόνια, βελτιωμένο στατιστικό στοιχείο, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια εξαιρετική εκπλήρωση στόχου στα υψηλότερα επίπεδα κίνησης για τα αγροτικά προϊόντα. Και τούτο γιατί, δεν παραγνωρίζονται οι σημαντικές δυσκολίες που έφεραν τα capital controls, ούτε ασφαλώς η αιφνιδιαστική ανατροπή προγραμμάτων που επέβαλε το ρωσικό εμπάργκο…

Ωστόσο ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός στις εξαγωγές σε σχέση με τις εισαγωγές προϊόντων κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Το γεγονός αυτό παρατηρείται, εξαιτίας της χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας των ελληνικών έναντι των εισαγόμενων ειδών.

Περίεργο όσο και απαραδέκτως προκλητικό είναι να συμβαίνει όμως, από τη χαμηλή επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε κτηνοτροφικά κυρίως προϊόντα, όπως το κρέας, το γάλα και τα τυροκομικά.

Ας δούμε όμως τι γίνεται και με τις Κοινοτικές Ενισχύσεις: Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) τα διαθέσιμα κονδύλια είναι μειωμένα κατά 15%. Συνολικά η νέα ΚΑΠ περιέχει 19,3 δισ. ευρώ.

Εξ’ αυτών 14,6 είναι άμεσες επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους και 4,7 είναι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για μεταποίηση, βιολογική γεωργία και νέους αγρότες. Από τις δημόσιες επενδύσεις εξάλλου διατίθενται 450 εκατ. ευρώ με στόχο την ανάπλαση οικισμών και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κλείνοντας, και εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων για ασφαλιστικό και φορολογικό, εύλογα διαπιστώνεται ότι η γεωργία παραμένει η μεγάλη δύναμη της χώρας. Και όσο αποδεικνύεται αναξιοποίητη, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ουσιαστικώς για να δώσει αδιέξοδα στην “πληγωμένη” μας οικονομία…

Χρίστος Πλευριάς
xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα