Categories: Μεσσηνία

Η απάντηση της Λ. Μενδώνη για τα «έργα συντήρησης των Οθωμανικών Λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας»

Share

Τη διαχρονική μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη και προστασία των οθωμανικών μνημείων στην χώρα μας, ανέδειξε στη Βουλή, η ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, για τα έργα συντήρησης των Οθωμανικών Λουτρών στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαχρονικά μεριμνά για την ανάδειξη και προστασία των οθωμανικών μνημείων της χώρας και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό. Το σύνολο των μνημείων της Οθωμανοκρατίας που έχουν δεχθεί τις επεμβάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ ξεπερνά τα 170 με προϋπολογισμό άνω των 50.000.000 ευρώ.

Δεκατέσσερα έργα που είναι σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8.500.000 ευρώ, είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί πέντε έργα, προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ. Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο σέβεται απολύτως και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα μνημεία που είναι στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως περιόδου. Επίσης, η χώρα μας έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις και τις σχετικές συνθήκες, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη. Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία δίνουμε στη χρήση που θα αποδοθεί ώστε να μην προσβάλλει και να μην απάδει του αρχικού χαρακτήρα των μνημείων» σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Ως προς την ερώτηση για την αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας που έχουν αποκαλυφθεί σε ιδιωτικό χώρο, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής μελέτης από την πλευρά των νέων ιδιοκτητών προς έγκριση από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ προκειμένου το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο και να μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.