Πολιτική

Η απλή αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών

i_apli_analogiki_kai_to_mponoys_ton_50_edron.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο ειρωνικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος απάντησε στην κ. Φώφη Γεννηματά, όταν την Τετάρτη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε από το βήμα της Βουλής ζήτημα άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου, είναι, χωρίς άλλο, ενδεικτικός της αμηχανίας που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ εάν η αντιπολίτευση φέρει πρόταση κατάργησης του περιβόητου μπόνους των 50 εδρών το αμέσως προσεχές διάστημα. Η θέσπιση της απλής αναλογικής, εκτός από πάγιο αίτημα της Αριστεράς, ήταν μία από τις κεντρικές προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός, εάν του τεθεί πλέον με νομοθετική πρόταση το αίτημα οι επόμενες εκλογές να μην ξαναγίνουν με ένα σύστημα που ο ίδιος κατήγγειλε μέχρι πρότινος ως «ληστρικό και καλπονοθευτικό».

Η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία ζήτησε και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, απαιτεί τη συναίνεση 200 βουλευτών. Σε άλλη περίπτωση –αν δηλαδή δεν προκύψει η συναίνεση των 200 και υπάρξει απλή πλειοψηφία άνω των 151 βουλευτών– το Σύνταγμα προβλέπει ότι ένα νέο εκλογικό σύστημα εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές. Με το δεδομένο αυτό, όμως, πρέπει να τονισθεί ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν χρειάζεται καν τη συναίνεση της Ν.Δ. εάν συμφωνήσουν –πλην του ΣΥΡΙΖΑ– όλα τα μικρότερα κόμματα, που έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν ενίσχυση των δυνάμεών τους. Γι’ αυτό ακριβώς έχει αυτονόητο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ήταν οι ισορροπίες στη σημερινή Βουλή εάν οι 50 έδρες κατανέμονταν αναλογικά, με την αίρεση βέβαια ότι θα διατηρείτο το κατώφλι του 3% για να μπει ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Οπως φαίνεται στον πίνακα, εάν τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πριμοδοτηθεί με το μπόνους, θα είχε σήμερα μόλις 119 και όχι 149 έδρες (χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι επιπλέον απώλειες της αριστερής πτέρυγας). Τούτο συμβαίνει διότι από τις 50 έδρες του μπόνους θα αποσπούσε τις 20 καθώς αυτές θα αναλογούσαν στο 36,45% που έλαβε τον Ιανουάριο. Αντιστοίχως, τις «υπόλοιπες» 30 έδρες του μπόνους θα έπαιρναν η Ν.Δ. (επιπλέον 16), η Χ.Α. (4), το Ποτάμι και το ΚΚΕ (από 3), και οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ (από 2).

Για να καταλάβει κανείς τις συνέπειες που θα επιφέρει τυχόν άμεση καθιέρωση της απλής αναλογικής, φτάνει να αναφερθεί ότι ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα ανέβει πλέον στο 46%. Μόνον αν ο νικητής συγκεντρώσει ένα τέτοιο ποσοστό θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως εάν το ποσοστό του πρώτου παραμείνει περί το 30-35%, θα απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον δύο μικρότερων κομμάτων ή να διαμορφωθεί κυβέρνηση από τη σύμπραξη της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί υποστηρίζουν πως αν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ καταθέσουν κοινή πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει επί της ουσίας σε μια πρόκληση που θα θυμίζει το ρητό «ιδού η Ρόδος…».
 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα