Ηλεία

Η απόφαση για την δωρεά οργάνων του 12χρονου Σταύρου από τη Γαστούνη – Η συγκλονιστική μαρτυρία της ηρωίδας μάνας 5 μήνες μετά

Ακούστε το άρθρο

-Ο Δήμος Πηνειού σύνδεσμος του ΕΟΜ για τη δωρεά οργάνων και ιστών

-Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος δωρητής στη μνήμη του αιώνιου μαχητή Σταύρου

Απόφαση ζωής, ύψιστη μορφή προσφοράς. Η δωρεά οργάνων χαρίζει το φως της ζωής, όταν το σκοτάδι του θανάτου πλησιάζει… Ο Δήμος Πηνειού στηρίζει τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών ως κορυφαία έκφραση αγάπης και αλτρουϊσμού προς τον συνάνθρωπο.

Η ιστοσελίδα του δήμου, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου που είχε υποβληθεί στις 4 Φεβρουαρίου και την θετική απάντηση του ΕΟΜ, γίνεται σύνδεσμος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η ιστοσελίδα του Δήμου να ενημερώνει για την αξία της δωρεάς οργάνων και να προτρέπει τους δημότες  να προβαίνουν σε αυτή τη θεάρεστη πράξη αγάπης και θυσίας.

Ο  δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος έγινε ήδη δωρητής οργάνων, στη μνήμη του Σταύρου, που είναι άγγελος πια στις στρατιές των αγγέλων.

Με την ευκαιρία λοιπόν  της θετικής απόκρισης του ΕΟΜ προς το σχετικό αίτημα του δημάρχου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο κτίριο Σισίνη, μεταξύ του Ανδρέα Μαρίνου και της κ. Ιωάννας Φωτοπούλου, της ηρωίδας μητέρας του αιώνου μαχητή Σταύρου, που μέσα από τον πραγματικά άδικο θάνατό του τον περασμένο Νοέμβριο, χάρισε ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους του. Η κ. Ιωάννα συνοδευόταν από τον θείο του Σταύρου Αβραάμ Αβραμίδη, ο οποίος ακολούθησε την κίνηση του δημάρχου και έγινε δωρητής οργάνων.

Η τραγική μάνα για μίλησε για πρώτη φορά για το δράμα που έζησε με τον άνδρα της και την γενναία απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους.

Συγκλονιστική μαρτυρία της ηρωίδας μάνας

Συγκλονίζει η μαρτυρία της ηρωίδας μητέρας του 12χρονου Σταύρου, Ιωάννας Φωτοπούλου η οποία μιλά για πρώτη φορά για την απόφασή που έλαβαν μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα, εκείνες τις σκληρές ώρες του περασμένου Νοεμβρίου, να χαρίσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους μέσα από τη δωρεά οργάνων του παιδιού τους.

Η κ. Φωτοπούλου με δάκρυα στα μάτια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Σταύρος ήταν για μένα τρεις μέρες νεκρός.Τον έβλεπα. Όλοι μου έλεγαν ότι θα γίνει κάποιο θαύμα. Το θαύμα τελικά δεν έγινε», λέει μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, προσθέτοντας  ότι «τον κοιτούσα κι έλεγα «αφού δεν μπορεί να γίνει το θαύμα για τον Σταύρο, ας κάνει, τελικά, ο Σταύρος το θαύμα για τους άλλους. Δεν μπορούσα να τον αφήσω να φύγει έτσι… Ο Σταύρος ήταν ένα παιδί γεμάτο ζωή. Ένα παιδί διαφορετικό από όλα τα παιδιά. Πάντα μου έλεγε μια μέρα θα σε κάνω περήφανη, Του άρεσε πολύ το καράτε. Είχε όνειρα, πολλά όνειρα… Και δεν ήταν τυχαίο που ποτέ δεν έχανε, όπου και αν πήγαινε πάντα κέρδιζε. Μου έλεγε «μαμά μια μέρα θα σε κάνω να τρίβεις τα μάτια σου»… Δεν ήξερε ότι θα ήταν από τα κλάματα όμως…»

Απόφαση ζωής

Όλα  αυτά , όπως λέει η κ. Ιωάννα Φωτοπούλου, περνούσαν εκείνες τις ώρες στο Νοσοκομείο μπροστά από το μυαλό της και σκεπτόταν  ότι ο Σταύρος της «φεύγει» και  δεν προλάβαινε να κάνει όσα ήθελε. Έτσι η ίδια όφειλε να πάρει την απόφαση  αυτή για το παιδί της. Και δεν χρειάστηκε να το σκεφθεί πολύ… «Ήμουν μέσα  μόνη με τον Σταύρο και τον κοιτούσα…Τότε πήρα τη μεγάλη απόφαση. Στη συνέχεια ο γιατρός μου είπε: «θα σας το προτείναμε  και εμείς… Το έχουμε προτείνει σε πολύ κόσμο και δεν το κάνουν… Πρώτη φορά έρχεται μαμά να μας πει ότι το παιδί μου φεύγει, ας γίνει αυτό…»

Βγαίνοντας τότε στον διάδρομο του νοσοκομείου η τραγική μάνα μίλησε στον σύζυγό της, Κώστα,  για την απόφασή της. Εκείνος με βουρκωμένα μάτια την ρώτησε: «θα πονέσει κι άλλο το παιδί μας;». Η κ. Φωτοπούλου απάντησε ότι «το παιδί έφυγε και ότι μέσα από τη δωρεά οργάνων του Σταύρου θα γεννηθούν άλλα παιδιά…». «Κι έτσι έγινε. Τέλειωσαν όλα…» είπε η κ. Ιωάννα.

Και ο επίλογος του συγκλονιστικού μονολόγου της μάνας: «Πιστεύω όποιος δεν το κάνει αυτό, αγαπά πολύ το «εγώ» του. Αν αγαπάς τη ζωή, τους ανθρώπους, πρέπει να το κάνεις. Ο Σταύρος μου έφυγε… Γιατί να μη σωθούν άλλα παιδιά και άλλοι άνθρωποι, μέσα από τον Σταύρο;»

Δωρητής οργάνων ο δήμαρχος

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο δήμαρχος, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και έχοντας δίπλα του την ηρωίδα μητέρα του άγγελου Σταύρου, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά συναντιόμαστε σήμερα με τη Γιάννα Φωτοπούλου και τον Αβραάμ Αβραμίδη, τη μητέρα και τον θείο του αιώνιου μαχητή, του Σταύρου. Με χαρά γιατί είδαμε ότι πάντα στο τέλος κερδίζει η ζωή, όταν εμείς έχουμε την γενναιότητα αλλά και την καλωσύνη να ζει ο άνθρωπός μας μέσα από άλλους ανθρώπους. Οι γονείς του Σταύρου Κωνσταντίνου Αβραμίδη, επέδειξαν μεγαλείο ψυχής δωρίζοντας όργανα του παιδιού τους τα οποία χάρισαν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας.

Έτσι ως  δήμαρχος Πηνειού μετά τον θάνατο του Σταύρου, που βρίσκεται πλέον ως άγγελος στους ουρανούς , είχαμε κάνει ένα ψήφισμα για την δημιουργία συνδέσμου με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου. Απέστειλα λοιπόν τον Φεβρουάριο σχετική επιστολή στον ΕΟΜ  ο οποίος  και μας απάντησε θετικά.

Παρακάλεσα λοιπόν  τους γονείς του σύγχρονου ήρωα Σταύρου, να είναι σήμερα εδώ στο δημαρχείο και μαζί να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι στην  ιστοσελίδα μας θα λειτουργεί σε μερικές μέρες σελίδα σχετική με την δωρεά οργάνων, σελίδα που στηρίζει την ζωή. Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας γι’ αυτή τη θεάρεστη πράξη. Τη δωρεά οργάνων.

Θεωρώ λοιπόν ότι  από την πλευρά του δήμου πρέπει ο δήμαρχος να δώσει το δικό του στίγμα. Έτσι είμαι ο πρώτος που κάνω δήλωση δωρεάς οργάνων και ιστών στη μνήμη του αγγελουδιού μας Σταύρου αλλά και στην υπόσχεση του κόσμου ότι θα είμαι πάντα κοντά στον άνθρωπο. Προβαίνω σε αυτή την πράξη με πλήρη συνείδηση και χωρίς καμία άλλη σκέψη. Προτρέπω τους συνδημότες μας να το σκεφθούν και να προβούν σε ανάλογη ενέργεια, ώστε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί. Ακόμη θέλω να ανακοινώσω ότι αμέσως μετά την έξοδό μας από την δοκιμασία του κορονοϊού  θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο μας μια πολύ σημαντική εκδήλωση από το ΝΠ Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου με θέμα την δωρεά οργάνων».

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαστούνης Μαρία Μητσοπούλου Τσόγκα, οικογενειακή φίλη της οικογένειας του Σταύρου, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, δήλωσε: «Η αρχή έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2019.Ο Σταύρος ζει σήμερα στα μάτια του 50χρονου,στους πνεύμονες της 15χρονης, στους νεφρούς του 29χρονου πατέρα δύο παιδιών και της 38χρονης μητέρας τριών παιδιών. Η  συνέχεια δόθηκε από τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο, ο οποίος μόλις έγινε δωρητής οργάνων και ιστών. Μεγαλείο ψυχής από τους γονείς του Σταύρου, του παιδιού μας που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! Υποκλινόμαστε μπροστά στην πιο σπουδαία πράξη αγάπης για τον συνάνθρωπο!»

Όλη η επικαιρότητα