Κόσμος

Η αστυνομία τιμωρεί με… βιασμούς τους υποστηρικτές του Μόρσι

fd824c1b37d6a7203b37228cd7d6ad26.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο όπλο επιστρατεύει η αιγυπτιακή αστυνομία για να… συνετίσει τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian δύο νεαροί άνδρες που συνελήφθησαν από άνδρες με πολιτικά και μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όσο κρατούνταν, επειδή συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο 19χρονος Ομαρ Ελ – Σουέχ, υποστήριξε ότι την ώρα που συμμετείχε σε πορεία φοιτητών στο Κάιρο, συνελήφθη, στη συνέχεια δέχθηκε βίαιη επίθεση και υπέστη ηλεκτροσόκ από αξιωματούχους των τοπικών αρχών.

Ένας δεύτερος άνδρας, ο Φαντί Σαμίρ, δήλωσε πως δέχθηκε σεξουαλική επίθεση την ώρα που κρατείτο σε αστυνομικό τμήμα τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των 42 ημερών κράτησής του χτυπήθηκε βάναυσα, ακόμα και την ώρα που βρισκόταν στο ουρητήριο. 

Παρόλα αυτά, ο Σαμίρ υποστήριξε ότι είναι Χριστιανός και ότι πανηγύρισε την αποπομπή του Μόρσι, εντούτοις δεν απέφυγε τη βίαιη μεταχείριση των ανδρών της αστυνομίας, ενώ ανακρίθηκε έχοντας δεμένα τα μάτια του.

«Μου έκανε (ο αστυνομικός) πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν του άρεσαν οι απαντήσεις μου. Έτσι, μου ζήτησε να βάλει το δάχτυλό του στον πισινό μου. Και το έκανε, δύο φορές», είπε ο Σαμίρ.
Από την άλλη, ο Σουέχ δήλωσε πως οι σεξουαλικές επιθέσεις ήταν επανειλημμένες, τονίζοντας ότι υπέστη ηλεκτροσόκ στα γεννητικά του όργανα, τις μασχάλες, τα ακροδάχτυλα και την κοιλιά, πέραν του ξυλοδαρμού του.

Όπως αναφέρει ο συνιδρυτής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία των Αιγυπτίων, Μοχάμεντ Λότφι, είναι συχνό φαινόμενο να κακοποιούνται σεξουαλικά κρατούμενοι, ενώ «η τακτική αυτή εφαρμόζεται ώστε να νιώσουν εξευτελισμό οι κρατούμενοι, να νιώσουν ανίσχυροι και υπό τον έλεγχο της αστυνομίας».

Όλη η επικαιρότητα