Categories: Ελλάδα

«Η αύξηση του κόστους των υλικών βάζει φρένο σε σημαντικά δημόσια έργα!»

Share

Την ανάγκη να ληφθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών άμεσα μέτρα και αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών και να προχωρήσει ομαλά η υλοποίηση των έργων υποδομών, που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν σε όλους τους Δήμους της χώρας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή μεταφέρει την έντονη ανησυχία των δημάρχων της χώρας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην ομαλή υλοποίηση των έργων υποδομών που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα, η εκτίναξη του κόστους κατασκευής τους.

Επισημαίνει πως το πρόβλημα ξεκίνησε μεν από τα τέλη του 2020, αλλά οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%.

Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%.

Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πως έργα που ήδη «τρέχουν» να σταματούν, με τους αναδόχους να ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να τα συνεχίσουν.

Ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, να μην έρχονται να υπογράψουν τις συμβάσεις προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν δώσει, από το να αναλάβουν ένα έργο που «δεν τους βγαίνει οικονομικά».

«Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, υπογραμμίζει ο κ. Παπαστεργίου, είναι σημαντικό να μην σταματήσει η υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονική περίοδο, που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα όπως το Φιλόδημος, το Αντώνης Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ, πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων».

Ως εκ τούτου, τονίζει «είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υποδομών στην έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων.

Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας. Ταυτόχρονα, κρίνουμε αναγκαίο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο σας, για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων.

«Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, καταλήγει ο Δ. Παπαστεργίου, πιστεύουμε πως οι έκτακτες καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε, απαιτούν έκτακτες κι άμεσες αποφάσεις. Είναι αναγκαίο μέσα από τη συνεργασία μας να βρεθεί μια ρεαλιστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι τοπικές μας κοινωνίες και η χώρα έργα απαραίτητα, που θα διασφαλίσουν προοπτικές ανάπτυξης κι ένα καλύτερο μέλλον, για όλους».

«Με τέτοιες τιμές και τέτοιες αυξήσεις τα έργα δεν βγαίνουν»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα, τονίζοντας πως οι τιμές σε αρκετούς κωδικούς δημοσίων έργων πρέπει να επικαιροποιηθούν γιατί με τέτοιες αυξήσεις τα έργα δεν βγαίνουν.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε συγεκριμένα: «Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες και οι ανησυχίες Δημάρχων και εργολάβων. Με τέτοιες τιμές και τέτοιες αυξήσεις τα έργα δεν βγαίνουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το δούμε όλοι μας γιατί αυτή την ώρα, η χώρα πρέπει να απορροφήσει χρήματα. Υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «Α. Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και αυτό που ζητάμε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών είναι να επικαιροποιηθούν οι τιμές σε αρκετούς κωδικούς δημοσίων έργων έτσι ώστε να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις.

Πρέπει να προχωρήσουμε στα έργα και πλέον οι εργολάβοι μη βλέποντας να υπάρχουν αυτές οι νέες αναθεωρήσεις καθυστερούν με την ελπίδα ότι θα πέσουν, οι τιμές, κάτι το οποίο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το Υπουργείο έχει γνώση του προβλήματος αλλά καλό θα είναι όλοι μας να μεταφέρουμε τα προβλήματα από όλη τη χώρα γιατί πρέπει να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και σύντομα να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις της αγοράς.