Προγνωστικά

Η χειρότερη Αμερική της 20ετίας;

Ακούστε το άρθρο

Το ρόστερ της Αμερικανικής ομάδας είναι πλέον πολύ φτωχό σε παίκτες σταρ, σχετικά με το πως έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε. Αλλά πόσο αδύναμη είναι πραγματικά η TeamUSA; Δείτε πώς συγκρίνεται η φετινή ομάδα της Αμερικής με τις αντίστοιχες των τελευταίων 20 χρόνων σε ορισμένες ενδιαφέρουσες και όχι συνηθισμένες στατιστικές κατηγορίες.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο λόγος που μιλάμε για 20 χρόνια είναι ότι το 1998,οι παίκτες του NBAαπείχαν από τη διοργάνωση της Αθήνας εξαιτίας του lockout, την οποία τελικά κατέκτησε η Γιουγκοσλαβία, με δεύτερη την Ρωσία και την Αμερική να συμπληρώνει το βάθρο, ακόμα και χωρίς τους NBAers εκείνης της εποχής. Έτσι μας μένει μία 20ετία συνεχών διοργανώσεων για να συγκρίνουμε και να δούμε κατά πόσο αξίζουν το φαβοριτισμό που ακόμα τους αποδίδουν οι στοιχηματικές εταιρίες στο Legalbet.gr.

Το άδειασμα της άλλοτε DreamTeamέχει προκαλέσει αίσθηση στην Αμερική αλλά και σε όλο τον μπασκετικό κόσμο. Ονόματα όπως οι AnthonyDavis, EricGordon, JamesHarden, KevinLove, DamianLillard, KyleLowry έχουν ακολουθήσει τα πολλά άλλα και ακόμα γνωστότερα που έχουν αποσυρθεί από την ομάδα από τις 14 Μαρτίου,όταν και ανακοινώθηκε η αρχική λίστα παικτών. Η λίστα αυτή περιείχε 35 ονόματα, εκ των οποίων μόνο 4 παραμένουν σήμερα στις τάξεις της ομάδας που τα μέλη της πλέον μετράνε συνολικά μόνο 5 παρουσίες σε AllStar.

Το σύνολο που έχει προκύψει είναι προφανώς μία μίξη των BostonCeltics με πρόβλεψη για κάτω από 50 νίκες τη σεζόν που ακολουθεί και άλλων μεμονωμένων παικτών από όλο το υπόλοιπο NBA. Για να δούμε ποιο είναι το επίπεδο αυτού του συνόλου σε σχέση με προηγούμενες ομάδες της Αμερικής, μετρήσαμε τις παρουσίες σε AllStarκαι τις νίκες, κάτι αδόκιμο στατιστικά, ενδεικτικό όμως του πόσο NBAθα δούμε στα γήπεδα της Κίνας.

Οι συνολικές παρουσίες σε AllStarτης φετινής ομάδας είναι 5 όπως ήδη αναφέραμε, ενώ η ομάδα που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 2016 είχε 33 και αυτή του WorldCup 2014 η οποία ήταν επίσης σχετικά αδύναμη10. Αν κοιτάξουμε το ίδιο στοιχείο μετρώντας μόνο τη σεζόν που πέρασε, βλέπουμε ότι η τωρινή ομάδα είχε μόνο δύο εκπροσώπους στο AllStar, τους KembaWalkerκαι ChrisMiddleton, τον ίδιο δηλαδή αριθμό με αυτή των Ολυμπιακών της Αθήνας όπου όλοι θυμόμαστε πώς η Αμερική δεν κατάφερε να πάρει το χρυσό.

Υπολογίζοντας τις νίκες των παικτών τη περασμένη σεζόν, το υπάρχον ρόστερ μοιάζει ακόμα λιγότερο κατάλληλο για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ. Οι παίκτες που θα αγωνιστούν συγκεντρώνουν 54 νίκες με τις επόμενες λιγότερες να τις έχει η ομάδα του 2010 με 80. Αντίστοιχα είναι και τα νούμερα αν κοιτάξουμε τις συνολικές νίκες των παικτών μελών της κάθε TeamUSAκαι άλλων παρεμφερών στατιστικών κατηγοριών.

Κάποιος μπορεί να επικαλεστεί επίσης το νεαρό της ηλικίας των παικτών που έχουν απομείνει μα ούτε και αυτό το επιχείρημα ευσταθεί, καθώς ο μέσος όρος σήμερα είναι τα 25.7 χρόνια με τον μέσο όρο ηλικίας των ομάδων των τελευταίων ετών να είναι στα 26.7.

Μπορούν τελικά αυτοί που μένουν να κερδίσουν;

Ακόμα και με όλα αυτά τα στατιστικά να δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καλά για τους Αμερικανούς, παραμένουν το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και όχι άδικα. Με τον Popovichπροπονητή και guardόπως οι Walkerκαι Mitchellπου θα ζήλευε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Και μεπεριφερειακούς τους Middleton, Harris, Tatumκαι Brownπου μπορούν να προσφέρουν έναν αξιοζήλευτο συνδυασμό σουτ και αμυντικών ικανοτήτων, είναι λογικό η TeamUSAνα μην βγαίνει από το κάδρο.

Βάσει βέβαια ταλέντου κορυφαίου επιπέδου, οι Αμερικάνοι δεν είναι αυτή τη φορά οι καλύτεροι, ούτε καν δεύτεροι στη λίστα. Εμείς, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έχουμε έναν MVPτου NBAκαι η Σερβία τον τέταρτο της εν λόγω ψηφοφορίας με τον NikolaJokic, ενώ η Αμερική ούτε έναν υποψήφιο της περασμένης σεζόν και κατά πάσα πιθανότητα ούτε της επόμενης. Κι ενώ δεν έχουν χάσει κανένα παιχνίδι από το 2006, ίσως τώρα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να το ξανακάνουν. Γι’ αυτό και οι αποδόσεις για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από αυτούς έχουν διπλασιαστεί, με την πλήρη Σερβία και την Εθνική μας με τον GreekFreakνα έχουν πλησιάσει.Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή στο φαβορί, καθώς τα στοιχηματικά siteδίνουν ακόμα γύρω στο 70% πιθανότητες στους Αμερικάνους, παρόλα τα προβλήματα.

Όλη η επικαιρότητα