Συνεντεύξεις

Η δασκάλα oriental Νίκη Μπουτζαρέλη στην εφημ. Πατρίς: Η ζωή, είναι χορός !

Ακούστε το άρθρο

Είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν επάγγελμα το χόμπι τους ή καλύτερα που κατάφεραν να ασχοληθούν με αυτό για το οποίο γεννήθηκαν να κάνουν. 

Με καταγωγή από την Αμαλιάδα η Νίκη Μπουτζαρέλη ξεκίνησε το χορό ίσως και πριν μάθει καλά – καλά να μιλά. Προερχόμενη από μια κοινωνική οικογένεια μεγάλωσε με γλέντια, πολύ χορό και χαρά, αφού το σπίτι της ήταν πάντα ανοιχτό για συγγενείς και φίλους. Καθοριστικός παράγοντας σε όλα όσα ακολούθησαν η παρότρυνση της μητέρας της για να ασχοληθεί με τον oriental χορό, κάτι που συνέβη ως φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου παράλληλα με τη σχολή της άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα oriental στην Καλαμάτα. Από τότε όλα άλλαξαν, παράλληλα με τις σπουδές της συνέχισε και το χορό και σήμερα είναι δασκάλα oriental, με πολλές διακρίσεις και συμμετοχές σε πολλές χώρες του εξωτερικού.  

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, μας μιλά για πολλά και μας αποκαλύπτει και στοιχεία της ιστορίας του oriental, ο οποίος ξεκίνησε ως ανδρικός πολεμικός χορός…

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το χορό και ειδικά με το oriental ;


Από μικρή ηλικία κατάλαβα ότι ο ρυθμός είναι μέσα μου. Προέρχομαι από οικογένειες που έκαναν γλέντια στα οποία ο χορός και το κέφι κυριαρχούσαν στην ατμόσφαιρα. Μεγαλώνοντας αντιλήφθηκα ότι γεννήθηκα γι αυτό. Παρατηρούσα πως χόρευαν οριεντάλ και αντέγραφα τις κινήσεις χωρίς να ξέρω πως γίνονται τεχνικά. Είχα στήριξη από την οικογένεια μου, το έβλεπα και έτσι με παρακίνησαν να ασχοληθώ. Η μητέρα μου ήταν βασικός παράγοντας για όλα μου τα όνειρα, με έβλεπε και με παρότρυνε.

Παίζει ρόλο ο σωματότυπος ;

Σαφώς και όχι και είμαι κάθετη σε αυτό. Το belly dance είναι για τον οποιοδήποτε σωματότυπο απλά σε κάθε άνθρωπο ταιριάζει κάποιος ρυθμός περισσότερο στο σώμα του. 

Ποιες  προϋποθέσεις απαιτούνται για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το χορό ;
Βασική προϋπόθεση είναι η θέληση. Εάν έχεις θέληση όλα γίνονται. Μετέπειτα είναι οι λόγοι που θες να ξεκινήσεις εσύ, τα δικά σου κίνητρα. Όμως σε κάθε περίπτωση όταν κάτι σου αρέσει πολύ, πάντα τα καταφέρνεις !

   ‘’ Έχω κάνει την Ηλεία, Αίγυπτο.

Είσαι αρκετά χρόνια στο χώρο με αρκετή εμπειρία και ως χορεύτρια και ως δασκάλα. Τι σε έχει δυσκολέψει περισσότερο ; Να μάθεις εσύ χορό, ή να διδάσκεις ;

Το υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας όπου συνάντησα στα τόσα χρόνια είναι το πώς θα μεταδώσω στην κάθε γυναίκα τί σημαίνει Οριεντάλ και όχι τόσο το τεχνικό κομμάτι . Το «τσιφτετέλι» είναι ένας μικρασιατικός ρυθμός της Ελλάδας, είναι το bellydance της Αιγύπτου. Ξέρετε στις κλειστές κοινωνίες επικρατούν στερεότυπα λανθασμένα χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση και τον λόγο δημιουργίας του κάθε χορού. 

Τελικά, τί είναι το oriental ;
Χαίρομαι που με ρωτάς γιατί είναι κάτι που ο κόσμος δεν το ξέρει. Άλλωστε το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε οι δασκάλες του ανατολίτικου χορού, είναι που δεν μεταδίδουμε την ιστορία του. Το οριεντάλ, προέρχεται από την Αίγυπτο και σε αυτό εμπεριέχονται διάφοροι ρυθμοί.
Η ιστορία, λέει ότι ξεκίνησε να χορεύεται από άντρες με παραδοσιακές φορεσιές και βαριά βήματα καθώς ήταν πολεμικός χορός χρησιμοποιώντας τα σπαθιά τους καθώς αναπαριστούσαν την μάχη.
Παράλληλα στην γυναικεία πλευρά, δημιουργήθηκε ώστε να γεννούν οι γυναίκες πιο εύκολα, διότι οι τεχνικές, οι ανάσες και η στάση του σώματος, βοηθούν στην ενδυνάμωση των γεννητικών μας οργάνων καθώς και στην σύσφιξη των μυών .

Ο χορός απαιτεί θυσίες. Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις ;

Ποτέ όμως (γέλια). Εγώ, δεν ζω από αυτό, ζω για αυτό!
Πήγα κόντρα σε πολλούς ανθρώπους για να φτάσω ως εδώ. Ακόμα και όταν μου είπαν πως δεν θα τα καταφέρω, δεν έσκυψα το κεφάλι. Μετράω στην πορεία μου ως χορεύτρια, πάνω από 40 γάμους, και το γεγονός ότι αποδέχτηκαν το οριεντάλ οι Ηλείοι για εμένα είναι επίτευγμα. Έχω κάνει την Ηλεία, Αίγυπτο. Εκεί, κάθε γάμος έχει και μια χορεύτρια. Πλέον και εδώ και είναι τιμή μου.


Είσαι η μοναδική δασκάλα – χορεύτρια oriental στην Ηλεία. Με δεδομένο τη μικρή αγορά, μπορεί αυτός ο χορός να έχει μέλλον στον τόπο ;
Εξαρτάται την πορεία που θέλει να ακολουθήσει ο κάθε ένας σε αυτόν τον χώρο. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στον συγκεκριμένο χορό. Οι εμφανίσεις μπορούν να γίνουν σε γάμους, δεξιώσεις, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, γιορτές, παρουσιάσεις. Οπουδήποτε και είναι κάτι που εξαρτάται από την επιλογή της κάθε χορεύτριας.

Μίλησέ μας για τις εμφανίσεις σου στο εξωτερικό.

Το 2018 έκανα την πρώτη μου εμφάνιση στην Αίγυπτό και από τότε έχω καθιερώσει ένα επαγγελματικό ταξίδι κάθε χρόνο.
Μέχρι στιγμής οι εμφανίσεις μου έχουν γίνει στην Αίγυπτο στην Τουρκία, στην Καππαδοκία, στο Doubai, στο Abu Dhabi και πρόσφατα στην Ιορδανία.

Ενδιαφέρονται άτομα να μάθουν oriental ;
Ναι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πριν από τον covid δίδασκα σε έξι συλλόγους. Αυτήν την στιγμή εργάζομαι μόνο σε γυμναστήριο λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων και ήδη συζητώ συνεργασίες για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο χορός επιδρά στην ψυχολογία ;
Φυσικά, με κύριο χαρακτηριστικό την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης. Μετά πάμε στο κομμάτι της διάθεσης όπου προσφέρει χαρά και επιβράβευση του εαυτού μας ότι τα καταφέρνουμε.

Τί σημαίνει ο χορός για σένα ;
Υγεία ! Σωματική, ψυχική και πνευματική.
Η ψυχή ταξιδεύει, το μυαλό συγκεντρώνεται και το σώμα γυμνάζεται.

Η ζωή είναι ένας χορός . 

Όλη η επικαιρότητα