Ελλάδα

Η διάσωση της ΔΕΗ γίνεται «βραχνάς» για τους ανταγωνιστές της

Ακούστε το άρθρο

Σε αναβρασμό η αγορά ενέργειας από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ-Με νομοθετική ρύθμιση η ακύρωση της τελευταίας δημοπρασίας…

Προς την κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, βαδίζει ολοταχώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την αγορά των ιδιωτών προμηθευτών να είναι ανάστατοι περιμένοντας την επόμενη μέρα.

Την Παρασκευή, συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά για το θέμα είχαν εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων κατά την οποία η πολιτική ηγεσία επανάλαβε την πρόθεσή της να ακυρώσει την τελευταία μεγάλη δημοπρασία της 16ης Οκτωβρίου.

H ποσότητα που ετήσιου προθεσμιακού προϊόντος που είχε προγραμματιστεί να διατεθεί από την 1 Δεκεμβρίου του 2019 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2020 ήταν 1.029 Μh/h, ικανή να τροφοδοτήσει τους ιδιώτες προμηθευτές για όλο τον επόμενο χρόνο και να στηρίξει την εμπορική τους πολιτική. Ειδικά τώρα που οι συνθήκες μεταβάλλονται στην αγορά, στην οποία ο κυρίαρχος παίκτης η ΔΕΗ, αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού με την νέα τιμολογιακή της πολιτική και ανοίγει περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Με την κατάργηση των δημοπρασιών κατά τις οποίες οι ιδιώτες αγόραζαν φθηνότερη την ηλεκτρική ενέργεια στο πλαίσιο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται εκτεθειμένες καθώς είναι αναγκασμένες να αγοράζουν στην Οριακή Τιμή Συστήματος (τιμές χονδρεμπορικής)  που είναι πολύ υψηλή.

Ωστόσο, τέσσερις εβδομάδες  πριν την προγραμματισμένη δημοπρασία ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο εναλλακτικό εργαλείο θα αντικατασταθούν οι ΝΟΜΕ και πρωτίστως πόσο άμεσα μπορεί να περάσει η αγορά στο επόμενο στάδιο.

Σε πρώτη φάση,  η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την ακύρωση των δημοπρασιών. Διαφορετικά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει την ευθύνη μετά από εισήγηση του λειτουργού της αγοράς για τις ετήσιες ποσότητες των δημοπρασιών, τον καταμερισμό  και τον προγραμματισμό τους, να διεξάγει κανονικά την τελευταία δημοπρασία και να εκδώσει τις σχετικές κανονιστικές πράξεις έως τις 7 Οκτωβρίου.

Στην Ρυθμιστική Αρχή υποστηρίζουν ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας εναλλακτικά μπορεί να προχωρήσει σε αναβολή εκτέλεσης της δημοπρασίας για τεχνικούς λόγους ή λόγους ανωτέρας βίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να επαναληφθεί η δημοπρασία το αργότερο έως τις 8 Νοεμβρίου.

Ο κ. Θωμάς σε δηλώσεις που έκανε προ ημερών στην ΔΕΘ μίλησε για αντικατάσταση των ΝΟΜΕ με μια οργανωμένη αγορά προθεσμιακών συναλλαγών με την  συμμετοχή παραγωγών, και προμηθευτών. Όπως ανέφερε η αγορά αυτή θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο μέχρι να λειτουργήσει το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο στόχος (target model), το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Ιούνιο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν επιφυλάξεις για την ταχύτητα με την οποία μπορεί επιτευχθεί ο διάδοχος των ΝΟΜΕ ενώ με δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών αν το μεταβατικό αυτό στάδιο δεν πληροί τους κανόνες του ανταγωνισμού και δεν συμβαδίζει με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια των ΝΟΜΕ υποστηρίζοντας ότι ζημίωσαν την ΔΕΗ με 600 εκατομμύρια ευρώ. Έχει επίσης δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος ακόμη και να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για να υποστηρίξει την βούλησή του για κατάργηση του μέτρου. Η Κομισιόν από την πλευρά της δεν είναι αρνητική ωστόσο σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν και στις πρόσφατες επαφές του κ Θωμά και της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου περιμένει την τεκμηρίωση του ΥΠΕΝ για την κατάργηση των ΝΟΜΕ η οποία πρέπει να παραδοθεί στις Βρυξέλλες το αργότερο ως τα τέλη το μήνα.

via

Όλη η επικαιρότητα