Ηλεία Πολιτική

Οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ και το Κορακοχώρι… Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες Σημίτη – Βενιζέλου – Αλιβιζάτου

Ακούστε το άρθρο

Σε κομβικό σημείο φαίνεται πως βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι σφόδρα αρνητική για το Κίνημα Αλλαγής, που από τη μία βλέπει στελέχη του να προσεταιρίζονται τη Ν.Δ. και να παίρνουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και από την άλλη παρακολουθεί το υπόγειο φλερτ που διατηρούν στελέχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο κρούσμα τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού.

H κατάσταση έχει φορτιστεί εντόνως από τις παρεμβάσεις του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος με άρθρο του («Βήμα», 1 Σεπτεμβρίου) έθεσε μετ’ επιτάσεως θέμα κατάργησης του Κινήματος Αλλαγής, «επιστροφής» στο ΠΑΣΟΚ και εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου επικαλέστηκε το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί εκλογή αρχηγού, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το καλοκαίρι του 2015. Το θέμα, εκτός από την πολιτική, έχει και τη νομική του διάσταση, καθώς πληροφορίες που διακινούνται αναφέρουν ότι πρόσωπα που είναι κοντά στον Νίκο Παπανδρέου σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που η Χαριλάου Τρικούπη δεν τηρήσει όσα ρητώς καταγράφονται στο καταστατικό του κόμματος.

Η πλευρά της κυρίας Γεννηματά επέλεξε να σηκώσει το γάντι και να δώσει επιθετικές απαντήσεις στα όσα της καταλογίζουν.

Αφενός «έκλεισε» με απόλυτο τρόπο το ζήτημα της κατάργησης του Κινήματος Αλλαγής και της επιστροφής στον τίτλο «ΠΑΣΟΚ», αφετέρου κάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ως “σφραγίδα διαπραγμάτευσης” για τις προσωπικές του επιδιώξεις. Δεν είναι ώρα για “μάχη οπισθοφυλακής” και επίδειξη δήθεν ΠΑΣΟΚικού πατριωτισμού, είναι ώρα μάχης για το παρόν και το μέλλον του τόπου και της παράταξης», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Όποιος όμως δεν τα αντιλαμβάνεται αυτά και παραμένει προσκολλημένος στις προσωπικές του φιλοδοξίες, ας έρθει στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, να θέσει θέμα νέας εκλογής, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή από τη βάση, από 220.000 ανθρώπους της παράταξης.

Επί της ουσίας, η Χαριλάου Τρικούπη είναι σφόδρα ενοχλημένη με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου αλλά και του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κάνει αρνητικές δηλώσεις για την πορεία του κόμματος. Χωρίς να τους κατονομάζει, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «ξαφνικά θυμήθηκαν να δηλώσουν ότι αγωνιούν για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του», αν και «με μερικά χρόνια καθυστέρηση βέβαια», αφού «δεν αγωνιούσαν όταν έφτασε εκλογικά στο 4% και δημοσκοπικά στο 2,8%. Δεν αγωνιούσαν για την κατάληψη του χώρου μας από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση και αγωνιούν τώρα που είναι αντιπολίτευση δεν αγωνιούσαν όταν ήμασταν 7ο κόμμα στη Βουλή αγωνιούν τώρα που το Κίνημα Αλλαγής καθιερώθηκε στο κέντρο του πολιτικού συστήματος ως ο προοδευτικός πόλος, τρίτο κόμμα με διπλάσιο ποσοστό».
Η αγωνία της Χαριλάου Τρικούπη αυξάνεται καθώς κοιτούν προς την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, μολονότι είναι αρκούντως προσεκτικός, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το κομβικό θέμα των σχέσεων του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο στην περίπτωση που προκύψει πρόσκληση για προγραμματικό διάλογο από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιμένουν στο Κίνημα Aλλαγής και τη σημερινή σύναξη στο Κορακοχώρι Ηλείας, όπου με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκ των πραγμάτων, η συνάντηση αυτή αποκτά (και) έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς υπάρχουν φωνές στο ευρύτερο προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο για την ανάγκη δημιουργίας νέου φορέα. Προσώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνείται να μπει σε μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στο τραπέζι των ομιλητών που θα στηθεί στον περίβολο του Κτήματος Μερκούρη, δίπλα στο οινοποιείο, θα βρίσκεται και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Τη συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός.

Η εκδήλωση, όσο κι αν οι διοργανωτές επιχειρούν να την αποσυνδέσουν από τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά και πέριξ αυτής αλλά και ευρύτερα με τις πολιτικές εξελίξεις, δεν παύει για πολλούς λόγους να αποτελεί από μόνη της ένα πολιτικό γεγονός.

Ορισμένοι άλλωστε την έχουν ονομάσει – και μάλλον διόλου τυχαία- «φθινοπωρινή σύναξη των εκσυγχρονιστών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Βούλγαρης συγκαταλέγεται στους εμπνευστές της κίνησης των «58» στο Ακροπόλ το 2013, με τις ευλογίες τόσο του Κώστα Σημίτη όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που οδήγησε στο σχήμα της «Ελιάς», το οποίο δεν ευδοκίμησε…

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Αλιβιζάτο, είχε αναλάβει το 2017 επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διασφάλιση των διαδικασιών εκλογής προέδρου στην Κεντροαριστερά, ενώ το 2015 είχε προταθεί από κοινού από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφύγει επισήμως ή ανεπισήμως να σχολιάσει την εν λόγω συνάθροιση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγωνιά για την έκβασή της. Τι θα προκύψει και αν θα αποτελέσει μια απλή βιβλιοπαρουσίαση, μια συγκέντρωση πολιτικών που μιλούν την ίδια γλώσσα ή κάτι παραπάνω, θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από σήμερα το βράδυ…

Όλη η επικαιρότητα