Ήταν στις 21 Απριλίου 1967 όταν μια ομάδα αξιωματικών του στρατού κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Τα επτά χρόνια που ακολούθησαν πήγαν την Ελλάδα πολύ πίσω.
Οι κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν διευρύνθηκαν και οι ελευθερίες των πολιτών καταπατήθηκαν. Άνθρωποι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, πέθαναν από τον αυταρχισμό της χούντας, καριέρες καταστράφηκαν, πολίτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα.
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δυσφημίστηκε. Τα πολύ σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της περιόδου αντιμετωπίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο και με τον λαό από καιρό να ζητάει περισσότερες ελευθερίες κλήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να κυβερνήσει. Ήταν ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 όταν το αεροπλάνο της γαλλικής δημοκρατίας προσγειώθηκε στην Αθήνα με επιβάτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Λίγες ώρες αργότερα ορκίστηκε πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας…
Το Νοέμβριο του 1974 προκηρύχθηκαν εκλογές που κέρδισε η Ν.Δ. και τον Δεκέμβριο διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το πολιτειακό που όπως και πριν από 50 χρόνια, το 1924, ο λαός αποφάνθηκε υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το 1975 ψηφίστηκε το καινούριο σύνταγμα της χώρας και πρόεδρος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Την ίδια στιγμή μια νέα πολιτική δύναμη εμφανίστηκε στο προσκήνιο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου που κατέλαβε στις εκλογές την Τρίτη θέση με ποσοστό 14% δείχνοντας όμως τη δυναμική του που θα επιβεβαιωθεί τα επόμενα χρόνια. Δεύτερη ήταν η Ένωση ΚέντρουΝέες Δυνάμεις που χάθηκε αργότερα από την πολιτική σκηνή.
Στις εκλογές συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες το Κ.Κ.Ε. στο συνασπισμό «Ενωμένη Αριστερά», αφού το νομιμοποίησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1974, στάθηκε το εφαλτήριο για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος, την ομαλότητα και την ευημερία μας. Η δημοκρατία δεν αποτελεί για τους Έλληνες απλά μια πολιτειακή σύμβαση, αλλά βίωμα καθημερινό, πολιτικό και προσωπικό.
Η Μεταπολίτευση έφερε μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία μετασχηματίστηκε. Έγινε πιο ανοικτή και ενσωμάτωσε νέες ιδέες, ήθη και δικαιώματα. Οι βάσεις της Δημοκρατίας μας είναι ισχυρές και οι προοπτικές της ευοίωνες. Αρκεί όλοι μας, η πολιτική ηγεσία και ο καθένας ξεχωριστά, να κρατάμε αμείωτη την εμπιστοσύνη μας σε αυτή. Σήμερα είναι μια ημέρα τιμής για τους αγωνιστές της δημοκρατίας, αφιερωμένη σε εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με τη δικτατορία και διακινδύνευσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία όλων μας. Η μνήμη και το παράδειγμά τους μαρτυρούν ότι η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένη.