Η Δόμνα Μιχαηλίδου στα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Βάρδα

Share

Το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών έγινε χθες με τα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στη Βάρδα, που άνοιξαν και επίσημα τις πόρτες τους σε οκτώ άτομα που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΠΕΠ στα Λεχαινά, παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, συνεπικουρούμενος από τον ιερό κλήρο της περιοχής, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων ΑμεΑ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Νομού Ηλείας.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που λειτουργούν ήδη στην περιοχή της Βάρδας είναι οι δύο από τις έξι συνολικά που προβλέπονται να ανοίξουν στην Ηλεία και οι οποίες θα ολοκληρώσουν την αποϊδρυματοποίηση του παραρτήματος ΑμεΑ στα Λεχαινά, μια δομή στην οποία τα άτομα με αναπηρία, φιλοξενούνταν, όπως τόνισε και η διευθύντρια των Στεγών, Ευγενία Πετράτου, κάτω από δύσκολες συνθήκες, απομονωμένοι, χωρίς εξατομικευμένη υποστήριξη και προσωποκεντρική φροντίδα.

Η υφυπουργός, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζει η Πολιτεία να ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και δήλωσε ότι η διαφορετικότητα είναι κομμάτι της κανονικότητας και έτσι πρέπει να γίνεται αντιληπτή από όλους.

«Πριν έναν χρόνο δώσαμε μια υπόσχεση στους συμπολίτες μας με αναπηρία ότι θα τους βγάλουμε από το ίδρυμα και θα έχουν μια κανονικότητα σαν τη δική μας. Η προσπάθεια και η υπόσχεση αυτή υλοποιήθηκαν. Οι συμπολίτες μας με πολύ δύσκολες αναπηρίες, που ζούσαν με την μοναξιά τους, ζούσαν σε μια δύσκολη δομή στα Λεχαινά βγήκαν και είναι στις στέγες, σε μια συμπεριληπτική κοινωνία που όλοι μαζί την δουλέψαμε. Είναι μια στέγη που έχει πολύ υψηλές προδιαγραφές, ένα σπίτι που όλοι μας θα ονειρευόμασταν να ζήσουμε καινούργιο, με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και οικοσκευές. Κάναμε αυτή την αρχή που τόσες δεκαετίες χρειαζόμασταν στα Λεχαινά και σε όλη την Ελλάδα.

Το σημαντικό για εμάς είναι να καταλαβαίνουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κομμάτι της κανονικότητας. Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, δεν είναι ανημποριά, δεν την θεραπεύουμε. Την αναπηρία πρέπει να την κανονικοποιήσουμε έτσι ώστε να την έχουμε δίπλα μας και να είμαστε κι εμείς δίπλα σε αυτήν», ανέφερε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Διονύσιος Κεκάτος, ο διοικητής του Α.Τ. Λεχαινών, Παναγιώτης Κυριαζής, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Λεχαινών, Χαράλαμπος Παπούλιας, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας, Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων ΝΔ, Λευτέρης Βαρουξής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και περιφερειακός σύμβουλος Δ.Ε. Αντώνης Χαροκόπος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Μοσχολιός, η Οργανωτική Γραμματέας Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Άννα Ιβάντσιφ, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρία Ηλείας «ΗΛΙΣ», Αγαθή Ρηγοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πολιτισμού «Η Ολυμπιάδα», Ιωάννα Λουρίδα, η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Πύργου, Αγγελική Πετρόγιαννη κ.α.

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Κοινωνικής Εργασίας και Αλληλεγγύης

«Η διαφορετικότητα είναι κομμάτι της κανονικότητας»

«Ως πολίτες θα πρέπει να δείχνουμε καθημερινά με τη στάση μας σεβασμό στα δικαιώματα των ανάπηρων συμπολιτών μας και οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε την αναπηρία. Να πιστέψουμε στην αξία της συμπερίληψης. Η διαφορετικότητα είναι κομμάτι της κανονικότητας. Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, δεν είναι ανημποριά, δεν την θεραπεύουμε. Την αναπηρία πρέπει να την κανονικοποιήσουμε έτσι ώστε να την έχουμε δίπλα μας και να είμαστε κι εμείς δίπλα σε αυτήν».

Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός

«Οι συνάνθρωποί μας να φιλοξενούνται όπως θα θέλαμε κι εμείς για τον εαυτό μας»

«Εγκαινιάζουμε ένα κτήριο, όμορφο που πιστεύω και εσωτερικά θα είναι ακόμα καλύτερο ώστε να μπορούν οι συνάνθρωποί μας να φιλοξενούνται εδώ βοηθούμενοι και να περνούν όμορφα και καλά όπως θα θέλαμε κι εμείς για τον εαυτόν μας. Πιστεύω ότι ετούτο το καινούργιο ίδρυμα θα είναι πράγματι ένα τέτοιο ίδρυμα αφού όλοι μας θα το βοηθήσουμε να είναι, να μείνει και να συνεχίσει έτσι την προσφορά του».

Ανδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής Ηλείας

«Από εδώ ξεκινά η πολιτική της αποϊδρυματοποίησης»

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Νομό μας, γιατί οφείλουμε να κάνουμε πράγματα για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη για τα άτομα με αναπηρία και νομίζω ότι από εδώ ξεκινά μια πολύ σημαντική προσπάθεια, η πολιτική της αποϊδρυματοποίησης και έτσι σήμερα έχουμε την χαρά δύο από τις πρώτες στέγες πανελλαδικώς να εγκαινιάζονται στον τόπο μας. Μια προσπάθεια ετών που γίνεται πραγματικότητα και είμαστε αρκετά χαρούμενοι. Συγχαρητήρια σε όλους όσους έβαλαν ένα λιθαράκι στο να γίνει πράξη κάτι από αυτά που προσπαθούσαμε να γίνουν όλα αυτά τα χρόνια».

Ευγενία Πετράτου, Διευθύντρια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

«Μακρινή ανάμνηση το ΚΕΠΕΠ»

«Πιστεύουμε πως ήταν πλέον επιτακτική η ανάγκη να γίνει η αποϊδρυματοποίηση. Οι άνθρωποι στα ιδρύματα δεν περνούν πολύ καλά, δεν υπάρχει προσωποκεντρική φροντίδα, δεν υπάρχει εξατομικευμένη υποστήριξη, δεν υπάρχει ατομικότητα, δεν υπάρχει σεβασμός στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι. Είκοσι τέσσερα άτομα λοιπόν θα φιλοξενηθούν σε έξι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και 17 άτομα θα υποστηριχθούν σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής. Οπότε το ΚΕΠΕΠ θα είναι μια μακρινή ανάμνηση».

Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπουργείου Εργασίας

«Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα αποϊδρυματοποίησης»

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για την περιοχή, είναι μια μεγάλη ημέρα για την πρόνοια, είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για τα άτομα με αναπηρία. Ότι αφορά την υπόθεση των Λεχαινών και πως και η χώρα έχει βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση λόγω των καταστάσεων των οποίων βίωνε το ίδρυμα, πλέον σκοπός της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι το όραμα της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με αναπηρία και ενταγμένων μέσα στην κοινωνία να γίνεται πράξη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα. Και δεν είναι μόνο ότι τα άτομα με αναπηρία τα παιδιά και οι ενήλικες φεύγουν από τα Λεχαινά είναι ότι εντάσσονται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον μέσα στον αστικό ιστό και έχει να κάνει με την ίδια την κοινωνία για το πώς οι κάτοικοι αγκαλιάζουν και δέχονται τα άτομα με αναπηρία. Νομίζω αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και εκεί θα κριθούμε όλοι μας. Και είμαστε και στη φάση της διαδικασίας και των επόμενων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Η πολιτεία είναι εδώ να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, πόσο μάλλον τα άτομα με αναπηρία και είναι εδώ να τους δώσει ένα καλύτερο μέλλον παροχής, στήριξης, φροντίδας. Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, αποϊδρυματοποίηση, ένταξη στην κοινότητα και το κράτος είναι εδώ να παρέχει όχι μόνο την βοήθεια που πρέπει αλλά και την στήριξη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και νομίζω ότι όλο αυτό είναι και το στοίχημα της υπόλοιπης κοινωνίας να γίνει συμμέτοχη».

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Διαμορφώνουμε μια νέα πραγματικότητα»

«Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία οι τεχνικές μας υπηρεσίες εργάζονται πάνω στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων δύο ακόμα Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης σε Λεχαινά και Βάρδα.

Στεκόμαστε ενεργά λοιπόν στο πλευρό του υπουργείου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, των Δήμων και των φορέων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες, γιατί όλοι μαζί θέλουμε να διαμορφώσουμε μία νέα πραγματικότητα. Εύχομαι και ελπίζω οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που δημιουργούμε να αποτελέσουν το σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων, καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον».

Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Η λειτουργία των ΣΥΔ ευκαιρία αξιοπρεπούς διαβίωσης»

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Κέντρου, Νίκο Σταθακόπουλο, όλα τα μέλη της Διοίκησης και τους συνεργάτες τους, γιατί με τη λειτουργία αυτών των χώρων δίνουν την ευκαιρία της ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε παιδιά/ενήλικες με αναπηρία που ζούσαν σε ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και της ένταξής τους στην κοινότητα. Θερμά συγχαρητήρια όμως, αξίζουν στην υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας καθολικής πολιτικής για τη διασφάλιση ενός πλαισίου υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως των παιδιών, των παιδιών-ενηλίκων με αναπηρία αλλά και των ηλικιωμένων. Καμία πολιτική όμως για την αποϊδρυματοποίηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις απαραίτητες και αναγκαίες συνέργειες μεταξύ κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας, ώστε η διαβίωση μέσα την κοινότητα να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας».

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Μπαίνει τέλος σε ένα αναχρονιστικό σύστημα»

«Είναι μία ημέρα χαράς. Μπαίνει τέλος σε ένα αναχρονιστικό σύστημα και προχωρούμε στην αποϊδρυματοποίηση. Τα παιδιά μπαίνουν σε καινούργιες στέγες. Στέγες που θα θέλαμε κι εμείς να ζούμε. Βλέπουν τον ήλιο, βγαίνουν έξω για βόλτα, έχουν εξειδικευμένο προσωπικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικά επιδρά στην ψυχολογία των παιδιών με αναπηρία.

Σίγουρα όλα αυτά τα βοηθούν ώστε να αισθάνονται πιο κοντά στην κοινωνία. Πάντα έλεγα πως ο Δήμος μας πρέπει να είναι εξωστρεφής και να αγκαλιάζει όλους τους δημότες. Για μας όλοι οι πολίτες είναι ίσιοι. Σε συνεργασία με το υπουργείο, με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και φυσικά με την τοπική κοινωνία βάλαμε τις βάσεις ώστε να πετύχουμε τον στόχο και σήμερα ο Δήμος μας να είναι για μία ακόμα φορά πρωτοπόρος».

Λευτέρης Βαρουξής, εκπρόσωπος Τύπου Αυτοδιοίκησης ΝΔ

«Πιο εύκολη η καθημερινότητα των ανθρώπων με διαφορετικότητα»

«Με τα εγκαίνια της πρώτης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Βάρδα από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, σηματοδοτήθηκε η έναρξη του προγράμματος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποϊδρυματοποίηση.

Πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδος κ Νίκο Σταθακόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Μπρέζα και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για τη δημιουργία της νέας στέγης φιλοξενίας Παιδιών ΑΜΕΑ. Θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο έτσι ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων με διαφορετικότητα».

Περισσότερες φωτογραφίες από τα εγκαίνια: