Πολιτική Συνεντεύξεις

Η Δόμνα Μιχαηλίδου στην «Πατρίς»: «Μέσα σε 1,5 χρόνο βγάλαμε 800 παιδία από τα ιδρύματα»

* Η Δόμνα Μιχαηλίδου στην «Π» για τον θεσμό της αναδοχής: «Πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια.»
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την υπόθεση της Πάτρας, τη στιγμή που μια μάνα κατηγορείται για τον θάνατο των παιδιών της, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που παλεύουν κάνοντας ότι θεραπεία υπάρχει για να αποκτήσουν ένα παιδί. Υπάρχουν και κάποιες άλλες γυναίκες που ανοίγουν την αγκαλιά σε παιδιά που δεν γέννησαν.

Σε παιδιά που για διαφορετικούς λόγους το καθένα βρέθηκαν χωρίς οικογένεια. Είναι γυναίκες που θέλουν να προσφέρουν αγάπη σε ένα παιδί που την έχει στερηθεί, σε ένα παιδί που από τις πρώτες ημέρες της ζωής του βρέθηκε σε μια λίστα…

Στη λίστα με τίτλο «άτυχα παιδιά»… 142 γυναίκες από τη Δυτική Ελλάδα (οι πιο πολλές μαζί με τους συντρόφους τους) έχουν μπει στη διαδικασία για να υιοθετήσουν ένα παιδί κι άλλες 75 για να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Ναι, υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, που απλώνουν το χέρι τους για όσο το έχει ανάγκη ένα πλάσμα λαβωμένο, μέχρι να σταθεί στα πόδια του. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετά ζευγάρια για να ξεκινήσουν να μπουν στην διαδικασία της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Το μαρτυρούν άλλωστε και οι αιτήσεις που έγιναν.

Οι περισσότερες βέβαια από αυτές αφορούν κυρίως την υιοθεσία και κατά πολύ λιγότερο την αναδοχή. Στην αναδοχή είμαστε ακόμα πίσω σε ότι αφορά την νοοτροπία μας.

Όμως και εκεί έχουν γίνει σημαντικά βήματα

«Ενισχύουμε διαρκώς τον θεσμό της αναδοχής. Γι΄ αυτό άλλωστε απλοποιήσαμε την διαδικασία και πλέον με απόλυτη διαφάνεια, όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη των αναδοχών και υιοθεσιών δημοσιεύονται κάθε τρίμηνο στην ιστοσελίδα paidi.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Θεσπίσαμε μηνιαία οικονομική ενίσχυση για τις ανάδοχες οικογένειες που ξεκινά από 325 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 2000  ευρώ για παιδιά με αναπηρία. Επιπλέον, διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής, από 25 έως και 75 ετών (από 30-60 που ήταν μέχρι πρόσφατα) και δώσαμε τη δυνατότητα της αναδοχής αλλά και της υιοθεσίας σε συμπολίτες μας οροθετικούς και φορείς ηπατίτιδας Β. Μέσα σε ενάμιση χρόνο βγάλαμε 800 παιδιά από τα ιδρύματα. Πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια» λέει στην εφ. Πατρίς η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου

Οι αμείλικτοι αριθμοί

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου σήμερα 1569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές, όμως μόλις 74 από αυτά προορίζονται για υιοθεσία. Με απλά λόγια μόνο το 4.7% αυτών των παιδιών θα έχει την ευκαιρία να ενταχτεί σε ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά 641 παιδιά όλων των ηλικιών πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή, δηλαδή υπάρχει μία άμεση λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματα».

Οι υποψήφιοι γονείς

Στην συνέχεια της συζήτησής μας η κ. Μιχαηλίδου μας μίλησε για τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται το «ταίριασμα» των υποψήφιων γονέων με τα παιδιά που είναι καταχωρημένα στο πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα

«Πρέπει να δούμε και τις επιδιώξεις των υποψηφίων γονέων – τόνισε και συνέχισε: «Έτσι διευρύναμε κατά πολύ τα όρια ηλικίας για τους υποψήφιους αναδόχους. Σήμερα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος Ελλάδας που είναι από 25 μέχρι και 75 ετών.

Ανάδοχος μπορεί να γίνει κάθε πολίτης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις του.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο ανάδοχος γονέας είναι ένας άνθρωπος με περίσσευμα ψυχής που αισθάνεται την ανάγκη της προσφοράς απέναντι σε ένα παιδί. Είναι ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία.»

Το ελπιδοφόρο είναι πως στην περιοχή μας έντεκα περιπτώσεις σε σύνδεση αναδοχής.

Το επίδομα

«Με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, καθιερώσαμε επίδομα για κάθε ανάδοχο γονέα. Το επίδομα ξεκινάει από περίπου 300€ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και μπορεί να φτάσει έως και 1.200€ για παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας» τονίζει η κ Μιχαηλίδου και μας εξηγεί πως «ξεκίνησε τον Ιούνιο η χορήγηση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων. Το ποσό αρχίζει από 325€ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.200€ για παιδιά που τυχόν αντιμετωπίζουν θέματα υγείας».

Η υφυπουργός στην Παιδική Στέγη

__________________________________________________________________________

Μητρότητα δεν είναι γέννα

«Άλλαξε όλη η ζωή μας»

«Η μητρότητα δεν είναι εννέα μήνες ενός εμβρύου στην κοιλιά μιας μάνας. Μητέρα σε κάνει η αγάπη, η φροντίδα και ο χρόνος που δίνεις σε ένα παιδί. Η υιοθεσία δεν είναι κάτι που κάνει κανείς από μια παρόρμηση. Είναι μια συνειδητή
απόφαση και δεν σηκώνει επιπολαιότητες ή βιασύνες» λέει στην εφ. «Πατρίς» η Μ.Δ που κρατά στην αγκαλιά την μπέμπα της.

«Δεν την πήραμε αμέσως σπίτι. Υπήρξε ένα διάστημα 15 ημερών κατά το οποίο επισκεπτόμασταν το ίδρυμα για να προσαρμοστούμε με το μωρό. Εκεί οι νοσοκόμες σε παρακολουθούν διακριτικά για το πώς θα πιάσεις το μωρό, αν σε θέλει ή αν ουρλιάζει μόλις σε βλέπει κ.λ.π. Θυμάμαι την πρώτη φορά που την πήρε ο άνδρας μου αγκαλιά, την πήρε ο ύπνος. Μετά από αυτές τις μέρες την πήραμε στο σπίτι. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για αυτά που θα συμβούν, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων» καταλήγει.

Όλη η επικαιρότητα