Εκπαίδευση Πολιτική

Οι δύο τροπολογίες για την εκπαίδευση που κατέθεσε το ΚΚΕ – Τι προτείνει ο Περισσός

Ακούστε το άρθρο

Στην κατάθεση δύο τροπολογιών για θέματα Εκπαίδευσης κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Με τη μια προτείνει δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, «εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 25.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες (διαζευγμένοι, με αποθανόντα σύζυγο, ανύπαντροι γονείς, κ.τ.λ.) και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις), με αναπηρία 67% και άνω, το ΚΚΕ προτείνει η δυνατότητα μετεγγραφής να μην λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, για τις περιπτώσεις όπου ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ για τις περιπτώσεις που τουλάχιστον ένα παιδί (αδερφός-αδερφή) σπουδάζει σε άλλη πόλη, πλην της πόλης εισαγωγής του αιτούντος και έχει εγγραφεί στο τρέχον έτος σπουδών, η δυνατότητα μετεγγραφής δε λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Ακόμα για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, επίσης, η δυνατότητα μετεγγραφής να μην λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους σπουδαστές τμημάτων ΤΕΙ, το Κομμουνιστικό Κόμμα προτείνει να δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν μετεγγραφή στα νέα τμήματα που προκύπτουν μετά από συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ με πανεπιστημιακά τμήματα, προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Ηπείρου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που θα προκύψουν μετά από συγχωνεύσεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων, οριζόμενο από τη Συνέλευση του Τμήματος Υποδοχής, προκειμένου να ισοτιμηθούν τα αντίστοιχα πτυχία.

Στην τροπολογία προστίθεται η δυνατότητα οι δικαιούχοι να μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα με αυτό που έχουν περάσει έως τριών διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Η δυνατότητα μετεγγραφής (να) ισχύει και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος. Ισχύει επομένως αναδρομικά και για τους εισαχθέντες από το 2013 και εξής.

«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου, καθώς και το όριο μεταφερόμενων θέσεων σε ποσοστό του 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα, καταργούνται», καταλήγει το κείμενο της σχετικής τροπολογίας από την Κ.Ο. του ΚΚΕ.

Με την άλλη τροπολογία προτείνεται οι απόφοιτοι των τμημάτων των ΑΤΕΙ που συγχωνεύονται με πανεπιστημιακά τμήματα και έχουν αποφοιτήσει πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, καθώς και εγγεγραμμένοι φοιτητές ανεξαρτήτως έτους σπουδών, να λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο με τα νέα πτυχία που θα προκύψουν από τα αντίστοιχα τμήματα των παραπάνω πανεπιστημίων, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 5 του άρθρου 5, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων, που θα ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του τμήματος του πανεπιστήμιου.

Ο κύκλος μαθημάτων για τους απόφοιτους ειδικότερα (να) παρέχεται δωρεάν, σε ώρες και μέρες που να εξυπηρετούν εργαζόμενους, με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Ταυτόχρονα, (να) αποκτούν αυτόματα όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από την παραπάνω ισοτίμηση του πτυχίου τους.

Για τους απόφοιτους και εγγεγραμμένους φοιτητές των τμημάτων εκείνων που συγχωνεύονται με αποτέλεσμα να προκύπτουν τμήματα σε νέα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία δεν προϋπήρχαν στα συγχωνευόμενα Ιδρύματα, το ΚΚΕ προτείνει να δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων που θα ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του οικείου τμήματος και να ισοτιμήσουν το πτυχίο τους με το αντίστοιχο πτυχίο που θα παρέχει το αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα, όπως προκύπτει από τη συγχώνευση.

Ο κύκλος μαθημάτων (να) παρέχεται δωρεάν, σε ώρες και μέρες που να εξυπηρετούν εργαζόμενους, με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης, ενώ, τέλος, στους παραπάνω απόφοιτους που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα, (να) παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις και σχετικές άδειες, ώστε να παρακολουθήσουν τον απαραίτητο κύκλο μαθημάτων για την ισοτίμηση του πτυχίου της με τίτλο πανεπιστημιακό.

Πηγή: newsbeast

Όλη η επικαιρότητα