Κόσμος

Η ΕΕ προειδοποιεί την Κίνα: Μην βοηθήσετε την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις

«Έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ στη συνομιλία τους με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΕ προσπαθεί σήμερα να πείσει την Κίνα να αρνηθεί να βοηθήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, στη διάρκεια μιας εικονικής συνόδου κορυφής κατά την οποία το Πεκίνο επιδιώκει να ανανεώσει την οικονομική σχέση του με την Ευρώπη όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας εξ ονόματος των κρατών μελών, συνομίλησαν σήμερα το πρωί (ώρα Βρυξελλών) για τουλάχιστον δύο ώρες με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

«Σχετικά με την Ουκρανία, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», έγραψε στο Twitter ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος για την Ευρώπη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κινέζοι και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο» και «να διεξαγάγουν ένα διάλογο για την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

Για την ΕΕ, η σύνοδος κορυφής έχει κύριο στόχο να παρακινήσει την Κίνα να μην υποστηρίξει υπερβολικά δραστήρια τη Ρωσία.

«Συγκεκριμένα, έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή «αν βοηθάει τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές υδρογονανθράκων ή με μια χρηματοοικονομική βοήθεια, εξηγούσε χθες, Πέμπτη, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όλη η επικαιρότητα