Ηλεία

Η ΕΕΤΑΑ δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση για την ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Η έλλειψη προσωπικού στους ΟΤΑ και τεχνογνωσίας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα  στα οποία καλείται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους.

Η έλλειψη προσωπικού στους ΟΤΑ και τεχνογνωσίας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα  στα οποία καλείται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους προκειμένου να μπορέσουν κυρίως οι μικροί περιφερειακοί δήμοι να μπορέσουν να τρέξουν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

“Η ΕΕΤΑΑ με χρηματοδότηση της ΚΔΕ έχει δημιουργήσει μία Τεχνική Υπηρεσία 60-70 με μηχανικούς προκειμένου να συνδράμουν τους μικρούς δήμους για να ενταχθούν σε προγράμματα.  Παράλληλα υπάρχει και ένα μητρώο μηχανικών που με μία προγραμματική σύμβαση θα μπορούν οι δήμοι για συγκεκριμένο έργο να τον χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να ωριμάσουν ένα έργο και να ενταχθεί σε κάποιο  χρηματοδοτικό εργαλείο  προκειμένου να εξαλειφθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Επίσης το τραίνο που πέντε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά  προγράμματα και ένα μεσογειακό”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Σπύρος Σπυρίδων που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον δρόμο Πάτρα-Πύργου-Καλό Νερό.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι “η  Ολυμπία είναι μία παγκόσμια πολιτιστική δύναμη. Με όρους γεωπολιτικής θα έλεγα πως είναι ένας τόπος ήπιας ισχύος και ξέρουμε το ρόλο παίζουμε. Αυτά τα μεγέθη και στην γεωπολιτική σκακιέρα ακόμα που δεν διαθέτουμε πολλά. Την Ακρόπολη και τον συμβολισμό της Δημοκρατίας. Την Αρχαία Ολυμπία και τις παγκόσμιες οικουμενικές της αξίες. Το λέω γιατί την Ολυμπία εκτός από το 2004 και κάποιες μικρές αναπλάσουν που έχουν γίνει μέσα στην πόλη, την Ολυμπιακή Ακαδημία για να μην μεμψιμοιρούμε που πολλές φορές ούτε οι συμπατριώτες μου αντιλαμβάνονται το μέγεθός της και αυτό που έγινε πριν  από λίγες ημέρες και εγκαινιάστηκε, είναι τρία πράγματα που έχουν προσταθεί από το 1870 περίπου που άρχισαν οι ανασκαφές στην Ολυμπία μέχρι σήμερα σε αυτό το τόπο”

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ Θανάσης Παπαδόπουλος ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες και πως θα πρέπει η ΕΕΤΑΑ να το δει αυτό, ενώ ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Αιγιαλείας κ Καλογερόπουλος τόνισε πως οι συνατήσεις αυτές έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και είναι καλό να γίνονται.

Τάκης Αντωνακόπουλος (Δήμαρχος Πύργου)

«Το Κράτος να παρέμβει δραστικά και να δώσει λύσεις»

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση αυτοδοικητικών  εκφράσεων της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας -της ΕΤΑ και της ΚΕΔΕ- μέσω αντιπροσώπων τους. Διαφαίνεται εύκολα και γρήγορα η συμφωνία όλων των αυτοδιοικητικών ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού και σε αριθμό και σε ικανότητες στους δήμους το οποίο είναι υπεύθυνο για την τεράστια καθυστέρηση στην απορροφητικότητα των πόρων. Ενώ υπάρχουν τα χρήματα τόσο από το ΕΣΠΑ που πέρασε όσο κι από αυτό που τρέχει, υπάρχουν τα προγράμματα Φιλόδημος και Τρίτσης καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης εν τούτοις η ωρίμανση μελετών και η προετοιμασία προτάσεων για ένταξη σε κάποιο από τα προαναφερθέντα είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα.

Σε αυτό συμβάλλει και το πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο, ο μη διορισμός υπαλλήλων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συμβάλλει η εμπλοκή και τα εμπόδια που δημιουργούν υπηρεσιακοί παράγοντες του Δημοσίου στην ανάπτυξη ευέλικτων σχημάτων μεταξύ Δήμων και γενικότερα συμβάλλει η απραξία και ο ρόλος του παρατηρητή του Κεντρικού Κράτους σε μια διαδικασία που θα είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας.

Το Κράτος δεν πρέπει να μένει παρατηρητής στη σύγκρουση διαφόρων  φορέων και τάσεων του Δημοσίου, του Ιδιωτικού τομέα, των Δήμων… πρέπει να παρέμβει δραστικά, να δώσει λύσεις. Πρέπει να βαδίσουμε με καθαρές λύσεις προς το μέλλον. Σε αυτή τη θολούρα και το σημειωτόν που υπάρχει είναι καταστροφικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Όλη η επικαιρότητα