Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Τουρισμός

Η εφ. «Πατρίς» παρουσιάζει τις νέες δράσεις για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Δημιουργείται οργανισμός διαχείρισης και προώθησης προορισμού (DMO).
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Προβολής, 36 μηνών έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, το οποίο πρόσφατα πήρε και το «πράσινο φως» από την Οικονομική Επιτροπή για την υποβολή της πρότασης.

Το σχέδιο αυτό – προϋπολογισμού 9 εκατ. Ευρώ – αφορά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω του σχεδιασμού συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής χρησιμοποιώντας στοχευμένα εργαλεία marketing τα οποία θα συνδράμουν στην ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας, μέσω της ανάδειξης του Πολιτισμού και του Βιώσιμου Τουρισμού.

Η ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Το νέο πρόγραμμα θα έχει ως στόχο να επεκτείνει την αναγνωσιμότητα και την ελκυστικότητα της Δυτικής Ελλάδας ως διακριτού προορισμού, που συνδυάζει τη μοναδική ιστορία, τη φυσική ομορφιά με τη γαστρονομία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού εντάσσεται για πρώτη φορά ειδικευμένο υποέργο τουριστικής προβολής με τίτλο «Φεστιβάλ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρούμενα και χρονικά διαδεχόμενα θεματικά φεστιβάλ και κύκλους εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένα μέρη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής στοχεύει:

  1. στην ανάδειξη θεματικών τουριστικών προϊόντων όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, η κρουαζιέρα, ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός και συνεδριακός τουρισμός. Τα παραπάνω θεματικά τουριστικά προϊόντα προτάσσουν την προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα που επιθυμούν να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανάδειξη της αλληλεπίδρασης των επισκεπτών με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και τον ανθρώπινο παράγοντα. Υπό αυτό το πρίσμα, η στόχευσή μας επικεντρώνει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που αναδεικνύουν την αειφόρο ανάπτυξη και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και προβολή των τοπικών τουριστικών ιδιαίτερων στοιχείων που συνθέτουν τον χαρακτήρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
  2. στην εγχώρια τουριστική αγορά,
  3. στις κύριες τουριστικές αγορές του εξωτερικού που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη Δυτική Ελλάδα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Αλβανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον επιδιώκει την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε νέες με υψηλό δυναμικό αγορές του εξωτερικού, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Μέση Ανατολή, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία).
  4. στην αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφόρμων και στην περαιτέρω ανάπτυξη των digital assets της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Olympian Land ως τουριστικό προορισμό. Η συμπερίληψη των παραπάνω διαμορφώνει ένα ολιστικό και επικαιροποιήμενο πλαίσιο το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει την τουριστική ταυτότητα/brand «Olympian Land» και κατ’ επέκταση τη Δυτική Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό για όλη τη διάρκεια του έτους (Four seasons tourist destination).

OΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Το Φυσικό αντικείμενο του έργου θα περιλαμβάνει δύο  υποέργα με τις εξής δράσεις:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Προβολή και επικοινωνία του τουριστικού brand «Olympian Land» και των τουριστικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δράση 1. Επικοινωνιακή Στρατηγική και Διαχείριση – Συντονισμός Έργου (project management). Η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία και στον προσδιορισμό της επικοινωνιακής στρατηγικής και στην εξειδίκευση του Σχεδίου Δράσεων Επικοινωνίας που αφορούν το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στη διαχείριση, παρακολούθηση και συντονισμό του Έργου. Η δράση περιλαμβάνει τις κάτωθι υποδράσεις:

Δράση 2. Δημιουργικός Σχεδιασμός Έντυπου, Ηλεκτρονικού, Οπτικοακουστικού και λοιπού Ενημερωτικού Προωθητικού Υλικού. Η δράση 2 αποσκοπεί στον δημιουργικό σχεδιασμό και την παραγωγή του επικοινωνιακού υλικού (έντυπα, οπτικοακουστικά, ηλεκτρονικά κλπ) για την προβολή του έργου με βάση μία ενιαία επικοινωνιακή και εικαστική ταυτότητα.

Δράση 3. Παραγωγή και Εκτύπωση Έντυπου, Ηλεκτρονικού, Οπτικοακουστικού και λοιπού Ενημερωτικού Προωθητικού Υλικού. Η Δράση 3 αποσκοπεί στην παραγωγή των υλικών πληροφόρησης, προβολής και δημοσιότητας όπως έντυπα, ψηφιακά υλικά, οπτικοακουστικό υλικό, υλικά προωθητικών ενεργειών, κα.

Δράση 4. Δράσεις ανάδειξης, προβολής και δημοσιότητας σε Ελλάδα και Εξωτερικό (Εκθέσεις – Εκδηλώσεις – Workshops – Δραστηριότητες). Η δράση 4 αποσκοπεί στον σχεδιασμό και στη διοργάνωση μιας σειράς προωθητικών ενεργειών πληροφόρησης, προβολής και δημοσιότητας που θα παρουσιάσουν τις δράσεις, τα τουριστικά προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο στόχος της δράσης είναι διττός: αφενός είναι η προώθηση και προβολή του πολυδιάστατου τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε κοινό και επαγγελματίες, αφετέρου είναι η προώθηση της τουριστικής επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια.

Δράση 5. Συνδυασμένες Ενέργειες τουριστικής προβολής και δημοσιότητας σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ. Η Δράση 5 περιλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση διαφημιστικού πλάνου μέσων (media plan) σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπο τύπο και διαδίκτυο (ιστοσελίδες) σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

Δράση 6: Ενέργειες προβολής και δημοσιότητας σε διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Η Δράση 6 περιλαμβάνει τη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων (social media) στα οποία η Περιφέρεια διατηρεί ενεργούς λογαριασμούς, καθώς και την υλοποίηση διαφημιστικών καμπανιών σε αυτά, με κύριο στόχο την προώθηση της ιστοσελίδας olympianland.gr ως πύλης για την πλέον σύγχρονη, ελκυστική και επικαιροποιημένη τουριστική πληροφορία για τον προορισμό.

Δράση 7: Υποστήριξη της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης της ΠΕ Δυτικής Ελλάδας.

Δράση 8: Ψηφιακές Εφαρμογές. Η Δράση 8 αποσκοπεί στη συντήρηση και την ανανέωση του περιεχομένου της ψηφιακής πύλης (DMS) olympialand.gr, καθώς και στη δημιουργία νέων ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων, δημιουργώντας ένα πολυλειτουργικό, ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον προβολής και επικοινωνίας της Περιφέρειας με στόχο τη συνεχή ενημέρωση των χρηστών.

Δράση 9: Κυκλική Οικονομία και Τουρισμός.

Τέλος, προτείνεται η δημιουργία DMO (Destination Management Organization). Πρόκειται για έναν Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ο οποίος αποτελεί μια συλλογική δομή με σκοπό την διαχείριση, την προώθηση και την αντικειμενική πληροφόρηση για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αυτό θα γίνει εφικτό παρέχοντας στον κόσμο όλη την αναγκαία και αντικειμενική πληροφόρηση για να έχει έτσι ο κάθε επισκέπτης μια συνολική εικόνα για το τουριστικό προϊόν και τις επιλογές που του προσφέρονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας .Η πληροφόρηση θα αφορά ενδεικτικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τα όμορφα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, τα αξιοθέατα του τόπου, την τοπική γαστρονομία, τα ιστορικά και άλλα μνημεία, τα χωριά, παραλίες, τα μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος και άλλα. Από την λειτουργία του οργανισμού DMO αναμένεται με βάση τα παραπάνω να προκύψουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2 : Φεστιβάλ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Το Υποέργο 2 αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Φεστιβάλ, όπου θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των παραδοσιακών και σύγχρονων τρόπων καλλιτεχνικής έκφρασης όπως συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, διαγωνισμοί, εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης θα περιλαμβάνονται δράσεις και εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση ευρύτερου κοινού, με θέματα όπως την οινογνωσία, τη γαστρονομία, την street art, τη μουσική του δρόμου, τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και εικονικής πραγματικότητας, παιδικές παραστάσεις και τη σύμπραξη με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν όλες οι επέτειοι των επόμενων χρόνων όπως τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου (2026 – Μεσολόγγι), τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Μπάιρον (2024 – Μεσολόγγι), τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας (2028), τα 80 χρόνια από τη σφαγή των Καλαβρύτων (2023) και η επέτειος της Ναυμαχίας του Λεπάντο (Ναύπακτος).

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη των εκδηλώσεων σε μια τριετία (2024-2027) με ελάχιστο αριθμό εκδηλώσεων τις 75 πρωτότυπες παραγωγές (συν πιθανές επαναλήψεις). Οι τέσσερεις θεματικοί άξονες που προτείνονται, με βάση τις ιδιαιτερότητες και την ταυτότητα των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενδεικτικά είναι οι εξής:

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ: Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Παρασκευο – Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, με αφορμή τη σφαγή των Καλαβρύτων που έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Περιλαμβάνει εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, κινηματογράφο και μικτά θεάματα με θεματική που κινείται γύρω από τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή και την φρίκη που προκαλεί στην κοινωνία. Υποστηρίζεται από εκδόσεις, ντοκιμαντέρ, ηχογραφήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ. σε σύμπραξη με αντίστοιχους αντιπολεμικούς οργανισμούς του εξωτερικού και κυρίως της Γερμανίας. Ως ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει το τριήμερο προτείνονται αποκλειστικά τα Καλάβρυτα, ή εναλλακτικά ανά έτος τα Καλάβρυτα, το Αγρίνιο και η Ναύπακτος.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ NOIR: Πρόκειται για μια εβδομάδα εκδηλώσεων πάνω στη θεματική της σύγχρονης αστυνομικής και noir λογοτεχνίας. Τοποθετείται χρονικά μέσα στον Φεβρουάριο κάθε έτους, και έχει ως κύρια εκδήλωση ένα διεθνές συνέδριο με προσκεκλημένους συγγραφείς από όλο τον κόσμο, που διαπρέπουν στο είδος (Σκανδιναβική, Λατινοαμερικάνικη, Αγγλική σχολή, κλπ). Πλαισιώνεται από σειρά εκδηλώσεων όπως εκθέσεις βιβλίου, διαγωνισμούς λογοτεχνίας και σεναρίου, κινηματογράφο, παρουσίαση τηλεοπτικών σειρών, ψηφιακή τεχνολογία, συναυλίες, θέατρο, πάντα σχετικές με το αντικείμενο. Προτείνεται η διεξαγωγή του και για τα τρία χρόνια στον Πύργο.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΕΡΑΣ: Αφορά σε Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής και σύγχρονης Μουσικής, Όπερας και Μουσικού Θεάτρου που θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και θα αξιοποιεί σημαντικούς χώρους όπως για παράδειγμα το θέατρο Απόλλων και το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, ο Απόλλωνας του Πύργου, το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου κοκ. Το Φεστιβάλ θα διοργανώνει εκδηλώσεις για τους εορτασμούς (Χριστουγέννων και Πάσχα, 25η Μαρτίου κοκ), και συνεργάζεται με υπάρχοντες θεσμούς όπως το Πατρινό καρναβάλι, οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες και τα ετήσια τοπικά Φεστιβάλ. Στην ουσία είναι ο κεντρικός άξονας των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συντονίζει και προβάλει όλους τους υπόλοιπους κύκλους του προγράμματος. Παρουσιάζει νέες παραγωγές σε συνεργασία με μεγάλους καλλιτέχνες και λυρικούς τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράττει με διεθνή θέατρα για συμπαραγωγές και παρουσιάζει ένα προγραμματισμό που κινείται από την κλασική μουσική στην όπερα και την οπερέτα, στο μιούζικαλ, στο ποιοτικό τραγούδι καθώς και σε οποιαδήποτε μορφή μουσικού θέατρου Υποστηρίζεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, masterclasses, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδόσεις, δισκογραφία, ντοκιμαντέρ κοκ. Για μια τέτοιου είδους εκδήλωση προτείνεται να μην υπάρχει συγκεκριμένη βάση αλλά να αξιοποιούνται όλοι οι υπάρχοντες και οι εν δυνάμει χώροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είτε κλειστά θέατρα είτε ανοιχτά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΑΫΡΟΝ: Ένας μήνας εκδηλώσεων με αφορμή τις επετείους των 200 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Μπάυρον (2024) και των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου (2026) δύο γεγονότων που πρόκειται να εορταστούν διεθνώς. Ως καταλληλότερη περίοδος προτείνονται τα μέσα Απριλίου με μέσα Μαΐου. Πλαισιώνεται από εκδηλώσεις σύγχρονης και κλασικής μουσικής, θέατρο, κινηματογράφο, εκθέσεις κλπ. Σύμπραξη με οργανισμούς του εξωτερικού, κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας που ειδικεύονται στο έργο του Λόρδου Βύρωνα. Προτεινόμενος τόπος διεξαγωγής είναι το Μεσολόγγι, με διάρκεια φιλοξενίας τα τρία έτη.

Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού

 «Πολλές ευκαιρίες για να ενισχυθεί περαιτέρω το ‘’Οlympian Land’’»

«Κανένας πλέον δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δυναμικούς κλάδους που συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Ο δυναμικός χαρακτήρας του τουρισμού στην Ελλάδα αποδεικνύεται και από ένα πρόσθετο στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την αύξηση των επενδύσεων.

Κατά συνέπεια, η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών, μπορεί κάτω από προϋποθέσεις, να είναι πραγματικά σημαντική, αφού εξασφαλίζει σε αυτή συναλλαγματικούς πόρους, δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης, αυξάνει ή συμπληρώνει τα εισοδήματα του πληθυσμού των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, προκαλεί αξιόλογες οικονομικές εισροές στους τόπους της τουριστικής ανάπτυξης κλπ. Αυτό ισχύει σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει μια ιδιομορφία που έχει να κάνει με το γεγονός ότι διοικητικά υπάγονται σε αυτή τρεις σημαντικά, ως προς τα οικονομικά και γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά, ανομοιογενείς περιφερειακές ενότητες, η Ηλεία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.

Τα τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να αναδείξει την τουριστική αξία της περιοχής, δημιουργώντας μία διακριτή ταυτότητα (brand), το «Olympian Land». Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για να ενισχυθεί περαιτέρω το νέο brand, να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες και να ενταχθεί σε νέες τουριστικές αγορές. Για όλα τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητο η προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ενδυναμωθεί με ένα νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, στη βάση της προηγούμενης στρατηγικής προώθησης και προβολής και επεκτείνοντάς την με νέες δράσεις και επικοινωνιακές ενέργειες.

Ως εκ τούτου, προτείνεται ένα Σχέδιο δράσης Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2024-2026, ήτοι διάρκειας τριάντα έξι (36) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ και με συνολικό προϋπολογισμό 9.000.000 ευρώ και με τίτλο: «Δράσεις για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας και δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (Destination Management Organization-DMO)».

Το νέο Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Προβολής, 36 μηνών συνολικά από την υπογραφή της σύμβασης, αφορά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω του σχεδιασμού συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής χρησιμοποιώντας στοχευμένα εργαλεία marketing τα οποία θα συνδράμουν στην ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας, μέσω της ανάδειξης του Πολιτισμού και του Βιώσιμου Τουρισμού».

Όλη η επικαιρότητα