Συνεντεύξεις

Η εφαρμογή που ενημερώνει «ζωντανά» για τον καιρό και ταξιδεύει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Η  Mrs «Meteology LiveCams», Έφη Τζούμα, στην εφημ. Πατρίς.
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μου επαφή με την Έφη Τζούμα ήταν τηλεοπτική και επειδή αυτό που κάνει δεν είναι συνηθισμένο, θέλησα να τη γνωρίσω.

Περισσότερες πιθανότητες έχεις να τη συναντήσεις σε κάποια βουνοκορφή, ή καμπαναριό να τοποθετεί κάμερες για την παρακολούθηση του καιρού, παρά σε café που συχνάζουν οι κοπέλες της ηλικίας της. Εκείνο που ξεχώρισα και θέλησα να τη γνωρίσω, ήταν η αμεσότητα του λόγου της αλλά και για να μάθω πώς ξεκίνησε αυτή τη δράση, μια κοπέλα η οποία έχει σπουδάσει οικονομικά.

Συζητώντας μαζί της μου είπε ότι πίσω από αυτή την πρωτοβουλία της, υπάρχει μια ιδιαίτερη ιστορία μετά το ατύχημα που είχε ο αδερφός της πριν από 9 χρόνια. Ένα ατύχημα που άλλαξε τους ρυθμούς και τις προτεραιότητες της οικογένειας…

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλά πώς ξεκίνησε η εφαρμογή «Meteology LiveCams», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την τοποθέτηση των καμερών και για τη δύναμη που παίρνει από τον αδερφό της. Έως τώρα έχει τοποθετήσει 200 κάμερες στα πιο απίθανα σημεία της Ελλάδας από τις οποίες οι έξι είναι στην Κύπρο και έχει σκοπό να καλύψει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και όλη την ακτογραμμή. Μας αποκαλύπτει επίσης τη μεγάλη της αγάπη και μας μιλά για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα που αξίζει να μάθετε.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις κατά την τοποθέτηση των καμερών;

Οι τοποθετήσεις γίνονται με όλες τις καιρικές συνθήκες, βροχή, χιόνι, καύσωνα και επιπλέον ακόμη μια μεγάλη δυσκολία είναι ότι πρέπει να διανύσω μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, ώστε να φτάσω στο σημείο της τοποθέτησης. Ίσως χρειαστεί να ανέβω σε ταράτσα, σε κολώνα και σε καμπαναριά για να έχω σωστή λήψη εικόνας πανοραμικής θέασης, και σε ασφαλή απόσταση από προσωπικά δεδομένα, καθώς τηρούνται όλα όσα ορίζει ο νόμος.

Τί πληροφορίες αντλεί από την εφαρμογή «Meteology LiveCams» ο ενδιαφερόμενος και πώς έχει πρόσβαση;

Ο χρήστης κατεβάζει την εφαρμογή από τα stores. Αρχικά διαβάζει το αναλυτικό περιεχόμενο περιγραφής της εφαρμογής, έπειτα  δημιουργεί τον προσωπικό του λογαριασμό, με τα στοιχεία που θα του ζητήσει η εφαρμογή. Έτσι κάνοντας είσοδο με το Email και τον κωδικό του, έχει πρόσβαση σε μια πληθώρα μοναδικών δεδομένων, με άμεση καιρική ενημέρωση, καθώς όλο το περιεχόμενο της εφαρμογής είναι σε ζωντανή απευθείας μετάδοση. Μια άκρως ασφαλής εφαρμογή για όλους τους χρήστες καθώς η εφαρμογή έχει περάσει όλους τους αυστηρούς ελέγχους της Google και της Apple.

Ο Έλληνας έχει εξοικειωθεί με την τεχνολογία;

Λόγω της Covid19, ο Έλληνας αναγκάστηκε να εξοικειωθεί τάχιστα με την τεχνολογία, κάτι που τον ωφελεί πλέον να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε στοιχεία για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του. Έτσι η εφαρμογή αποκτά καθημερινά πολλούς χρήστες.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της με έντονα καιρικά φαινόμενα και τις γνωστές πλέον συνέπειες. Μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον;

Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής τείνουν να γίνονται εντονότερα. Επιβάλλεται λοιπόν οι πολίτες να έχουν στα χέρια τους, ένα χρήσιμο πολυεργαλείο, ώστε ανά πάσα στιγμή με ένα απλό κλικ να έχουν άμεση καιρική ενημέρωση τόσο για εκείνη τη στιγμή όσο και για τις επόμενες ημέρες, ώστε να προστατευτούν ανάλογα και επιπλέον λόγω το ότι το περιεχόμενο είναι σε ζωντανή μετάδοση, τους δίνεται η δυνατότητα οπού και αν βρίσκονται να ξέρουν επακριβώς όλο το καιρικό σύστημα και την πορεία του. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η εφαρμογή συμβάλει τα μέγιστα στην πυρασφάλεια, καθώς έχω τοποθετήσει κάμερες σε πολλούς ορεινούς-δασικούς όγκους.

Μέχρι πού ονειρεύεσαι να φτάσεις αυτή την πρωτοβουλία σου;

Με τιμά και με χαροποιεί ιδιαίτερα που για πρώτη φόρα η Ελλάδα μας, παρουσιάζεται και διαφημίζεται σε όλο τον κόσμο, με ζωντανή μετάδοση 24 ώρες, 365 μέρες το χρόνο και σε 7 γλώσσες, κάτι το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στον τουρισμό μας και ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στον αγρότη, στον ψαρά, στο μελισσοκόμο, στον ορειβάτη και σε όλους τους πολίτες γενικά, να έχουν την δυνατότητα στην ενημέρωση που χρειάζονται.

Όλο αυτό ξεκίνησε για να στηρίξεις τον αδερφό σου μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε. Εννέα χρόνια μετά πώς είναι η κατάσταση;

Έπειτα από εννέα χρόνια τεράστιας προσπάθειας, ο αδελφός μου με τα πάρα πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα, πλέον κάνει τα πρώτα του βήματα, από την αρχή. Ένας από τους σκοπούς που δημιουργήθηκε είναι γιατί έχω αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποκατάστασή του με τα έσοδα της εφαρμογής, αφού πρώτα έχω καλύψει τα πάγια μηνιαία έξοδα, να συνεισφέρω σε μια αξιοπρεπή ζωή, στον αδελφό μου. Ο ίδιος έχοντας 87% αναπηρία, η σύνταξη που λαμβάνει από το κράτος είναι μόλις 313 € τον μήνα. Όπως αντιλαμβάνεστε, το ποσό είναι μηδαμινό μπροστά στα καθημερινά έξοδά  του. Φυσικά μετά από 9 χρόνια είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, γιατί ο αδελφός μου ήταν πολυκαταγματίας, αλλά το δύσκολο είναι ότι τα κινητικά προβλήματα θα τα έχει εφόρου ζωής. Είναι η πηγή της δύναμης μου.

Με τη μεγάλη σου αγάπη το ψαροντουφεκο, προλαβαίνεις να ασχοληθείς ;

Τώρα μου βάζεις πολύ δύσκολα, διότι το ψαροντούφεκο είναι κάτι το οποίο το κάνω από 10 ετών, χειμώνα καλοκαίρι και είναι κάτι το οποίο, μου δίνει δύναμη, με ηρεμεί και με χαλαρώνει. Τα τελευταία όμως δυο χρόνια έχω στερηθεί ακόμα και αυτό, κάτι που ίσως να είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι στην όλη ιστορία. Θέλω να πιστεύω ότι οι δυσκολίες πλέον τελειώνουν και όλα θα επανέλθουν όπως ήταν, οπότε θα επιστρέψω κοντά στην αγαπημένη μου θάλασσα και το ψαροντούφεκο.

Όλη η επικαιρότητα