Αχαϊα

Οι έφηβοι της Πάτρας αρχίζουν τα ναρκωτικά από τα 16 τους – Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26 Ιουνίου, η μονάδα του ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ Πάτρας παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας και καταγραφής που έχει κάνει στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια των 17 ετών που λειτουργεί το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με έρευνα αυτή, η χρήση ναρκωτικών ουσιών για τους εφήβους της περιοχής αρχίζει από τα 16 τους χρόνια και με συχνή διακοπή της φοίτησης στο σχολείο.

Η ουσία έναρξης της χρήσης είναι η κάνναβη και στα 19 περίπου έτη ο χρήστης, προχωράει στην ηρωίνη. Στα 22 του χρόνια έχει την πρώτη σύλληψη, στα 23,5 την πρώτη καταδίκη κι όταν φτάνει στην ηλικία των 26 ετών κάνει αίτημα για θεραπεία.

Η υπεύθυνη της μονάδας Ελευθερία Παππά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στα 17 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ οι εξυπηρετούμενοι έχουν ξεπεράσει τα 3.500 άτομα. Ειδικότερα, από τον 2002 έως το2019 (12/2002 – 05/2019), έλαβαν υπηρεσίες συνολικά 3.605 άτομα. Εκ των οποίων 1.566 άτομα χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Από αυτά τα 967 άτομα προέρχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο και 599 άτομα είναι κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου Αχαΐας. Επίσης 2.039 άτομα είναι μέλη της οικογένειας εξαρτημένων ατόμων».

Το «προφίλ» των χρηστών

Από την έρευνα για το προφίλ των εξαρτημένων προέκυψε ότι οι περισσότεροι –7 στους 10 χρήστες– μένουν με τη γονική τους οικογένεια και είναι άνεργοι –σε ποσοστό 50%. Οι 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 16 τους χρόνια. Οι 5 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Το 50% απ’ αυτούς έχει κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Οι 3 στους 10 δεν έχουν προβεί σε έλεγχο της υγείας τους για μολυσματικές ασθένειες.

Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών.

Οι 3 στους 10 εξαρτημένους έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας, αναφέρουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες. Από όσους έχουν κάνει εξέταση και γνωρίζουν τα αποτελέσματα, οι 2 στους 10 έχουν Ηπατίτιδα C. Οι 6 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 5 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη και οι 3 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική υπόθεση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Άνδρας    85,4%

Μέση ηλικία    26,8 ετών

Προηγούμενη θεραπευτική εμπειρία    45,5%

Μένει με τη γονική του οικογένεια    70,7%

Έλληνας υπήκοος    95,9%

Άνεργος/ η     52,8%

Σταθερή απασχόληση  24,4%

Δεν έχει ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση  18,7%

Μέση ηλικία διακοπής σχολείου   16 έτη

Μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών   16,1 έτη

Η κάνναβη ως ουσία έναρξης    89,1%

Συστηματική χρήση ηρωίνης   74,1%

Μέση ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας κατάχρησης 19,2 έτη

Διάρκεια χρήσης κύριας ουσίας κατάχρησης    5,5 έτη

Παράλληλη χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον ουσίας 67,4%

Ενέσιμη χρήση σε κάποια περίοδο    54,4%

Κοινή χρήση σύριγγας    49,6%

Συστηματική ενέσιμη χρήση    31,2%

Κάπνισμα, εισπνοή από στόμα και χρήση από μύτη    65,7%

Σοβαρό πρόβλημα υγείας    29,7%

Ηπατίτιδα C  17,9%

Τουλάχιστον μια σύλληψη  59,1%

Τουλάχιστον μια καταδίκη   49,7%

Φυλάκιση/ προφυλάκιση   31%

Εκκρεμότητα δίκης   39,2%

Καμπάνια ΚΕΘΕΑ: «Στάσου πλάι μου»

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης υπό το σύνθημα «Στάσου πλάι μου». Στόχος η ανάδειξη της σημασίας των κοινωνικών δεσμών και των υποστηρικτικών δικτύων στην πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών καθώς και στην κοινωνική επανένταξη.

Το ΚΕΘΕΑ επιδιώκει σταθερά να ευαισθητοποιεί τους πολίτες γύρω από τα θέματα της εξάρτησης και να ενημερώνει για τις υπηρεσίες υποστήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της εξάρτησης.

Κάθε χρόνο στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε στο πλάι μας την κοινωνία, φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες, όπως τα ΜΜΕ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διαφημιστικές εταιρείες, γραφίστες κ.ά., οι οποίοι στηρίζουν αφιλοκερδώς την καμπάνια μας. Στόχος του ΚΕΘΕΑ είναι η διαφύλαξη και ορθή διαχείριση των πόρων του, ώστε να μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

Το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ καλεί όλους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, μεθαύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας από τις 7.30 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς – Τερψιθέας με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Μαγιάκη, τοξοβολία με το Αθλητικό Όμιλο Πατρών Ερμής, αλλά και παρατήρηση άστρων από τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων».

Πηγή: Tempo24

Όλη η επικαιρότητα