Ηλεία Πολιτισμός

Οι ‘Εκκλησιάζουσες’ κέρδισαν το κοινό – Εξαιρετική παράσταση στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το θέατρο της Ήλιδας το βράδυ του Σαββάτου, από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε από νωρίς για να παρακολουθήσει τις «Εκκλησιάζουσες 2018» του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα με 28 μελή ανδροκρατούμενο θίασο με εξαίρεση την Σοφία Μουτίδου, που ανέβηκε στα πλαίσια του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Ένα κείμενο σύγχρονο που διακωμώδησε τα κακώς κείμενα του χτες και του σήμερα. Μέσα από την διασκευή έγιναν αρκετές αναφορές σε γεγονότα,, αλλά και σε επιτυχημένα σίριαλ και ταινίες. Οι γυναίκες που συγκεντρώνονται στην Αθήνα προέρχονταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας και έτσι κάθε γυναίκα διατήρησε την διάλεκτο του τόπου της και έδωσε το δικό της στίγμα, ενώ η μετάφραση ήταν του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Ο Αντώνης Λουδάρος στο ρόλο της Πραξαγόρας ήταν «όλες οι γυναίκες» που επειδή νοιώθουν καταπιεσμένες θέλουν να επαναστατήσουν και ενωμένες μπορεί να πετύχουν τα πάντα. Η Σοφία Μουτίδου, η μητέρα του Βλέπυρου, ενσάρκωσε, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, ένα ρόλο που φτιάχτηκε ειδικά για εκείνη. Ο Ηλίας Μελέτης ως Βλέπυρος ήταν ο άνδρας που κουράστηκε να ασχολείται με τα κοινά, ώστε μόλις ακούει τι αποφάσισαν οι γυναίκες να ενθουσιάστηκε και τάχθηκε υπέρ τους, καθώς το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μην στεναχωρήσει η Πραξαγόρα την μητέρα του.

Ο Δημήτρης Σταρόβας με το εκρηκτικό χιούμορ του απέδωσε με το δικό του ξεχωριστό στιλ το ρόλο της ηλικιωμένης γυναίκας που συμμετέχει στην επανάσταση μετά από προτροπή της Πραξαγόρας. Ο «Έλληνας» Γιώργος Κωνσταντίνου ήταν ο συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον .

Επίσης οι θεατές απόλαυσαν τον Ησαΐα Ματιάμπα (Κέφαλο), τον Γιάννη Κρητικό (Πασιφάη) και τον Ιβάν Σβιτάιλο (Φιλόδωρο), ο οποίος έχει κάνει και τις χορογραφίες της παράστασης.

Ακούστηκαν διάφορα γνωστά τραγούδια που έχουν διασκευαστεί για τις ανάγκες της παράστασης, ενώ πήρε μέρος και το χορευτικό τμήμα του Δήμου ΄Ηλιδας που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Όλη η επικαιρότητα