Media

Η Ελενα Ακριτα για τον αφορισμό του Αμβρόσιου: Φαίνεται καθαρά ο Μεσαίωνας

Ακούστε το άρθρο

Με ένα δεικτικό σχόλιο αντέδρασε η Ελενα Ακρίτα στην κίνηση του πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων να αφορίσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Αφορμή γι τον “αφορισμό” η δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι “ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο”. Ο πρώην μητροπολίτης χαρακτήρισε ως “βλάσφημα λόγια” το ότι “διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός” και καλούσε την υπουργό να ζητήσει “δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα”.

Επίσης, ο πρώην μητροπολίτης αναφέρθηκε σε έναν fake διάλογο ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίο υιοθέτησε ως αληθινό, καθώς όπως είπε “μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευσθεί”.

Αρχικά η Ελενα Ακρίτα άφησε αιχμές για τη στάση του Ιερώνυμου:

“Για τον αφορισμό Μητσοτάκη – Κεραμέως από τον ανεκδιήγητο Αμβρόσιο ο Ιερωνυμος είπε κάτι; ”

Και μετά την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου που με ανακοίνωσή της όσον αφορά τους αφορισμούς άδειασε τον Αμβρόσιο για την αυθαίρετη κίνησή του, σημειώνοντας ότι “μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος”, η Ελενα Ακρίτα έγραψε:

“Μόνο η Ιερά Σύνοδος λέει μπορεί να αφορίσει. Το ερώτημα είναι γιατί στον 21ο αιώνα να αφορίσει ο οποιοσδήποτε τον οποιονδήποτε. Κι όπως διάβασα κάπου ‘καθάρισε τόσο πολύ η ατμόσφαιρα που φαίνεται καθαρά ο Μεσαίωνας’.”

via

Όλη η επικαιρότητα