Περιβάλλον

Η Ελλάδα ουραγός στις πολιτικές προστασίας του κλίματος και βιώσιμης ανάπτυξης

14909_ph1.jpg

Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η Ελλάδα, αναφορικά με τις πολιτικές που προστατεύουν το κλίμα του πλανήτη και θέτουν την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ανάλυση του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI) που εκδίδει κάθε χρόνο η Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN-Europe.

Η χώρα μας φέτος βρίσκεται πλέον στην 48η θέση (επί συνόλου 61) και προτελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταστροφικών επιλογών στον ενεργειακό τομέα, την έλλειψη οράματος για πράσινες επενδύσεις και την εμμονή στα ακριβά ορυκτά καύσιμα που επιδεινώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση πάγωσε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, επέβαλε αναδρομική φορολόγηση σε όλες τις ΑΠΕ, ενώ συστηματικά αγνοεί τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και αναλώνεται στην προώθηση των ορυκτών καυσίμων. Αποτέλεσμα; Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η χώρα μας στον συγκεκριμένο δείκτη, αλλά και η καταδίκη του οικονομικού και παραγωγικού μας μοντέλου σε μη βιώσιμη τροχιά.

Η Greenpeace και το WWF τονίζουν ότι αυτές είναι ακριβώς οι πολιτικές που ρίχνουν την Ελλάδα στο? κόκκινο του πίνακα κατάταξης του CCPI, δηλαδή στην τελευταία ομάδα μαζί με χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Με χώρες δηλαδή που ιστορικά υπονομεύουν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για μία παγκόσμια συμφωνία για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές και την υιοθέτηση πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα.

Περισσότερα εδώ: http://www.econews.gr/2012/12/05/ellada-klimatikes-epidoseis-2012/

Όλη η επικαιρότητα