Categories: Πολιτική

Η Ελλάδα στη λίστα των «μη φιλικών κρατών» για τη Ρωσία

Share

Η Μόσχα προσέθεσε την Ελλάδα μαζί με άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κατάλογο με τα «μη φιλικά προς τη Ρωσία κράτη», περιορίζοντας και τον αριθμό διπλωματικών υπαλλήλων που μπορεί να διατηρεί η Αθήνα στη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου, η Ελλάδα, η Δανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία ​​και η Κροατία προστέθηκαν στη λίστα των χωρών με μη φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία: «Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τώρα επίσης την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Κροατία», ανέφερε η δήλωση.

Το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αντίμετρα ως απάντηση σε εκλαμβανόμενες ως εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου 2021. Το έγγραφο προβλέπει τον περιορισμό της δυνατότητας (μέχρι την πλήρη απαγόρευση) για τέτοιες χώρες να προσλαμβάνουν Ρώσους εργαζομένους για τις πρεσβείες τους, τα προξενεία και τα γραφεία αντιπροσωπείας κρατικών φορέων.

«Ο κατάλογος, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, εκτός από τα ονόματα των χωρών, προσδιορίζει τον αριθμό των ατόμων στη Ρωσία, με τα οποία διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας. Έτσι, σύμφωνα με το νέο διάταγμα, Η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20 και η Σλοβακία 16. Η Σλοβενία ​​και η Κροατία δεν μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους για τις διπλωματικές αποστολές και τα προξενικά τους ιδρύματα», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο.

Από τον Μάιο του 2021, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ και της Τσεχίας.

Ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες «εχθρικές ενέργειες» ξένων κρατών κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό, μπορεί να επεκταθεί.

Πηγή: TASS