Τουρισμός

Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς του πλανήτη για τους πλούσιους ταξιδιώτες

Το μεγαλύτερο δίκτυο πολυτελών διακοπών στον κόσμο αποκάλυψε τις προθέσεις των εύπορων ταξιδιωτών. Από τις πρώτες σε προτιμήσεις η χώρα μας. Θα ξοδέψουν πάνω από 27.000 δολάρια το άτομο.
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες χώρες του πλανήτη για ταξίδια πολυτελείας, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γαλλία και τον Καναδά, μια αγορά που οι εύποροι ταξιδιώτες της ξοδεύουν 20 φορές περισσότερα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Τα δεδομένα για τα ταξίδια πολυτελείας παρουσίασε χτες στην πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση του, το μεγαλύτερο δίκτυο πολυτελών ταξιδιών του κόσμου Virtuoso Travel, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στο Las Vegas στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 5.000 κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου.

Το Virtuoso αποκάλυψε πότε, πού και πώς κάνουν κράτηση οι εύποροι ταξιδιώτες στην εποχή μετά την πανδημία, με στοιχεία που προέκυψαν από το δίκτυο των χιλιάδων συνεργατών και πελατών της σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ξοδεύουν σε συναλλαγές για τα ταξίδια τους περισσότερα από 49,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει η έκθεση οι πλούσιοί ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να αρχίσουν ξανά τα ταξίδια τους, τα οποία δεν σταματούν ακόμα και σε περιόδους αστάθειας. Το 76% των ταξιδιωτών έχουν ήδη αποδεχτεί τη «νέα κανονικότητα» στα ταξίδια τους, ενώ το ποσοστό αυτό τον Ιανουάριο ήταν μόλις 35%.

Οι ταξιδιώτες που ανέβαλαν τα σχέδια τους για διακοπές από τις αρχές του 2022, έχουν μειωθεί κατά 12%, με το 85% να δηλώνει τότε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμα και τα τεράστια προβλήματα στα αεροδρόμια δεν απέτρεψαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι πωλήσεις εξερχόμενων ταξιδιών αναψυχής, ακόμη και σε αγορές όπου άνοιξαν πρόσφατα τα σύνορα τους λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών. Η Αυστραλία έχει ήδη ξεπεράσει τους αριθμούς του 2019 φέτος κατά 113%, οι ΗΠΑ κατά 122% και ο Καναδάς στο 80%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ταξίδια πολυτελείας έχουν ήδη ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, σε ποσοστό 102% το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης του Virtuoso, οι μελλοντικές πωλήσεις ταξιδιών το 2023 είναι 47% υψηλότερες από το 2019, με την κρουαζιέρα να πρωταγωνιστεί, με πολύ υψηλά ποσοστά κρατήσεων για του χρόνου.

Πόσα θα ξοδέψουν το 2023

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 47% των πλούσιων ταξιδιωτών υποστηρίζει ότι η ταξιδιωτική εμπειρία που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του είναι πιο σημαντική από την τιμή, ενώ φαίνονται διατεθειμένοι να αυξήσουν τις δαπάνες του προηγούμενου έτους από 20.700 δολάρια ανά άτομο, σε 27.800 δολάρια του χρόνου, μια μεγάλη αύξηση κατά 34%.

Ποιοι ταξιδεύουν, ποιοι είναι οι προορισμοί που επιλέγουν

Οι πλούσιοι τουρίστες ταξιδεύουν συνήθως ζευγάρια, ή ανά δύο, και ακολουθούν τα ταξίδια με φίλους και τα οικογενειακά ταξίδια με παιδιά κάτω των 18 ετών.

Τα μεμονωμένα ταξίδια είναι επίσης σε άνοδο, όχι όμως στο ποσοστό που αρχικά αναμένονταν. Μεταξύ των πελατών του Virtuoso, το υψηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 65+, που αυξήθηκε από 4% το 2019 σε 18% το 2022, ενώ το ενδιαφέρον μεταξύ των ταξιδιωτών ηλικίας 18-34 έχει μειωθεί από 12% το 2019 σε 6% το 2022. Η ηλικιακή ομάδα που ταξιδεύει περισσότερο είναι αυτή του 18-34, που πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 2,2 περισσότερα διεθνή ταξίδια πέρυσι από την ηλικιακή ομάδα 65+ και 1,3 περισσότερα ταξίδια εσωτερικού.

Ως οι πιο «Hot» καλοκαιρινοί προορισμοί αναδείχτηκαν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ελλάδα, ακολουθούμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, το Μεξικό, την Ιρλανδία και την Ελβετία.

Τα νησιά και οι παραλίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ταξιδιωτών, ακολουθούμενα από ταξίδια που περιέχουν εμπειρίες ευεξίας ή μια κρουαζιέρα στον ωκεανό. Συγκεκριμένα, τα ταξίδια με επίκεντρο την ευεξία ήταν η μόνη κατηγορία που σημείωσε αύξηση από έτος σε έτος: 2021 (13%) έναντι 2022 (24%). Οι πλούσιοι ταξιδιώτες, δήλωσαν ότι οι λόγοι που πάνε διακοπές το 2022 είναι για να βγουν από τη ρουτίνα τους και το άγχος του σπιτιού και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, πολιτισμούς και να ζήσουν νέες εμπειρίες.

Ανάμεσα στις ανησυχίες που έχουν ταξιδεύοντας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ειδικά μεταξύ της γενιάς Z και των millennials. Μάλιστα το 56% της γενιάς Z και το 46% των millennials είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα επισκεπτόμενοι προορισμούς που ακολουθούν οικολογικές πρακτικές αλλά και ταξίδια που διαφυλάσσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα