Εκπαίδευση

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί 30 χρόνια χωρίς επιμόρφωση για το bullying

Ακούστε το άρθρο

Με τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού να πληθαίνουν και να σημειώνονται σε όλο και μικρότερες ηλικίες παιδιών του Δημοτικού, οι καθηγητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η τελευταία επιμόρφωση στους καθηγητές έγινε το 1990! Άρα, οι εκπαιδευτικοί είναι… ανεκπαίδευτοι στην αντιμετώπιση του μπούλινγκ.

Μιλώντας στο Open το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ), Νικηφόρος Κωνσταντίνου, αναγνωρίζει τις ευθύνες των εκπαιδευτικών και κυρίως διευθυντών σχολείων στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Εξάλλου, οι καταγγελίες ότι είτε φοβούνται είτε υποβαθμίζουν περιστατικά που συμβαίνουν ακόμα και μπροστά στα μάτια τους, το τελευταία διάστημα πληθαίνουν με χαρακτηριστικότερο αυτό του Δημοτικού σχολείου Καβάλας.

“Θα πρέπει να πάμε στο πριν και το μετά. Θα πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι με το πώς θα πρέπει να αγαπάνε και να συμπεριφέρονται στους συμμαθητές. Και μετά αυτό συνεχίζεται και στο σχολείο με θεματικές εβδομάδες. Στο δεύτερο κομμάτι, αφού εμφανιστούν αυτά τα φαινόμενα, υπήρξαν προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς. Πώς να αντιμετωπίζουν και πώς να ανταποκριθούν. Η τελευταία επιμόρφωση έγινε το 1990… Από το 2010 δεν έχουμε και νέους εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση καθώς τα κενά καλύπτονται από αναπληρωτές” ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Δέκα χρόνια χωρίς νέους εκπαιδευτικούς

Νέοι εκπαιδευτικοί δεν υπάρχουν από το 2010, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου σημειώνοντας ότι η κρίση έχει επιδεινώσει το bullying. “Με τις τελευταίες έρευνες, μεταξύ 36 χωρών η Ελλάδα είναι τελευταία στη λίστα με 16% όταν σε άλλες χώρες ο μέσος όρος είναι στο 46%.

Τα φαινόμενα βίας που υπάρχουν στην κοινωνία μεταφέρονται και στο σχολείο, που δεν είναι ξεκομμένο από την κοινωνία” λέει ο κ. Κωνσταντίνου, ενώ η Δ. Σταθοπούλου, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου στα Κρέστενα Ηλείας σημειώνει ότι υπάρχουν περιστατικά που “δεν καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται περί σχολικού εκφοβισμού. Είναι εύκολα θύματα οι δάσκαλοι. Δεν υπάρχει επιμόρφωση ούτε στους καθηγητές, αλλά ούτε και στους γονείς”.

via

Όλη η επικαιρότητα