Αθλητισμός

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αδυνατεί να μοιράσει 1,5 εκατ. δολάρια στους Έλληνες αθλητές

1526526_531919003573560_1549303127_n.jpg
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτο και όμως…Ελληνικό. Χιλιάδες δολάρια βρίσκονται «ζεστά» αυτή τη στιγμή στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δωρεά από τη ΔΟΕ για την ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά δεν είναι δυνατόν να μοιραστούν στις αθλητικές ομοσπονδίες εάν δεν αλλάξει ο νόμος !

 Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, στην εκδήλωση βράβευσης των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών την Τρίτη «Το 2013, ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ,  θέλησε να τιμήσει τη χώρα μας επιλέγοντας το πρώτο ταξίδι μετά την εκλογή του, να είναι  στην Αρχαία Ολυμπία. Η στήριξή του είναι ουσιαστική, αφού η ΔΟΕ χορηγεί την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών μας για τα έτη 2015 και 2016, με ενάμιση εκατομμύριο δολάρια συνολικά. Επιπλέον, ενισχύει οικονομικά τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και χρηματοδοτεί και τη συλλογή του αρχείου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» τόνισε ο Σπύρος Καπράλος, που όμως υπενθύμισε ότι «Τα χρήματα που μας προσφέρει η ΔΟΕ, δεν θα μπορέσουμε να τα δώσουμε στις ομοσπονδίες και στους αθλητές μας, αν η Πολιτεία δεν μεριμνήσει για την τροποποίηση νόμου που θα μας το επιτρέψει».

   Η ΕΟΕ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και βάση του νόμου δεν έχει δικαίωμα να δώσει χρήματα σε άλλους φορείς, όπως οι ομοσπονδίες.

Βράβευσε τους διακριθέντες αθλητές

   Στην ζεστή εκδήλωση της κοπής της πίτας της στα γραφεία της η ΕΟΕ, τίμησε όλους τους διακριθέντες για τη χρονιά που έφυγε. «Τη χρονιά που μας πέρασε, οι επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών, μας γέμισαν υπερηφάνεια και μας χάρισαν ελπίδα. Οι αθλητές μας, κατέκτησαν 62 μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα όλων των Ολυμπιακών Αθλημάτων και 59 μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας στην Τουρκία.

 Ο αθλητισμός, αναπόσπαστο και ζωντανό στοιχείο της κοινωνίας μας, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Τα πράγματα για τον αθλητισμό είναι δύσκολα και χρειάζεται προσαρμογή από όλους στα νέα δεδομένα. Ο στόχος των διακρίσεων θα είναι στο μέλλον ακόμα πιο δύσκολος» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο οποίος έκανε γνωστούς και τους τρόπους με τους οποίους η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σκοπεύει να βοηθήσει τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.

 «Η ΕΟΕ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τους  αθλητές μας.  Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να είμαστε ουσιαστικά  στο πλευρό τους. Για τον λόγο αυτό, ετοιμάσαμε ένα βιβλίο, με τα προσωπικά στοιχεία των καλύτερων Ελλήνων αθλητών, το οποίο απευθύνεται σε πιθανούς χορηγούς, εταιρείες ή άτομα, με την ελπίδα ότι θα συμπαρασταθούν στην προσπάθεια, τώρα που δεν υπάρχει πια χρηματοδότηση  από την Πολιτεία για την Ολυμπιακή Προετοιμασία.

 Επίσης, έχουμε έλθει σε επαφή με τη νέα Διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ και ευελπιστούμε ότι θα σταθούν ξανά αρωγοί στον αγώνα επιβίωσης του ελληνικού αθλητισμού.

Στην ΕΟΕ θα συνεχίσουμε παράλληλα τις προσπάθειες μας, με αιχμή του δόρατος την ΕΘΝΟΑ και τη ΔΟΑ, για τη διάδοση των αρχών του Ολυμπισμού. Θα συνεχίσουμε ακόμα τις προσπάθειές μας και για την αναβάθμιση του ρόλου του Παναθηναϊκού Σταδίου, με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων μαθητών στο μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγαπώ τον Αθλητισμό/ Kids Athletics» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΕ που ζήτησε επίσης από την αθλητική ηγεσία να βοηθήσει ώστε να δοθούν από το κράτος χρήματα στον αθλητισμό όπου θα πιάσουν τόπο. Παράλληλα ζήτησε από την πολιτεία να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων οι οποίες πρέπει να διατίθενται για δωρεάν χρήση από τις Εθνικές μας Ομάδες. Επίσης πρότεινε να διαθέσει το Κράτος ένα χώρο για να συστεγασθούν όλες οι Ομοσπονδίες ώστε να περιοριστούν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Η ΕΟΕ βράβευσε όσους κατέκτησαν μετάλλιο τη χρονιά που πέρασε σε Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα σε επίπεδο ανδρών-γυναικών και αυτοί είναι οι Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση), Γιώργος Κόνσολας (κωπηλασία), Λευτέρης Κόνσολας (κωπηλασία), Παναγιώτης Μαγδάνης (κωπηλασία), Σπύρος Γιάνναρος (κωπηλασία), Ηλίας Ηλιάδης (τζούντο), Παναγιώτης Μάντης (ιστιοπλοΐα), Παύλος Καγιαλής (ιστιοπλοΐα), Παναγιώτης Γκιώνης (επιτραπέζια αντισφαίριση), Καλλίνικος Κρεάνγκα (επιτραπέζια αντισφαίριση), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (επιτραπέζια αντισφαίριση), Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοΐα), Στέφανος Τσίτσιπας (αντισφαίριση), Κατερίνα Νικολαϊδου (κωπηλασία), Βάσω Βουγιούκα (ξιφασκία), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη).

Επίσης βραβεύτηκαν όσοι κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, δηλαδή οι: Δαβίδ Καβελασβίλι (άρση βαρών), Λευτέρης Κοσμίδης (γυμναστική), Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική), Νόρα Δράκου (κολύμβηση), Παναγιώτης Σαμιλίδης (κολύμβηση), Κώστας Δουβαλίδης (στίβος), Στέλλα Ηρώ Λεδάκη (στίβος), Αθανασία Πέρρα (στίβος), Λυκούργος Τσάκωνας (στίβος), Λούης Τσάτουμας (στίβος), αλλά και οι Αντώνης Τανταλίδης (γυμναστική) και Θανάσης Κυνηγάκης που κατέκτησαν μετάλλια στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Ουτρέχτης.

Ακόμα απονεμήθηκαν, στον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κωνσταντίνο Παναγόπουλο το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «150 Years, Pierre de Coubertin, Sport as a School of Life», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας το Δίπλωμα της ΔΟΕ «Αθλητισμός και Περιβάλλον», βραβείο στον πρωταθλητή της κολύμβησης Απόστολο Χρήστου που διακρίθηκε ως ο 3ος καλύτερος νέος αθλητής  στην ψηφοφορία της «Επιτροπής Αθλητών» των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, βραβείο στο δικηγόρο κ. Γεώργιο Δαούτη για την αναγνώριση της προσφοράς νομικής υποστήριξης στο έργο της ΕΟΕ ενώ βραβεύτηκαν και οι Χορηγοί – Υποστηρικτές της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας.

Τέλος βραβεύτηκαν και οι συντελεστές των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, η Άρτεμις Ιγνατίου (Χορογράφος), η Ινώ Μενεγάκη (Πρωθιέρεια), ο Γιάννης Ψειμάδας (συνθέτης), η Αλεξάνδρα Νικολοπoύλου (βοηθός Χορογράφου), η Κατερίνα Παγιατάκη (Εστιάδα) και όλες οι ιέρειες αλλά και οι ηθοποιοί.

Όλη η επικαιρότητα