Επιχειρήσεις

Η ενεργειακή «ασφάλεια» προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις

Αυτή η ενεργειακή κοινότητα απευθύνεται σε όλους τους Ηλείους επιχειρηματίες αλλά και κατοίκους με σκοπό να διασφαλίσουμε πάνω από όλα την ενεργειακή ασφάλεια.
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη ενεργειακής «ασφάλειας» για εξοικονόμηση και ανάπτυξη της οικονομίας της Ηλείας, είναι ζητήματα που «καίνε» τις επιχειρήσεις αλλά και τους κατοίκους του νομού, που με το ενεργειακό κόστος το τελευταίο ειδικά διάστημα χρειάζεται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παρά το γεγονός πως ο κρατικός μηχανισμός έχει ενεργήσει και η Κυβέρνηση προσφέρει επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φτάνει, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση της ενέργειας έχει διπλασιάσει ακόμα και τριπλασιάσει την τιμή του ηλεκτρικού σε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του Νομού. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Ηλείας, έθεσε στόχο την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, η οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, «υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας, δημιουργήθηκε η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ηλεία» και ήδη προχθές ολοκληρώθηκε η έγκριση του καταστατικού της. «Αυτή τη στιγμή προχωράμε σε διαδικασίες αδειοδότησης ενός χώρου που προβλέπεται να εγκαταστήσουμε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της τάξης του 1 μεγαβάτ.

Αυτή η ενεργειακή κοινότητα απευθύνεται σε όλους τους Ηλείους επιχειρηματίες αλλά και κατοίκους με σκοπό να διασφαλίσουμε πάνω από όλα την ενεργειακή ασφάλεια. Όχι μόνο με στενούς οικονομικούς όρους δηλαδή πόσο έχει σήμερα το ρεύμα, πόσο θα έχει στο μέλλον αλλά εκείνο που απασχολεί όλους τους επιχειρηματίες είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Με λίγα λόγια τι θα γίνει όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις πόσο θα αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα». Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, επεσήμανε πως μετά την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων το Επιμελητήριο θα προχωρήσει σε λεπτομερή ενημέρωση απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους όσους ενδιαφέρονται επιχειρηματίες και μη, να συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα.

«Θα κάνουμε λεπτομερή ενημέρωση και θα καλέσουμε όσους θέλουν να λάβουν μέρος μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού Virtual Net Metering. Είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτήν την προσπάθεια, την έχουμε οργανώσει αρκετά καλά και πιστεύουμε εφόσον όλα πάνε καλά θα είμαστε σε θέση να μιλάμε σε άλλη βάση για συγκεκριμένα πράγματα, τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να προσφέρουμε και να καλέσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από όλη την Ηλεία αλλά και από την Περιφέρεια να λάβουν μέρος σε αυτήν την ενεργειακή κοινότητα», τόνισε. «Είναι η πρώτη ενεργειακή κοινότητα που γίνεται εδώ», σημείωσε ο κ. Νικολούτσος, «και στο θέμα της ενεργειακής διαδικασίας η Ηλεία έχει μείνει πάρα – πάρα πολύ πίσω. Εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της υπερφόρτωσης του δικτύου λόγω της έλλειψης επενδύσεων πάνω στο δίκτυο κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ο σκοπός μας γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις στον εμπορικό τομέα που είναι πολύ ενεργοβόρες και δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τις δικές τους εγκαταστάσεις. Αυτό τώρα θα επιτρέπεται».

Όλη η επικαιρότητα