Life

Οι επιδράσεις του καφέ στην Υγεία

Ακούστε το άρθρο

Ιστορική αναδρομή του καφέ

Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία εντοπίζονται περίπου το 13ο αιώνα, κυρίως μέσα από διαφόρους μύθους, ενώ οι πρώτες αξιόπιστες αποδείξεις για την κατανάλωση καφέ αναφέρονται στα μέσα του 15ου αιώνα, σε μοναστήρια της Υεμένης που τον χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο και ως ποτό για κοινωνικές εκδηλώσεις. Μέχρι το 16ο αιώνα, έφτασε στα μέσα της Μέσης Ανατολής, στην Περσία , στην Τουρκία και στην Ν. Αφρική, ενώ μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα είχε κατακτήσει όλο τον κόσμο. Οι  βασικές ποικιλίες καφέ είναι η Arabicaκαι Robusta.

Συστατικά του καφέ

Η χημική σύσταση του καφέ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ποικιλία, η καλλιέργεια, η επεξεργασία και η αποθήκευση. Ο καρπός του καφέ περιέχει εκτός της καφεΐνης και μείγμα μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Μακροθρεπτικά συστατικά

Ο καφές περιέχει υδατάνθρακες όπως σουκρόζη, μανο-ολιγοσακχαρίτες, σάκχαρα και διαλυτές διαιτητικές ίνες (0,47 – 0,75g/100ml διαιτητικών ινών ), πρωτεΐνες, αζωτούχες ενώσεις, όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη καθώς και ίχνη λιπιδίων (0,1-4,4mg/φλιτζάνι καφέ).

Μικροθρεπτικα συστατικά

Στον καφέ περιέχονται σε μικρές ποσότητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6 ) και Βιταμίνη Ε και άλλων ανόργανων στοιχείων σε μικρές επίσης ποσότητες όπως τα κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο και το θείο, όπως επίσης φαινολικά συστατικά και μη πτητικά οξέα.

Όσο αναφορά τον ντεκαφεϊνέ περιέχει χαμηλή συγκέντρωση καφεΐνης (0-7mg), σημαντικά μικρότερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών και νιασίνης, αλλά  μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μαγνησίου και καλίου.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η μέτρια κατανάλωση καφέ(1-3 φλιτζάνια/ ημέρα) στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου δεν προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις σε δείκτες χρόνιων νοσημάτων ούτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Τουναντίον:

  • Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει ένα όφελος στην απώλεια του σωματικού βάρους και λίπους
  • Έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στο γλυκαιμικό έλεγχο και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μακροπρόθεσμα
  • Έχει κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή νόσο και κυρίως στους παράγοντες κινδύνου της
  • Έχει προστατευτική δράση σε κάποιες μορφές καρκίνου, χωρίς όμως να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στις υπόλοιπες μορφές καρκίνου
  • Δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην γαστρεντερική λειτουργία σε υγιή πληθυσμό
  • Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον

Ακόμα και στο ευαίσθητο θέμα της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, τόσο η πλειονότητα των επιστημονικών δεδομένων, όσο και οι επίσημοι Επιστημονικοί φορείς, συμφωνεί στο ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης δεν επηρεάζει αρνητικά τη μητέρα, την έκβαση της κύησης και την υγεία του εμβρύου. Σύμφωνα με όλους τους επιστημονικούς φορείς, η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, η οποία ορίζεται  σε 200mgή λιγότερο καφεΐνης/ημέρα, που αντιστοιχεί σε 2-3φλιτζάνια/ημέρα, θεωρείται ασφαλής και δεν φαίνεται να έχει δυσμενείς επιδράσεις.

Περιεκτικότητα των ειδών
καφέ σε καφεΐνη

 

 

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg)
Γαλλικός καφές (200ml) 115 – 175
Στιγμιαίος καφές (180ml) 65 – 100
Εσπρέσο (30ml) 30 – 65
Ελληνικός καφές (60ml) 40 – 50
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200ml) 2 -3
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (60ml) 0,75 – 1
Ντεκαφεϊνέ εσπρέσο (30ml) 0 – 0,5
   

Μαρία Μπαμιά
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Όλη η επικαιρότητα