Οι Επιτάφιοι των ενοριών του Πύργου – Συναγωνίζονται σε ομορφιά και καλαισθησία

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ και αγγέλων στρατιαία εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην. Η ζωή, πως θνήσκεις; πως και τάφω οικείς; του θανάτου το βασίλειον λύεις δε, και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς…»

Με κατάνυξη, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί προσήλθαν στις εκκλησίες των ενοριών τους για να προσκυνήσουν τα Άγια Πάθη του Κυρίου, να παραστούν στην Τελετή Αποκαθήλωσης και να ακολουθήσουν στη συνέχεια την περιφορά του Επιταφίου ψάλλοντας το Θρήνο της Παναγίας. Ο λαός ζει με κατάνυξη το Θείο Δράμα και ετοιμάζεται να δεχθεί σε λίγες ώρες το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης. Ο στολισμός του Επιταφίου, αποτελεί έργο, κυρίως των ενοριτών, αφού πέρα από την επιμέλεια, με χρήματα των ιδίων προς τις εκκλησίες, γίνεται η αγορά των λουλουδιών.

Οι Επιτάφιοι των δέκα ενοριών του Πύργου (σ.σ μαζί και του Καταραχίου) συναγωνίζονται σε καλαισθησία ο ένας τον άλλο, αφού είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια όπως κόκκινα, λευκά και ροζ γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και διαφόρων ειδών και χρωμάτων ορχιδέες και γυψοφίλη.

Άγιος Νικόλαος

Λευκά τριαντάφυλλα, ορχιδέες σιμπίντιουμ και εντυπωσιακά ανθούρια χρησιμοποιήθηκαν φέτος για τον στολισμό του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου. Τον στολισμό επιμελήθηκε το Ανθοπωλείο «Δημιουργίες» Δρογγίτης ενώ τα άνθη αγοράστηκαν από τις προσφορές των πιστών προς τον Ναό.

Άγιος Αθανάσιος

Λευκές και φούξια ορχιδέες, λευκά και μωβ κρίνα, γυψοφίλη και λίγα λευκά γαρίφαλα χρησιμοποιήθηκαν φέτος για τον στολισμό του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου. Το στολισμό, με λουλούδια που προσέφεραν οι πιστοί, επιμελήθηκαν οι ενορίτες, όπως κάθε χρόνο.

Αγία Κυριακή

Τριαντάφυλλα, ορχιδέες και άλλα λουλούδια εποχής, που αγοράστηκαν με τις προσφορές των πιστών χρησιμοποιήθηκαν φέτος για τον στολισμό του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής, τον οποίο επιμελήθηκε το Ανθοπωλείο «Μοσχόπουλος».

Άγιος Σπυρίδωνας

Λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, ορχιδέες και γυψοφίλη χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, με την ευγενική συνδρομή των χριστιανών της ενορίας, για την αγορά των ανθών. Τον στολισμό επιμελήθηκε το Ανθοπωλείο «Μοσχόπουλος».

Άγιος Παντελεήμονας

Με λευκά γαρίφαλα, ορχιδέες, τριαντάφυλλα και κάλλες που αγοράστηκαν από τις εισφορές των ενοριτών, στόλισαν και φέτος τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος οι κυρίες Μαρία Γκουβέρου, Μαρίνα Γκουβέρου, Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου, Ζωή Γεωργούλη, Βασιλική Πιρπιρή, Δέσποινα Πυριόχου και τα αδέλφια Αικατερίνη, Σοφία και Τρύφωνας Παπαηλιού.

Άγιοι Πάντες (Κοιμητήριο)

Με λευκές και φούξια ζέρμπερες, και λίγη γυψοφίλη, που αγοράστηκαν με τις προσφορές των πιστών, στολίστηκε φέτος ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων (Κοιμητήριο), από τους Ανδρέα Κάββουρα, Δημήτρη Ξένο, Γιώργο Παναγούλια, Γιώργο Ατζουλάτο, Ηλία Δουλαβέρη και Γιάννη Πλεμμένο.

Άγιος Ελευθέριος

Ροζ και κίτρινες σιμπίντιουμ ορχιδέες και λίγη γυψοφίλη, που αγοράστηκαν με τις προσφορές των πιστών στην εκκλησία, στολίστηκε ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου, από τα χέρια των ενοριτών, όπως κάθε χρόνο.

Αγία Τριάδα

Λευκά τριαντάφυλλα, λευκές ορχιδέες και ροζ σιμπίντιουμ που αγοράστηκαν με δαπάνη ευλαβούς ενορίτη, στολίστηκε φέτος ο επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας. Τον στολισμό επιμελήθηκε ο Ανθοπωλείο «Μοσχόπουλος», ενώ συμμετείχαν και ενορίτες.

Αγία Μαρίνα (Καταράχι)

Λευκά και τριαντάφυλλα, λίγες ορχιδέες και γυψοφίλη, χρησιμοποιήθηκαν φέτος για τον στολισμό του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας. Τα λουλούδια αγοράστηκαν με τις προσφορές των πιστών στην εκκλησία ενώ τον στολισμό επιμελήθηκε το Ανθοπωλείο με «Μοσχόπουλος».

Άγιος Διονύσιος

Κόκκινα, λευκά, ροζ και μωψ γαρίφαλα, κόκκινα τριαντάφυλλα και χιονάκι, έχει φέτος ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου. Το στολισμό του επιμελήθηκαν οι  ενορίτες Χαράλαμπος Τριβιζάς, Αγγελική Τριβιζά, Πάνος Αντωνέλος, Σάκης Χαρίτος, Ηλίας Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Τριβιζάς, Αθανάσιος Νάρος και Χαράλαμπος Καρβουνιάρης, με εισφορές των οποίων – καθώς και άλλων ενοριτών – αγοράστηκαν και τα λουλούδια για τον στολισμό.