Ηλεία Περιβάλλον

Η εθελοντική ομάδα Κατακόλου πήρε πρωτοβουλίες με δράση και ενθουσιασμό – Έτσι, «τίμησαν» το Περιβάλλον!

Ακούστε το άρθρο

Το πήρε… πάνω της η νεοσύστατη ομάδα κατοίκων-εθελοντών του Κατακόλου πραγματοποιώντας δράση καθαρισμού και ευπρεπισμού κεντρικών σημείων του λιμανιού προσδίδοντας άλλη διάσταση στην (χθεσινή) Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι εθελοντές με την στήριξη του Δασαρχείου Πύργου κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα στην κεντρική πλατεία και σε δρόμους του Κατακόλου, στην παιδική χαρά και το αλσύλλιο χάρις στην ουσιαστική παρέμβαση τους σε μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια που αξίζει να βρει κι άλλους μιμητές…

Πεζούλια που ήταν γκρι… άσπρισαν, το χορτάρι στην είσοδο του αλσυλλίου που είχε φτάσει σε μεγάλο ύψος κόπηκε, δένδρα και φυτά που κλαδεύτηκαν, το δάπεδο και τα όργανα της παιδικής χαράς καθαρίστηκαν και πλύθηκαν, πεζοδρόμια που καθαρίστηκαν από πάσης φύσεως απορρίμματα κι άλλα μικρά σκουπιδάκια…

Όλα τα παραπάνω μαζί -και το καθ` ένα μόνο του- άλλαξαν εικόνα προς το καλύτερο και προσδίδουν μια διαφορετική αίσθηση στον επισκέπτη και σίγουρα και στους μόνιμους κατοίκους του Κατακόλου αλλάζοντας τους την διάθεση προς το καλύτερο.

Ο ευπρεπισμός από την νεοσύστατη Εθελοντική Ομάδα Κατακόλου (σ.σ. που ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες) αποδεικνύει στην πράξη πως όταν υπάρχουν ενεργοί πολίτες τότε μπορεί κανείς να περιμένει πολλά και… καλά!

Οι εθελοντές που είχαν και την βοήθεια συνεργείου ανδρών του Δασαρχείου Πύργου (σ.σ. που την παρείχε άμεσα και χωρίς κανένα δισταγμό) δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δράσεις και στο άμεσο μέλλον δίνοντας το μήνυμα προς την υπόλοιπη κοινωνία να πράξει ανάλογα.

Άλλωστε το Περιβάλλον μας, όπως οι ίδιοι τονίζουν, έχει άμεση ανάγκη από την φροντίδα μας…

Ελένη Τερζοπούλου (μέλος Εθελοντικής Ομάδας Κατακόλου)

«Η ιδέα για τους καθαρισμούς γεννήθηκε ένα βράδυ όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η παιδική χαρά δεν είχε την εικόνα που έπρεπε να έχει. Ξεκινήσαμε μια χούφτα άνθρωποι, στη συνέχεια υπήρξε ανταπόκριση κι έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την εθελοντική ομάδα και σιγά-σιγά βλέπουμε ότι γινόμαστε ολοένα και πιο πολλοί. Μας ευχαριστεί και η παρουσία του Δασαρχείου Πύργου που μας βοηθά πολύ με το συνεργείο του. Εμείς θέλουμε να έρθει ο κόσμος όχι μόνο από το Κατάκολο αλλά κι από την ευρύτερη περιοχή. Φυσικά η παρουσία μας δεν θα είναι πρόσκαιρη αφού έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα και στο μέλλον. Ότι χρειαστεί το χωριό μας αλλά και η περιοχή μας θα είμαστε δίπλα να το στηρίξουμε. Παρεμβάσεις χρειάζονται κι άλλες σε σημεία όπως είναι η παραλία μας, το βουνό, τα μονοπάτια… η αρχή έγινε κι ελπίζω ότι η ομάδα, που δημιουργήθηκε γιατί δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο την λύση στα προβλήματα του Κατακόλου, θα καταφέρει να επιτύχει όλους τους στόχους της».

Βασιλική Καλαμπόκα (μέλος Εθελοντικής Ομάδας Κατακόλου)

«Ξεκινήσαμε λίγα άτομα από την 1η Ιουνίου όμως έχουμε, πλέον, πολλαπλασιαστεί. Καθαρίσαμε χώρους στο λιμάνι, την μαρίνα, τον δρόμο μέχρι την κοινότητα της Συκιάς και συνεχίζουμε. Το Κατάκολο είχε λερωθεί αρκετά κι αυτό δεν μας άρεσε και ενόψει καλοκαιριού αποφασίσαμε να το καθαρίσουμε και ν` αλλάξει η όψη του ώστε κι οι επισκέπτες να αντικρίζουν μια πιο όμορφη εικόνα. Μια εικόνα που θα τους κάνει να ξαναέρθουν… να φέρουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά να πιούν το ούζο τους, τον καφέ τους και να κάνουν τα μπάνια τους σ` ένα καθαρό περιβάλλον. Ανάλογες δράσεις θα πρέπει να υπάρξουν και σε άλλα σημεία της Ηλείας. Να συμβάλλουν και οι πολίτες για να φαίνεται όλη η Ελλάδα πιο ωραία, όχι μόνο το Κατάκολο. Πρέπει όλοι μας να προσέξουμε περισσότερο το περιβάλλον».

Παναγιώτης Λάττας (Δασάρχης Πύργου)

«Για την Υπηρεσία μας η παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε ημέρα αφού στόχος μας είναι η προστασία των δασικών φυσικών οικοσυστήματων. Καθαρισμούς εκτός από το Κατάκολο η Υπηρεσία μας έχει πραγματοποιήσει και σε άλλα σημεία με απομάκρυνση της χαμηλής παραεδαφιαίας βλάστησης, των απορριμμάτων όπου ήταν δυνατό, έτσι ώστε να μπορέσουμε ν` αλλάξουμε λίγο την εικόνα και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι καθαρό Περιβάλλον σημαίνει υγεία, ζωή, μέλλον. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, και με συλλόγους και με σχολεία, για περιβαλλοντικές δράσεις. Πρέπει η κοινωνία να καταλάβει όμως πως ότι κι αν κάνουμε σήμερα εδώ ή σε κάποιο άλλο σημείο αν η ίδια δεν αγαπήσει το καθαρό Περιβάλλον και βοηθήσει για να παραμείνει καθαρό τότε δεν κάνουμε τίποτα! Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει αυτές τις καλές πρακτικές αφού το Περιβάλλον είναι το σπίτι μας κι έχουμε ηθική υποχρέωση να το διατηρήσουμε σε ένα επίπεδο που θα φανερώνει ότι δεν το γιορτάζουμε μόνο μια ημέρα αλλά καθημερινά».

Όλη η επικαιρότητα