Πολιτισμός

Η εξομολόγηση του Παύλου Χαϊκάλη στην εφ. Πατρίς: «Η ζωή είναι μια ψευδαίσθηση…»

«Η Ηλεία είναι ένας όμορφος τόπος, αδικημένος από τους ίδιους τους ανθρώπους του.»

Γράφει η Χριστίνα Βουδούρη

Είχα την τιμή να γνωρίσω έναν αξιόλογο άνθρωπο τον Παύλο Χαϊκάλη. Συναντηθήκαμε  σε ένα καφέ στα βόρεια προάστια όπου μου άνοιξε την καρδιά του και μου μίλησε για την ζωή του για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το θέατρο, την αστρολογία, την πολιτική, το αγαπημένο του Κατάκολο και τους ανθρώπους της ζωής του.

Είναι μαγικό να μιλάς μαζί του. Έχει ενέργεια, αύρα και σε κάνει να νιώθεις πως τον γνωρίζεις χρόνια. Ο Παύλος Χαϊκάλης ανοίγει την καρδιά του και μιλάει για όλα, έτσι όπως μόνο εκείνος ξέρει.

Η υπογράφουσα με το γνωστό ηθοποιό

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη μας μίλησε για όλους και για όλα…

 – Ποιο θεωρείτε μέχρι τώρα ότι είναι για εσάς το πιο σημαντικό δημιούργημα της ζωής σας;

Πάντοτε το παιδί που φέρνεις  στη ζωή  είναι νομίζω το μεγαλύτερο δημιούργημα ενός ανθρώπου. Όταν έρχεται και ένα εγγόνι καταλαβαίνεις ότι αυτό θεωρείς ότι είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα στη ζωή.

– Το όνειρο σας από μικρός ήταν να ασχοληθείτε με την υποκριτική; Σε ποια ηλικία πήρατε την απόφαση αυτή;

Σε μία ηλικία 15 χρόνων, όπου θεϊκή συνεύρεση με έναν μακρινό ξάδελφο της μητέρας  μου, που βρέθηκε στο Κατάκολο και είχε ασχοληθεί παλιά  με το θέατρο, μου μετέδωσε  αυτό το μικρόβιο και με έβαλε να φανταστώ  έναν ονειρικό κόσμο που έμελλε  η ζωή να με ταξιδέψει αργότερα αρκετά καλά θα έλεγα.

– Φύγατε από το Κατάκολο και ήρθατε Αθήνα καθαρά για να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Όχι, ήρθαν οι συνθήκες έτσι να μετακομίσουμε στην Αθήνα και εκεί ασχολήθηκα επαγγελματικά με το όνειρο μου.

– Σε ποια ηλικία ήρθατε στην Αθήνα;

Στα 18 μόλις είχα τελειώσει το γυμνάσιο στην Πάτρα που έμενα.

– Πιστεύετε σήμερα μπορούν να γίνουν τόσο επιτυχημένες σειρές όπως π.χ το 50-50 και να προβάλλονται σε επαναλήψεις για χρόνια;

Πάντα πίστευα και πιστεύω στην συνταγή που μπορεί να υπάρχουν στη δημιουργία κάποιων πραγμάτων, επαφίεται στη κρίση των ευθυνόντων εάν μπορέσουν να την πετύχουν αυτή τη συνταγή. Το θέμα είναι,  ότι δεν τους απασχολεί όλους να κάνουν πετυχημένες δουλείες και σειρές τους απασχολεί μια περισσότερο ευκαιριακή ύπαρξη με σκοπό το κέρδος με το οποίο απλούστατα με αυτό θα επιβιώσουμε. Δεν υπάρχει ένα οραματικό πεδίο για να κάνουν την τηλεόραση καλύτερη.

– Σε διάφορες συνεντεύξεις  σας  έχετε πει ότι ασχολείστε με την αστρολογία. Τι ήταν αυτό που συνέβη και σας ήρθε η ανάγκη να ασχοληθείτε μ’ αυτήν;

Η αστρολογία ήταν και παραμένει μία εσωτερική αναζήτηση χρόνων. Διαβάζοντας έναν χάρτη ουσιαστικά αποτυπώνεις στο θεϊκό σχέδιο που υπάρχει στην πορεία της ζωής.  Είναι ψυχολογία,  φιλοσοφία είναι ανάλυση είναι αυτογνωσία είναι πάρα πολλά δεν έχει καμία σχέση με την εκλαϊκευμένη αστρολογία η οποία είναι περισσότερο επιδερμική, είναι πολύ πιο ουσιαστική και σου δίνει το δρόμο προς τη θέωση.

– Εάν δεν είχατε πάρει το δρόμο της  υποκριτικής  με τι άλλο θα θέλατε να είχατε ασχοληθεί;

Ένα επάγγελμα το οποίο θα είχε την τάση να θεραπεύει ψυχές των ανθρώπων, αλλά όχι με την επιστημονική του πλευρά αλλά την ουσιαστική που είναι να προσφέρεις χαρά, αγαλλίαση και αγωγή ψυχής. Δεν θα μπορούσα να είμαι γιατρός, ψυχολόγος, δεν θα μπορούσα να είμαι άλλο πέρα από κάτι που να περνάει από μέσα σου στο DNA και το γέλιο νομίζω ότι είναι το πιο εύπεπτο πράγμα που μπορεί να περάσει κάτι σε έναν άνθρωπο .

– Τώρα στα 60 πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει να πραγματοποιήσετε όσα ονειρευτήκατε;

Οι στόχοι δεν είναι πάντοτε υλικοί, είναι πνευματικοί και αυτό νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε στη ζωή. Όλοι οι άνθρωποι βάζουν υλικούς στόχους, εμένα είναι περισσότερο ψυχικοί θα έλεγα.

– Πιστεύετε ότι έχετε φτάσει ως  σ’ ένα  βαθμό μέσα  σας,  να νοιώθετε καλά;

Ναι , αυτό είναι το πιο σημαντικό και νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια αυτοβελτίωσης . Το ευ ζην δεν είναι το πόσο περνάς καλά αλλά να βρεις πραγματικά τα στοιχεία που σου δίνουν την ευτυχία. Μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι μια ψευδαίσθηση και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν σκεφτείς το μόνο βέβαιο πράγμα στη ζωή είναι η γέννηση και ο θάνατος. Όλα τα ενδιάμεσα είναι μια αβεβαιότητα.

– Είχατε όμορφα παιδικά χρόνια; Συναντήσατε μεγαλώνοντας  δυσκολίες;

Όχι δεν είχα καλά παιδικά χρόνια γιατί έχασα νωρίς τους γονείς μου. Πρώτα τον πατέρα μου και μετά την μητέρα μου. Πάλεψα με τον αδερφό μου , ο οποίος μου στάθηκε . Ο πόνος όμως είναι το στάδιο για να περάσεις στη λύτρωση. Εάν δεν πονέσει ο άνθρωπος και δεν αγαπήσει δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσει. άρα λοιπόν, σημάδι στη ζωή είναι κάτι που δεν μπορεί να το καταλάβει ο ανθρώπινος νους .Όσο πιο πολύ πονάει τόσο πιο πολύ δικαιώνεται αλλά αυτό για να το κάνεις πρέπει να πιστεύεις σε κάτι μελλοντικό που θα έρθει και όχι σ’ αυτή την ζωή της ψευδαίσθησης

-Το στήριγμα της ζωής σας ήταν ο αδερφός σας;

Ναι , από εκεί και πέρα κάθε εμπόδιο που έρχεται βοηθάει στο να προχωρήσει ο άνθρωπος. Φαντάσου έναν άνθρωπο που ξεκινάει με όλες τις ευκολίες της ζωής του και δεν αντιμετωπίζει ποτέ καμία δυσκολία. Είναι μία κούραση, δεν έχει κάτι να δράσει να φιλοσοφήσει. Ο πόνος είναι πολύ μεγάλο ζητούμενο αλλά δυστυχώς όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν μια λάθος εικόνα για την ζωή. Εγώ έχω μια τελείως άλλη θεώρηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα . Μάλλον αυτό με καθιστά περισσότερο θα έλεγα περίεργο στα μάτια των άλλων, παρά ουσιαστικά κατανοητό για το τι λέω και πράττω.

– Εάν έπρεπε να επιλέξετε θέατρο η τηλεόραση τι θα επιλέγατε;

Το θέατρο είναι η άμεση ανταπόκριση με τον κόσμο. Το ζεις κάθε βράδυ είναι ένας ζωντανός οργανισμός , είναι τέχνη σ’ αυτό που κάνεις ,το χτίζεις ενώ η τηλεόραση είναι τεχνική. Μπορεί να γυρίσεις σήμερα μια σκηνή και αύριο μια άλλη. Φυσικά με ένα κλέψιμο του σκηνοθέτη σε πλάνα, μπορεί να βγάλει ένα αποτέλεσμα χωρίς καν να μπορέσεις να δώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου . Γι’ αυτό επιμένω σ’ αυτό που έχει πει ο Σακελάριος δηλαδή δεν είναι δικό μου ότι: Το θέατρο είναι τέχνη ενώ ο κινηματογράφος και η τηλεόραση τεχνική. Άρα επιλέγω το  θέατρο.

 – Πιστεύετε ότι σ’ αυτόν τον χώρο μπορούν να δημιουργηθούν αληθινές φιλίες;

Μπορεί να υπάρχουν όμως: και οι φιλίες και οι αγάπες σε όλους ακολουθούν το στάδιο εξέλιξης. Το να σταματήσει μια φιλία δεν σημαίνει κάτι, απλά έκανε τον κύκλο της. Δεν υπάρχει η έννοια της απογοήτευσης η έννοια της προδοσίας , γιατί η έννοια της απογοήτευσης και της προδοσίας σημαίνει ότι περιμένω κάτι από κάποιον  και δεν μου το δίνει. Το να περιμένεις κάτι από κάποιον δεν είναι αγάπη δεν είναι φιλία. Το παν στη ζωή είναι να τα κάνεις χωρίς να περιμένεις κάτι.

-Ναι αλλά όταν δίνεις έρχεται η στιγμή που θέλεις και να πάρεις.

Όταν βλέπεις ότι υπάρχει εκμετάλλευση  φεύγεις γιατί δεν είναι φιλία. Σε μία πραγματική φιλία ότι κάνεις είναι γατί το αισθάνεσαι γιατί αγαπάς. Από εκεί και πέρα όταν ένα κομμάτι κάνει τον κύκλο του και κλείνει , δεν σημαίνει ότι με πρόδωσε γιατί ξαφνικά συνέβη κάτι. Δηλαδή όπως και στις σχέσεις η οπουδήποτε αλλού. Κανένας δεν ανήκει σε κανέναν και κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανέναν. Όλοι στη ζωή είμαστε θύματα, μόνο που τα θύματα στη ζωή χωρίς θύτη δεν υπάρχουν. Ποιος είναι ο θύτης, ποιο είναι το θύμα! Αυτό είναι το ζητούμενο! Μπαίνει ένας άνθρωπος στη ζωή σου και σου δημιουργεί κακό, γιατί του αφήνεις εσύ περιθώρια να μπει και να σου κάνει λάθος τη ζωή σου. Άρα μήπως φταίμε εμείς…

– Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πρώην σύζυγό  σας Μαρία Λύκου και να σας ρωτήσω τι ήταν αυτό που την έκανε τόσο ξεχωριστή και υπήρξε σταθμό της ζωής σας;

Νομίζω ότι η συνεύρεση με έναν άνθρωπο που έχεις μοιραστεί κάποια σημαντικά χρόνια είναι ότι πιο ωραίο. -Ναι αλλά δεν μιλάνε όλοι με τόσο όμορφα λόγια. Το να μην μιλάει κάποιος είναι γιατί υπάρχει ένα εγωιστικό πεδίο. Είναι δύσκολο στον άνθρωπο να ανακαλύψει, ότι όλα αυτά που του συμβαίνουν φταίει ο ίδιος και όχι οι άλλοι. Θέλει κουράγιο στο κομμάτι που τον αφορά ώστε να αναγνωρίσει τα λάθη τα δικά του. Όταν αναγνωρίσεις τα δικά σου λάθη, μπαίνεις σε ένα άλλο επίπεδο και βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Δεν είναι αυτομαστίγωμα, είναι λύτρωση και κατανόηση για να προχωρήσεις παρακάτω. Η ζωή είναι πίστες και πρέπει να αλλάξεις πίστες και να συνεχίσεις . Φεύγοντας  λοιπόν, πρέπει να μπαίνεις σε ένα δημιουργικό επίπεδο να κατανοείς την βοήθεια που σου έχει δώσει έστω και αρνητικά σε μια πορεία και να συνεχίζεις να ευχαριστείς τους ανθρώπους που σε βοήθησαν, για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να προχωράς πιο πέρα.

Δεν υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί  που να ασχολούνται με την πολιτική. Πώς ήρθε στη ζωή σας;

Η πολιτική εάν θέλεις είναι η ανώτερη οκτάβα της υποκριτικής. Η πολιτική είναι μια ανάγκη, ο άνθρωπος  είναι πολιτικό ον όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης. Ο κάθε ένας από εμάς δεν μπορεί να  υπάρξει χωρίς την πολιτική. Άλλο η πολιτική και άλλο το πολιτικό σύστημα. Είναι δυο διαφορετικές έννοιες και η συνειδητοποίηση πολλών πραγμάτων σε οδηγούν στο να βελτιώσεις πράγματα, ακόμα και αν έχεις περάσει τα πάνδεινα. Συνειδητοποιείς όμως  ότι αν η πολιτική λειτουργούσε υπέρ του πολίτη και υπέρ των συμφερόντων ενός κράτους, έθνους, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Όταν όμως λειτουργεί προς ίδιον όφελος, τότε νομίζω ότι χάνεται η μπάλα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες. Η πολιτική όμως σαν έννοια παραμένει μέσα σε κάθε άνθρωπο και νομίζω ότι είναι στη διάθεση του καθενός να μην επαφίεται στην καλοσύνη των άλλων αλλά να είναι ενεργό μέλος σε μια κοινωνία και να μπορέσει να ψάξει να βρει τις λύσεις , μέσα από την δική του προσωπική αντιμετώπιση, η οποία να καταλήξει σε συλλογικό επίπεδο.

 – Έχετε σκεφτεί μεγαλώνοντας να πάτε στο Κατάκολο Ηλείας στο τόπο καταγωγής σας;

Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η Ηλεία παραμένει πάντοτε ένας τόπος που μεγάλωσα , ένας όμορφος τόπος που πιστεύω ότι είναι αδικημένος από τους ίδιους τους ανθρώπους του. Γιατί δεν έχουν κατανοήσει την εκπομπή ενέργειας που υπάρχει στην Ηλεία. Η Ηλεία είναι μια πνευματική ενέργεια αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι την έχουνε γυρίσει. Η Ολυμπία ήταν πάντοτε για μένα ο ομφαλός της γης από πλευράς πολιτισμού, αθλητισμού, είναι ένας χώρος που τον θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό είναι μια εύφορη πεδιάδα, ένας κάμπος , μια θάλασσα, καιρός , ουρανός είναι πολλά πράγματα που λειτουργούνε. Οι άνθρωποι όμως εκεί έχουν εγκλωβιστεί σε σκέψεις , τελείως αντίθετες από την εκπομπή της ενέργειας που υπάρχει και τους έχει οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να γυρίσω διότι πιστεύω ότι τα ενδιαφέροντα μου είναι πια σε αλλά που δεν μπορεί να μου προσφέρει ο τόπος αυτός.

Όλη η επικαιρότητα