Οι “έξυπνες” συσκευές δεν φέρνουν την ευτυχία

Όσες περισσότερες “έξυπνες” ηλεκτρονικές συσκευές έχει κανείς στο σπίτι του, όπως π.χ. τα ηχεία Amazon Echo με τεχνητή νοημοσύνη, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος τείνει να νιώθει με την νέα τεχνολογία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας έρευνας Ελλήνων ερευνητών της διασποράς, που εστιάζει στα νέα γκάτζετ των “έξυπνων” σπιτιών, διαπιστώνοντας ότι τελικά οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μάλλον καλύτερα, όταν έχουν λίγες μόνο τέτοιες συσκευές γύρω τους.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι η ηλικία δεν παίζει ρόλο, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νιώθουν εξίσου ικανοποιημένοι (ή ανικανοποίητοι) με αυτές τις συσκευές όσο και οι νεότεροι, ενώ από την άλλη το φύλο και το επίπεδο εισοδήματος δεν επηρεάζουν το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι άνθρωποι με τα καινούρια τεχνολογικά αποκτήματα στο σπίτι τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle, με επικεφαλής τον καθηγητή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Σάββα Παπαγιαννίδη και τον συνεργάτη του, λέκτορα μάρκετινγκ δρα Ελευθέριο Αλαμάνο, που παρουσίασαν την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Management στο Birmingham, έκαναν online δειγματοληπτική μελέτη σε 457 ανθρώπους στις ΗΠΑ, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τεχνολογία “έξυπνου” σπιτιού, όπως έξυπνα φώτα, αισθητήρες κίνησης, έξυπνα ηχεία Google Home ή Amazon Echo κ.ά.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσες “έξυπνες” συσκευές χρησιμοποιούν στο σπίτι τους από έναν κατάλογο με 29 παραδείγματα, πόσο ικανοποιημένοι ένιωθαν και κατά πόσο σκόπευαν να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν στο μέλλον. Τα πορίσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερες συσκευές είχε ένας χρήστης γύρω του, τόσο μικρότερη ικανοποίηση ένιωθε και τόσο πιθανότερο ήταν να μη θέλει να συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί και μελλοντικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πρώτες συσκευές προσθέτουν αξία στη ζωή των καταναλωτών, οι οποίοι όμως στη συνέχεια δεν θέλουν και τόσο να μετατρέψουν και τις υπόλοιπες, πιο παραδοσιακές συσκευές σε “έξυπνες”, δηλαδή με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, φάνηκε πως όσο μεγαλύτερη είναι η οικογένεια σε μέλη, τόσο μεγαλύτερη και η απροθυμία, ενώ όσοι ζούσαν σε μεγάλα σπίτια, ήταν πιο πρόθυμοι να κάνουν την αλλαγή αυτή στη ζωή τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ