Βιβλίο Συνεντεύξεις

Η Ευγενία Κωστή μας ταξιδεύει στον χώρο της παιδική λογοτεχνίας

Η στήλη της εφ. «Πατρίς» φιλοξενεί Ηλείους συγγραφείς που μας συστήνουν τα νέα του βιβλία
Ακούστε το άρθρο

Υπεύθυνη στήλης: Γιούλη Ηλιοπούλου

giouliiliopoulou2@gmail.com 

Η λογοτεχνία για παιδιά είναι ένα πολύ απαιτητικό είδος λογοτεχνίας. Ο ξεχωριστός χειρισμός της γλώσσας, οι εικόνες που συνυπάρχουν με την πλοκή, τα μηνύματα που επιθυμεί να δώσει κάθε συγγραφέας, κάνουν την παιδική λογοτεχνία ένα είδος διαφορετικό και -συχνά- πιο δύσκολο από αυτό των ενηλίκων.

Κάθε ταξίδι στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για παιδιά και ενήλικες. 

Σε ένα τέτοιο ταξίδι, λοιπόν, θα μας μυήσει η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγενία Κωστή με τους ήρωες του πρώτου βιβλίου της, Κίνε και Κόνι

Η συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια.

Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρή, ασχολήθηκε με τη μουσική ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο πιάνο.  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια την κέρδισε η συγγραφή παιδικών ιστοριών, που της δίνει ιδιαίτερη χαρά και τη γυρνάει στα παιδικά της χρόνια. 

Στο μαγικό κόσμο του Κίνε και της Κόνι

Στον μαγικό κόσμο των περιπετειών των δύο φίλων, Κίνε και Κόνι, η συγγραφέας αποσκοπεί να αγγίξει τις καρδιές των παιδιών και να τους προσφέρει στιγμές χαράς, γέλιου και φαντασίας!

Έχει εκδώσει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς παραμυθιών Κίνε και Κόνι, ΄΄Η πρώτη τους περιπέτεια΄΄ και η ΄΄Λίμνη των Ζαχαρωτών΄΄, υπό τη στέγη της Maradel Books, φιλοδοξώντας  να αγγίξει τις καρδιές των παιδιών και να τους προσφέρει στιγμές χαράς, γέλιου και φαντασίας! 

Η απόφασή της να ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Όπως λέει η ίδια έπρεπε να αφουγκραστεί αυτό που είχε μέσα της, αλλά προπάντων να το πιστέψει και να πάρει την απόφαση να το εκθέσει. 

Τώρα γιατί παιδικό; Ίσως γιατί έτσι ακούει το μικρό παιδί που κρύβει μέσα της. 

Κινητήριος δύναμη τα όνειρά της, πιστεύοντας ότι όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να τα κυνηγάμε. Επίσης, κάνει μία ευχή οι μικροί και μεγάλοι φίλοι να διαβάζουν πολλά παραμύθια!  

Τα βιβλία της συγγραφέως, Κίνε και Κόνι είναι δύο γλυκές και τρυφερές ιστορίες, που με ευφάνταστο τρόπο αναδεικνύουν τη δύναμη της φιλίας, την ομαδικότητα, τη συνεργασία και πώς μέσα από αυτήν ξεπερνιούνται τα εμπόδια και οι δυσκολίες, καθώς και τη μοναδικότητα του καθενός. 

Η σειρά των δύο ηρώων θα ξετρελάνει τα παιδιά, κάνοντας τα να οραματιστούν και να εμπνευστούν, αλλά προπάντων να νιώσουν και να γελάσουν.

Οι περιπέτειες 

Στην ΄΄Πρώτη τους περιπέτεια΄΄ οι δύο φίλοι, ο Κίνε, το σκιουράκι και ο Κόνι, το λαγουδάκι, ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι στο μαγικό δάσος με ένα και μοναδικό σκοπό! Να μαζέψουν μοβ λαχταριστά βατόμουρα! Στη διαδρομή θα γνωρίσουν συναρπαστικούς φίλους ενώ οι κίνδυνοι δε θα λείψουν! Το μυστηριώδες Πεταλολούλουδο, το άλογο που πετάει και η σοφή κουκουβάγια Αγριππίνα θα τους διδάξουν τη δύναμη της φιλίας… 

Στο δεύτερο μυθιστόρημα, ΄΄Η Λίμνη των Ζαχαρωτών΄΄ ο δύο μικροί ήρωες επισκέπτονται το χωριό των Αρωματικών Χαρουπιών συναντώντας μία ιδιαίτερη λίμνη! ΄΄Η Λίμνη των Ζαχαρωτών΄΄ θα γίνει αιτία ώστε η παρέα τους να μεγαλώσει. Μαζί με τα δύο γουρουνάκια, το τζιντζεράκι και τον Υάκινθο θα ζήσουν μία ακόμη συναρπαστική αναζήτηση… 

Και κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν ένα χρυσαφένιο ηλιόλουστο πρωινό… 

Ο Κίνε και ο Κόνι θα ξετρελάνουν τα παιδιά και θα τους δείξουν τον δρόμο της γνώσης, της επιμονής, της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης.

Δύο πανέμορφες ιστορίες που μικροί και μεγάλοι θα αγαπήσετε!

Η συγγραφέας Ευγενία Κωστή μιλά στην εφ. Πατρίς  για τις δικές της αναγνωστικές περιπέτειες, για την έμπνευση και τη φαντασία, για την ευθύνη του συγγραφέα που απευθύνεται σε παιδιά.
“Το παιδί δεν πρέπει να αισθανθεί διδακτισμό ή πίεση ότι κάποιος του υποδεικνύει τι να κάνει. Επίσης, η προσεκτική επιλογή των λέξεων και της πλοκής είναι επιβεβλημένη έτσι ώστε ο συγγραφέας να είναι ένας καθοδηγητής που παράλληλα θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να εμπνευστούν, να γελάσουν και να αγαπήσουν τα βιβλία”, επισημαίνει.
Για την απόφασή της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος, τονίζει: “Έπρεπε να αφουγκραστώ αυτό που είχα μέσα μου, να το πιστέψω, αλλά και να πάρω την απόφαση να το εκθέσω μέσω της πρώτης μου ιστορίας. Τώρα γιατί παιδικό; Απλά συμβαίνει. Νομίζω ότι μου ταιριάζει και με εμπνέει. Ίσως κατά αυτόν τον τρόπο να ακούω και να φροντίζω το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας”.
“Η αγάπη για τα βιβλία θα πρέπει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία, όταν ακόμη το παιδί δεν ξέρει να διαβάσει”, μας λέει
 Στους μικρούς και αναγνώστες η ταλαντούχα συγγραφέας εύχεται “να μη σταματούν να ονειρεύονται και να κυνηγούν πάντοτε τα όνειρά τους” αλλά και να εξακολουθούν να διαβάζουν παραμύθια ακόμη και σε μεγάλη ηλικία

Όλη η επικαιρότητα