Ηλεία

Η «φλόγα» αναμμένη στον συμβολισμό του Πολυτεχνείου – Ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος στον Πύργο

Σημαντική παρουσία του κόσμου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ακούστε το άρθρο

Η ξεχωριστή αποτύπωση σημαντικών γεγονότων από το Πολυτεχνείο με λεπτομέρεια και με μοναδικό τρόπο που έχει επιτύχει ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία στα οποία εστίασαν οι ομιλητές που κλήθηκαν χθες το απόγευμα να παρουσιάσουν το βιβλίο του στο θέατρο «Απόλλων».  

Στην έναρξη της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, που χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία του συγγραφέα στον Πύργο, την πόλη μεγάλων προσωπικοτήτων μερικούς εκ των οποίων ανέφερε ονομαστικά. Πρόσθεσε παράλληλα πως στόχος είναι με τέτοιες εκδηλώσεις να διατηρείται μια «φλόγα» αναμμένη, υποστηρίζοντας παράλληλα πως το Πολυτεχνείο αποτελεί έναν σημαντικό συμβολισμό για όλους σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης.

Ακόμα, σημείωσε πως έχει γίνει οπισθοχώρηση ακόμα και από εκείνη την περίοδο όσον αφορά το ρόλο του λαού. Τέλος, τόνισε πως πρέπει να κινηθούμε από κοινού σε επίπεδο κρίσης και προοπτικής και να προτάξουμε το «εμείς» από το «εγώ» και το «αύριο» από το «σήμερα», λαμβάνοντας τα θετικά μηνύματα του Πολυτεχνείου και προχωρώντας προς τη βελτίωση.

Η ανάλυση των ομιλητών

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Χρήστος Κωνσταντόπουλος μίλησε για τις βαθιά χαραγμένες στην ψυχή εικόνες που βιώσαν όλοι με το πολυτεχνείο, εστιάζοντας τόσο στη συνεισφορά του συγγραφέα εκείνη την περίοδο, όσο και στη μετέπειτα ζωή του, κάνοντας ακόμα λόγω για ένα βιβλίο που δύσκολα κατατάσσεται σε μια κατηγορία.

Η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη ανέλυσε με λεπτομέρεια το έργο του κ. Παπαχρήστου, σημειώνοντας πως αποτελείται από 29 κεφάλαια και αποτυπώνει με ξεχωριστό τρόπο όσα θυμάται από εκείνα τα χρόνια. Από την πλευρά του, ο συγγραφέας Διονύσης Κράγκαρης εξήρε την προσωπικότητα του συγγραφέα και τόνισε πως από τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους είχε αντιληφθεί πως είχε πραγματικές και λογοτεχνικές ανησυχίες, παράλληλα με την κινηματική δράση που ανέπτυξε, ενώ εστίασε και στα βήματά του από νεαρή ηλικία.

Ο πρώην βουλευτής Ηλείας και συνοδοιπόρος του Γεράσιμος Μπαλαούρας υποστήριξε πως το έργο του είναι ένα μυθιστορηματικό διήγημα, καθώς παρουσιάζει στον αναγνώστη μια πραγματικότητα που διεισδύει όμως ταυτόχρονα σε ένα συλλογικό διακύβευμα που ενώνει όλα τα επιμέρους στοιχεία των πρωταγωνιστών.

Τέλος, ο συγγραφέας επεσήμανε πως του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει με τις σκέψεις του στο παρελθόν και εστίασε στη σύνδεσή του με την Ηλεία και με ανθρώπους της, ενώ  στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Δήμητρα Μυφτάρη, με συνοδεία πιάνου από την Κωστούλα Σακκά.

Όλη η επικαιρότητα