WEB tv Ηλεία

Η «Φλόγα» των Ολυμπιακών Αγώνων στην εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου

Σημαντικές πτυχές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων αναδείχθηκαν στην ημερίδα – εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές πτυχές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων αναδείχθηκαν στην ημερίδα – εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, οι εξαίρετοι ομιλητές, επιστήμονες και αθλητές, όλοι τους καταξιωμένοι στο χώρο τους, έκαναν μέσα από τις ομιλίες τους μια σύγχρονη αναφορά σε ιστορικά και εθιμικά στοιχεία των αγώνων, των αθλητών και του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία ενόψει της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου χαρακτήρισε την Ολυμπία, «πανελλήνιο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας», που εμπνέει ακόμα και σήμερα και αποτελεί σημείο αναφοράς εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, ενώ αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησε για έναν θεσμό με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη.

Μιλώντας για την εκδήλωση, επεσήμανε ότι ήταν μεγάλη η χαρά και η ευθύνη για το Λύκειο Ελληνίδων η διοργάνωσή της και πρόσθεσε ότι «έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση οι νεοέλληνες και όσοι αγαπάμε αυτό τον τόπο να προβάλλουμε την Ολυμπία, την αρχαία και την σύγχρονη  που έχει το προνόμιο στην ίδια γη μετά από τόσους αιώνες κάθε τέσσερα χρόνια να ανάβει η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, φέρνοντας το μήνυμα της εκεχειρίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών». Η κα Παρασκευοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, που στάθηκε αρωγός σε όλη την προσπάθεια της διοργάνωσης της ημερίδας.

Αναφερόμενος στην Αρχαία Ολυμπία, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για τον τόπο  των υψηλών ιδανικών και αξιών σημειώνοντας πως πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πραγματικό αποτύπωμά της σε παγκόσμια επίπεδο. Ακόμα, ο κ. Γιαννόπουλος συνεχάρη το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και ιδιαίτερα τη δραστήρια πρόεδρο Κατερίνα Παρασκευοπούλου και σημείωσε ότι η εκδήλωση-ημερίδα αποτέλεσε μια «ευχάριστη έκπληξη», καθώς ήταν εκτός του συνηθισμένου πεδίου δράσεων.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος συνεχάρη με τη σειρά του το Λύκειο Ελληνίδων για τη διαχρονική προσφορά στον τόπο και υπογράμμισε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων που θα γίνουν για τη Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 16 Απριλίου 2024 οι ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι συμπίπτουν με την συμπλήρωση ακριβώς 2.800 ετών από το 776 π.χ. που φέρεται να είναι η ημερομηνία αναβίωσης, κατά το χρίσμα του Μαντείου των Δελφών, των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πραγματοποιήθηκε από τη Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορούσε το πώς φυλετικές κοινωνίες βρήκαν τον τρόπο να συνδυαστούν για να ενοποιηθούν μέσα στο χρόνο.

Η κα Ευθυμίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ανθρώπινη ιστορία, μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της διαμόρφωσης του ανθρώπου, έχει στηριχθεί πάνω στη διαμόρφωση περιφερόμενων ομάδων ή και αργότερα στατικών ομάδων και τη δημιουργία φυλών. Ήταν πάρα πολύ αραιοκατοικημένος ο πλανήτης μας και οι άνθρωποι ήταν σπαρμένοι μέσα στο χώρο, σε μικρές ομάδες. Αυτό δημιούργησε τις ομάδες και τις φυλές, δηλαδή την πολιτισμική συνένωση κάποιων φυλών μεταξύ τους. Η φυλετική οργάνωση, που ήταν και χαρακτηριστική των Αρχαίων Ελλήνων, είχε δείξει ότι για να υπάρξει συνοχή στη φυλή θα έπρεπε οι διάφορες επιμέρους ομάδες που την απάρτιζαν να βρίσκονται τακτικά σε κοινές δράσεις. Οι κοινές συναντήσεις είχαν έναν έντονο σωματικό αθλητικό χαρακτήρα και κάποιες  φυλές διοργάνωναν αγώνες ως ένα κύριο μέρος της ενηλικιώσεις της μελών τους» και πως μέχρι σήμερα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει σε φυλετικό επίπεδο, διότι, παρότι η ανθρωπότητα τείνει να ενοποιηθεί, κάποιες φυλές παραμένουν σε απομονωμένα σημεία.

Ακολούθησε η ομιλία του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου, με θέμα «από την Ιερή Ολυμπία στο Σήμερα. Αξίες του Αθλητισμού και Σύγχρονη Ζωή» και στην συνέχεια μίλησε η Αθηνά Μ. Συναρέλλη, Εκπρόσωπος του Λυκείου των Ελληνίδων στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή ΥΠ.ΠΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά –UNESCO Αν. Διευθύντρια Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, για το θέμα «Αρεθούσα και Αλφειός-από τον εικονιστικό λόγο των απαρχών στο δημοτικό τραγούδι, τις λαϊκές τελετουργίες, την πολιτιστική μνήμη».

Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ιρις Κόλλια μίλησε για την Ολυμπία στο χρόνο και το Οικουμενικό μήνυμα της εκεχειρίας. Η ομιλία της Ιουλίας Κόλλια, μέλους της  Χ.Ο. Λ.τ.Ε.Πύργου –πτυχιούχου τμ. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Msc1 ΔΥΥ – Msc2 ΔΟΑ για ΑΜΕΑ είχε θέμα την προσέγγισε την Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από τα σύμβολα, ενώ η Ολυμπιονίκης Πηγή Ζεβετζή αναφέρθηκε στο πρωταθλητισμό από την παιδική ηλικία μέχρι τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, ομιλία πραγματοποίησε η ηθοποιός – χορογράφος Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου με θέμα «Το όνειρο της Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με μια μουσικοχορευτική σκηνή από τη Χ.Ο. του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, ενώ το συντονισμό ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Ράνια Τζαβάρα και Θέμης Μαντάς.

Όλη η επικαιρότητα