Παιδί

Οι φωνές στα παιδιά είναι επιβλαβείς για την ανάπτυξή τους, λέει εμπειρογνώμονας

Ακούστε το άρθρο

Ενώ πολλοί γονείς φωνάζουν, η φωνή στα παιδιά ως μια μορφή τιμωρίας είναι στην πραγματικότητα επιζήμια για την ανάπτυξη και νέα έρευνα το αποδεικνύει.

Μιλώντας στο Fatherly, η Δρ. Laura Markham, συγγραφέας του Peaceful Parent, Happy Kids: Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε και να ξεκινήσετε τη σύνδεση, λέει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτή τη μέθοδο και θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. Η ειδικός λέει ότι τα παιδιά δεν είναι τόσο συναισθηματικά ώριμα όσο οι ενήλικες, έτσι τα πρόσωπα που κάνει ο γονιός όταν φωνάζει μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

“Έχουν γίνει έρευνες όπου άνθρωποι βιντεοσκοπήθηκαν να φωνάζουν. Όταν είδαν τα βίντεο, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως άλλαξαν τα πρόσωπά τους”.

Αυτό προκαλεί μερικά διαφορετικά ζητήματα. Κατ ‘αρχάς, καταρρίπτει τους διαύλους επικοινωνίας με το παιδί. Όταν ένας γονέας φωνάζει, το παιδί, μπορεί να αντέξει μέχρι ενός σημείου τις φωνές και μετά θα ‘κλείσει’ – τίποτα δεν θα περάσει από αυτό το σημείο και μετά. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει και αντίδραση μάχης, φυγής ή πάγωμα, έναν αμυντικό μηχανισμό μέσα στον εγκέφαλο του παιδιού. Η Δρ Markham λέει ότι με τον ανώριμο ακόμα εγκέφαλο ενός μικρότερου παιδιού, η φωνή μπορεί να του προκαλέσει τάση να φύγει ή ακόμα και να χτυπήσει τον γονέα. Ακόμα χειρότερο από όλα, οι συνεχείς φωνές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοσία στο παιδί και να το αναγκάσουν να αρχίσει να φωνάζει στον γονέα όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Λέει ότι όταν ένα παιδί σταματήσει να αντιδρά στις φωνές, υπάρχει μεγάλο ζήτημα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που οι φωνές είναι σηματνικές για τους γονείς. Κυρίως, όταν τα παιδιά τίθενται σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, η Δρ Markham λέει ότι το ύψωμα της φωνής σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το μήνυμά σας ακούγεται την κρίσιμη στιγμή. Εάν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και οι φωνές είναι άτοπες, ένα παιδί θα θυμάται εκείνη τη στιγμή. Ουσιαστικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε φωνές για προειδοποίηση σε κίνδυνο, αλλά όταν έρθει ο χρόνος για να εξηγήσετε τι έκανε λάθος το παιδί, χρησιμοποιήστε πιο ήρεμους τόνους.

Υπάρχει ελπίδα για τους γονείς, ωστόσο, χρειάζεται λίγη επανεκτίμηση. Η Δρ Markham λέει ότι μια δυνατή φωνή μπορεί να θέσει τέλος στην κακή συμπεριφορά στιγμιαία, αλλά σιγά-σιγά ‘τρώει’ και φθείρει την εμπιστοσύνη στη σχέση. Αντ ‘αυτού, οι γονείς μπορούν να ανταποκριθούν με χιούμορ. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούν την εξουσία τους, χωρίς εκφοβισμό.

Είναι κατανοητό το γιατί οι γονείς φωνάζουν. Η διαπαιδαγώγηση δεν είναι εύκολη και μπορεί να είναι απογοητευτική κατά περιόδους. Ωστόσο, με περισσότερες πληροφορίες από ποτέ για το πώς το ύψωμα της φωνής σας μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας με το παιδί σας, αξίζει να σκεφτείτε πώς η δράση σας επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Πηγή: Parenting.gr

Όλη η επικαιρότητα