Ελλάδα

Η φωτογραφία – ντοκουμέντο με τον αστυνομικό να χτυπά και να τραυματίζει τον φωτορεπόρτερ Άγγελο Μπαράι

Ακούστε το άρθρο

Ο γνωστός φωτορεπόρτερ Άγγελος Μπαράι τραυματίστηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στο Εξάρχεια.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν με βία τους διαδηλωτές της Λαϊκής Ενότητας που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό.

Ο φωτορεπόρτερ καταγγέλλει την αστυνομική βία που δέχτηκε σήμερα και κάνει λόγο για δολοφονικό χτύπημα με γκλομπ στον αυχένα σε ευθεία γραμμή.   «Όλα άρχισαν όταν τελείωσε η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το κλοιό των αστυνομικών, πέταξαν αυγά και εκεί άρχισε η σύγκρουση», αναφέρει στο LIFO.gr o Άγγελος Μπαράι.

«Ήμουν στην πρώτη γραμμή για να καλύψω το θέμα φωτογραφικά όταν άρχισαν να σπρώχνουν και διαδηλωτές και αστυνομικοί και εκεί έχασαν την ψυχραιμία τους και άρχισαν να χτυπούν όποιον έβλεπαν μπροστά τους», προσθέτει.

(Φωτογραφία του Μάριου Λώλου/ πρ. Ένωσης Φωτορεπόρτερ)

«Ένας άνδρας των ΜΑΤ με χτύπησε στον αυχένα με δύναμη. Τον είδα που πήγε να με χτυπήσει, έτσι γύρισα την πλάτη μου. Είδε σίγουρα πως κρατούσα κάμερα. Δεν τους ένοιαζε… Με χτύπησαν και εγώ λίγα μέτρα πιο πέρα έπεσα κάτω. Εκεί κατάλαβαν οι συνάδελφοι πως είχα χτυπήσει και ένας από αυτούς με σήκωσε και με πήγε λίγα μέτρα πιο πέρα»   «Πρέπει να γίνει κάτι με αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη και μακάρι να γίνει η αφορμή για συζήτηση και πράξεις από την πολιτεία ώστε να προστατεύονται τα “μάτια” του κόσμου, εμείς οι φωτορεπόρτερ», λέει ο Άγγελος Μπαράι καταλήγοντας για την αίσθηση που του άφησε η σημερινή βια που έζησε από πρώτο χέρι.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Μπαράι σε ανακοίνωσή του:   «Σήμερα το μεσημέρι κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας έξω από συμβολαιογραφεία στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, τραυματίστηκα σοβαρά από άνδρα των Ματ, που με δολοφονικό χτύπημα με χτύπησε με το γκλομπ στον αυχένα σε ευθεία γραμμή.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους και τους ανθρώπους που κατάλαβαν πως είχα τραυματιστεί σοβαρά και μου παρείχαν απλόχερα την βοήθεια τους.

Ο Μπαράι τραυματισμένος στο έδαφος (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο “Ερυθρό Σταύρος” και μετά από εξετάσεις για προληπτικούς λόγους μου ανακοίνωσαν πως είμαι καλά. Μου είπαν επίσης πως στάθηκα πολύ τυχερός γιατί το χτύπημα ήταν πολύ δυνατό και θα μπορούσα ακόμη και να μείνω ανάπηρος. Ήταν συγκινητικό το ενδιαφέρον και η αλληλεγγύη του κόσμου και των συνάδελφων και σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι καλά και φυσικά το συμβάν αυτό δεν με πτόησε. Αντιθέτως μου έδωσε δύναμη να βρίσκομαι στο δρόμο ακόμα πιο πολύ. Ευχαριστώ την Ένωση Φωτορεπόρτερ και ελπίζω το περιστατικό μου να γίνει αφορμή για συζήτηση και για ενέργειες που θα αφορούν την ασφάλεια μας»

ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Τον σοβαρό τραυματισμό του φωτορεπόρτερ, καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

«Πόσες φορές θα πρέπει να καταγγείλουμε τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους φωτορεπόρτερ; Πόσες φορές θα πρέπει να ζητήσουμε από τους φρουρούς του νόμου και της τάξης να σέβονται το νόμο όταν ασκούν τα καθήκοντά τους; Πόσες φορές θα ακούσουμε καθησυχαστικές δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας; Θα πρέπει επομένως να δεχτούμε ότι η αστυνομία είναι συστηματικά απείθαρχη και ανεξέλεγκτη;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.lifo.gr

Όλη η επικαιρότητα