Ηλεία

Η φύση «έδειξε» τον δρόμο για τη λίμνη Μουριά

Αυτό που έκανε από μόνη της η φύση στις άγονες εκτάσεις της πρώην λίμνης Μουριάς ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς χθες οι δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα πλημμυρισμένα σημεία.

Όπως τόνισαν, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο επαναπλημμυρισμός, αφού όλοι οι φορείς συμφωνούν, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν από την κυβέρνηση.

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν ραντεβού χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο γεφυράκι, για να δουν τη φύση να αναγεννάται και να επαναδιεκδικήσουν την αναδημιουργία της λίμνης, ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να αναζωογονηθεί οικονομικά η ευρύτερη περιοχή του Πύργου.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου φίλων λίμνης Μουριάς, Σπύρος Σιδηροκαστρίτης, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι πρέπει να τερματιστεί η χρόνια αδιαφορία που έχει μετατρέψει την περιοχή σε απέραντο σκουπιδότοπο, τονίζοντας ότι με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων μπορεί να αναβαθμιστεί οικονομικά και περιβαλλοντικά η περιοχή.

«Η φύση για άλλη μια φορά μας δείχνει τον δρόμο. Ένα κομμάτι της πρώην λίμνης επαναπλημμυρίστηκε φυσικά και αν είχαν γίνει τόσα χρόνια οι κατάλληλες   ενέργειες, θα μπορούσε να είναι εδώ ένας ζωντανός υδροβιότοπος. Η χρόνια αδιαφορία μας έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση, η λίμνη να είναι σκουπιδόπος και άγονη γη που δεν παράγει τίποτα. Με την κλιματική αλλαγή προ των πυλών, είναι σημαντικό η διαχείριση των υδάτινων πόρων να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα όχι μόνο για την Ηλεία, που θα υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι για την αναδημιουργία της λίμνης, μως από την πλευρά μας δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε. Η περιφέρεια πρέπει να πάρει το λόγο και να προχωρήσει, ώστε ο σκουπιδότοπος να πάψει να υπάρχει και να συνυπάρχουν αρμονικά ο άνθρωπος με τη φυσική αναγέννηση», επισήμανε ο Σπ. Σιδηροκαστρίτης.

Ο Παναγιώτης Παναγούτσος, μέλος του συλλόγου, στηλίτευσε την αποξήρανση των λιμνών πριν από δεκαετίες, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από διαβούλευση μεταξύ όλων των φορέων μπορεί να επιτευχθεί λύση επωφελής για όλους.

«Πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η αποξήρανση δύο λιμνών σε έναν νομό. ήταν έγκλημα αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60, αφού σήμερα βλέπετε μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Σε μια πόλη που οικονομικά είναι σε ύφεση και στασιμότητα, ο επαναπλημμυρισμός θα φέρει ζωή και ανάπτυξη. Προφανώς δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, αλλά θέλουμε να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό και να επαναπλημμυριστούν οι άγονες και μη χρησιμοποιούμενες εκτάσεις. Αντί για σκουπιδότοπο θέλουμε μια λίμνη φυσικού κάλλους, γύρω από την οποία θα αναπτυχθούν δραστηριότητες οικονομικές, όπως γίνεται πχ στην Αιτωλοακαρνανία», ανέφερε ο Π. Παναγούτσος.

Όλη η επικαιρότητα